Μία νέα γυναίκα από τη Βρετανία, μαζί με το μωρό της και τον σύζυγο της είχε την ατυχία να βρεθεί στο λιμάνι της Λέσβου αυτές τις ημέρες. Εκεί, όπως καταγγέλλει δημόσια η ίδια, οι αστυνομικοί παρενόχλησαν και χλεύασαν αυτήν και την οικογένεια της με μόνο κριτήριο το χρώμα του δέρματος τους. «Οι ταυτότητες μας, η νόμιμη εργασία, το μωρό μας, τα χρήματα μας, τίποτα δεν είχε σημασία. Το χρώμα του δέρματος μας σήμαινε ότι έπρεπε να μας σταματήσουν και να μας παρενοχλήσουν».

Όσα βίωσε η ίδια και η οικογένεια της καταγγέλλει μια γυναίκα από τη Βρετανία που βρέθηκε πριν λίγες ημέρες στο λιμάνι της Λέσβου.

Σύμφωνα με την κοπέλα η οποία ανάρτησε την ιστορία της στο διαδίκτυο, αυτή και η οικογένεια της ζει και πληρώνει φόρους στην Ελλάδα, ωστόσο όταν βρέθηκαν στο λιμάνι της Λέσβου αντιμετωπίστηκαν με απάνθρωπο τρόπο από την αστυνομία, με μόνο κριτήριο το χρώμα του δέρματος τους. Πρακτική που φανερώνει την αντιμετώπιση της αστυνομίας απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που διαμένουν στο νησί.

«Μας σταμάτησε η αστυνομία στο λιμάνι της Λέσβου και μου ζήτησε τα χαρτιά μου. Τους είπα ότι είμαι Βρετανίδα. Γέλασαν και μου είπαν να σταθώ με τον υπόλοιπο κόσμο, τους πρόσφυγες. Μας είπαν να ακουμπήσουμε τις τσάντες μας στο έδαφος για να ελέγξουν τα σκυλιά. Τους ρώτησα γιατί μας σταμάτησαν» σημειώνει η κοπέλα, ενώ η απάντηση που πήρε από την αστυνομία ήταν να βουλώσει το στόμα της.

Μάλιστα, όταν τους ρώτησε αν μπορεί να βάλει την τσάντα του μωρού της κάτω, επανέλαβαν την ίδια απάντηση: «βούλωσε το στόμα σου». Η ίδια ρώτησε ξανά παρά τη συμπεριφορά της αστυνομίας, αν μπορεί ο άντρας της να ακουμπήσει εκείνος την τσάντα του μωρού κάτω, καθώς κρατούσε το μωρό. Η απάντηση ήταν η ίδια.

Όπως σημειώνει στην καταγγελία της οι πέντε αστυνομικοί που βρισκόντουσαν εκεί έλεγξαν και τις 14 τσάντες που είχαν μαζί τους, με όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα. «Έβγαλαν έξω τα εσώρουχα μου ένα προς ένα, τα κρατούσαν, μιλούσαν ελληνικά και γελούσαν».

«Έλεγξαν τα ρούχα του μωρού μου. Τα παιχνίδια του, τα βιβλία του, τις πάνες του. Τους ζήτησα να προσέχουν τα παιχνίδια του», ωστόσο η απάντηση ήταν περίπου η ίδια με προηγουμένως. Αυτή τη φορά, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, οι αστυνομικοί της είπαν να βουλώσει το στόμα της αλλιώς θα τη στείλουν πίσω από εκεί που είναι.

Τη ρώτησαν επανειλημμένως για την εθνικότητα της και όταν η ίδια ανταποκρινόταν λέγοντας ότι έχει βρετανικό διαβατήριο γελούσαν. «Ρώτησαν από πού είμαι πραγματικά. Είπα από το Ηνωμένο Βασίλειο. Θύμωσαν και άρχισαν να φωνάζουν: Από πού είναι οι γονείς σου. Από το Ιράν, είπα. Γέλασαν και είπαν ότι μοιάζω για Ιρανή και όχι για Βρετανίδα. Εξήγησα ότι δεν έχω έγγραφα από το Οράν, αλλά μόνο από τη Βρετανία. Μου είπαν να σταματήσω να μιλάω και τότε με ρώτησαν γιατί ο άνδρας μου είναι Αφγανός».

Κατά την καταγγελία της κοπέλας, κατά τη διάρκεια του έλεγχου είχαν αφαιρέσει τα παπούτσια του συζύγου της και είχαν ελέγξει όλα του τα ρούχα. «Του φώναξαν ότι η γυναίκα του δεν συνεργάζεται και να την κάνει να βουλώσει το στόμα της», αναφέρει.

«Θήλασα το μωρό μου σε μία μικρή στέγη(;) που μας είχαν βάλει για να τον ηρεμήσουμε. Κοίταζαν το στήθος μου, έδειχναν και γελούσαν» λέει η ίδια σημειώνοντας ότι δε θυμάται όλα όσα ειπώθηκαν αλλά όλα τα παραπάνω εύχεται να τα ξεχάσει.

«Οι ταυτότητες μας, η νόμιμη εργασία, το μωρό μας, τα χρήματα μας, τίποτα δεν είχε σημασία. Το χρώμα του δέρματος μας σήμαινε ότι έπρεπε να μας σταματήσουν και να μας παρενοχλήσουν».

Ffs – we’re not tourists! We live & pay our taxes here in Greece.—Stopped at Lesvos port by Greek police and asked…

Gepostet von Tifa Givian am Dienstag, 4. Februar 2020

 

Thepressproject

 

Διαβάστε ακόμη:

Μόρια: Ρατσιστές κάτοικοι πήραν το νόμο στα χέρια τους με την ανοχή της αστυνομίας

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια