Στη δημοσίευση μίας πολύ σοβαρής καταγγελίας προχώρησε σήμερα μέσω του συνηγόρου της, η ακαδημαϊκός κι ερευνήτρια Αναστασία Τσουκαλά, η οποία πριν τρία χρόνια, στις 17 Νοεμβρίου του 2017, είχε τραυματιστεί βαριά από ρίψη φωτοβολίδας κατά την διάρκεια επεισοδίων στα Εξάρχεια. Στη συνέχεια νοσηλεύθηκε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και η ζωή της κινδύνευσε σοβαρά. Το αριστερό της πόδι υπέστη σοβαρότατο έγκαυμα με αποτέλεσμα την εκτεταμένη καταστροφή μυικών ιστών και του δέρματος. Ενώ ακόμα και σήμερα δεν έχει υπάρξει αποκατάσταση της κατάστασης της υγείας της και πιθανότατα αυτό δεν θα συμβεί ποτέ.

Παρά τη σοβαρότητα του γεγονότος, όπως διαπίστωσε με τον δικηγόρο της Βασίλη Παπαστεργίου, τρία χρόνια μετά παραμένει άγνωστο που βρίσκεται η πορεία της έρευνας για την διακρίβωση των συνθηκών του τραυματισμού της και τον εντοπισμό των υπαιτίων, ενώ πέρα από μια κατάθεσή της που λήφθηκε κατά τις πρώτες ημέρες της νοσηλείας της, δεν υπήρξε ποτέ από την πλευρά της Πολιτείας και από οποιαδήποτε ανακριτική αρχή οποιαδήποτε άλλη επικοινωνία μαζί της.

“Η διεξαγωγή επαρκούς έρευνας από την πλευρά της Πολιτείας για την διερεύνηση μιας τόσο σοβαρής πράξης είναι δικαίωμα κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα πολίτη. Η απουσία της συνιστά σοβαρή παράλειψη του Ελληνικού κράτους και προκαλεί εύλογη ανασφάλεια στους πολίτες”, σημειώνει ο συνήγορος υπεράσπισης.

Ολόκληρο το κείμενο της καταγγελίας

Είναι μια πολύ ζοφερή υπόθεση. Σε πρώτο επίπεδο, με αφορά προσωπικά, αλλά ουσιαστικά μας αφορά όλους.
Απευθύνομαι δημόσια μέσω του συνηγόρου μου, Βασίλη Παπαστεργίου.

——————————

Την 17-11-2017 η εντολέας μου Αναστασία Τσουκαλά τραυματίστηκε βαριά από ρίψη φωτοβολίδας κατά την διάρκεια επεισοδίων στα Εξάρχεια. Νοσηλεύθηκε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και η ζωή της κινδύνευσε σοβαρά. Το αριστερό της πόδι υπέστη σοβαρότατο έγκαυμα με αποτέλεσμα την εκτεταμένη καταστροφή μυικών ιστών και του δέρματος. Ακόμα και σήμερα δεν έχει υπάρξει αποκατάσταση της κατάστασης της υγείας της και πιθανότατα αυτό δεν θα συμβεί ποτέ.

Εύλογα επιδίωξε να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών σχετικά με την διερεύνηση των συνθηκών και των υπαιτίων του τραυματισμού της. Ας σημειωθεί ότι, πέρα από μια κατάθεσή της που λήφθηκε κατά τις πρώτες ημέρες της νοσηλείας της, δεν υπήρξε από την πλευρά της Πολιτείας και από οποιαδήποτε ανακριτική αρχή οποιαδήποτε άλλη επικοινωνία μαζί της. Τρία χρόνια μετά και έχοντας εντοπίσει – όχι χωρίς δυσκολία – την πορεία της σχετικής δικογραφίας, η οποία αφορά κατά κύριο λόγο όχι το συμβάν του τραυματισμού της αλλά επιθέσεις που έλαβαν χώρα την ίδια ημέρα σε βάρος αστυνομικών, ζήτησε να λάβει ενημέρωση για κάθε έγγραφο που αφορά τα παραπάνω, δηλαδή την πορεία της έρευνας για την διακρίβωση των συνθηκών του τραυματισμού της και τον εντοπισμό των υπαιτίων.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, της κοινοποιήθηκαν, κατόπιν αιτήσεών της, κάποια έγγραφα (έκθεση ιατρικής πραγματογνωμοσύνης και ιατρικές βεβαιώσεις), τα οποία καταγράφουν την κατάσταση της υγείας και της νοσηλείας της. Αντιθέτως, δεν της γνωστοποιήθηκε απολύτως τίποτα σε σχέση με το κρίσιμο ζήτημα των ερευνών σχετικά με τον σοβαρότατο τραυματισμό της. Σημειωτέον ότι η ίδια δεν κλήθηκε καν για κατάθεση κατά την τακτική ανάκριση.

Η διεξαγωγή επαρκούς έρευνας από την πλευρά της Πολιτείας για την διερεύνηση μιας τόσο σοβαρής πράξης είναι δικαίωμα κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα πολίτη.

Η απουσία της συνιστά σοβαρή παράλειψη του Ελληνικού κράτους και προκαλεί εύλογη ανασφάλεια στους πολίτες.
Ο συνήγορος υπεράσπισης

Είναι μια πολύ ζοφερή υπόθεση. Σε πρώτο επίπεδο, με αφορά προσωπικά, αλλά ουσιαστικά μας αφορά όλους.

Απευθύνομαι…

Δημοσιεύτηκε από Natassa Tsoukala στις Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2020

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια