«Συγγνώμη» ζήτησε σήμερα η αλυσίδα ταχυφαγείων KFC για διαφήμισή της στην Αυστραλία, με σεξιστικό περιεχόμενο, που προωθεί και αναπαράγει την αντικειμενοποίηση του γυναικείου σώματος.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για διαφήμιση διάρκειας 15 δευτερολέπτων, η οποία εξακολουθεί να προβάλλεται στο κανάλι της KFC στο αυστραλιανό YouTube, και δείχνει μια γυναίκα να «στρώνει» το μπλουζάκι της στο στήθος, καθώς καθρεφτίζεται στο φιμέ τζάμι του παραθύρου ενός παρκαρισμένου αυτοκινήτου. Στη συνέχεια, η διαφήμιση δείχνει δύο αγόρια να κοιτάζουν επίμονα το στήθος της γυναίκας, καθώς το τζάμι του αυτοκινήτου κατεβαίνει. Εκείνη χαμογελάει και λέει «είπε κάποιος KFC;».

Η Collective Shout, αυστραλιανή οργάνωση που αντιτίθεται στην αντικειμενικοποίηση του γυναικείου σώματος, προκάλεσε την KFC να ζητήσει δημόσια συγγνώμη, χαρακτηρίζοντας τη διαφήμιση «παλινδρόμηση σε απαρχαιωμένα στερεότυπα, όπου το γυναικείο σώμα παρουσιάζεται ως αντικείμενο για την ευχαρίστηση των αντρών».

Η υπεύθυνη επικοινωνίας της Collective Shout, Melinda Liszewski, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Διαφημίσεις σαν αυτή ενισχύουν την άποψη πως δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα παραπάνω από τους άντρες, παρά αυτή τη στάση. Την ίδια στιγμή αυτά τα ερεθίσματα μας αποτρέπουν από το να εκμηδενίσουμε τα σεξιστικά στερεότυπα που οδηγούν σε βίαιες συμπεριφορές προς γυναίκες και κορίτσια».

«Ζητούμε συγγνώμη αν κάποιος προσβλήθηκε από την τελευταία μας διαφήμιση. Η πρόθεσή μας δεν ήταν να παρουσιάσουμε τις γυναίκες με στερεοτυπικό τρόπο και τα αγόρια με αρνητικό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ιδιοκτήτρια εταιρεία των KFC, Yum! Brands.

Το βίντεο έχει προβληθεί πάνω από 55.000 φορές στο κανάλι της εταιρείας στο YouTube, ενώ δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη θέση της KFC για το αν θα διακοπεί ή όχι η συγκεκριμένη καμπάνια.

*Από το Κουτί της Πανδώρας

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X