Γράφει ο Δημήτρης Τσίρκας

«Αν ήμουνα όμως αλλοδαπός, αν ήμουνα από κει που έρχονται, αυτή την στιγμή θα είχα και σπίτι, θα είχα και το μηνιάτικό μου. Έλα όμως, που είμαι Ελληνίδα τι να κάνω;»

Αυτά δήλωσε σήμερα στην τηλεόραση η άνεργη ξενοδοχοϋπάλληλος από τη Ρόδο, που λιποθύμησε το παιδί της από την πείνα. Όχι, δεν πρόκειται για τη φορτισμένη αντίδραση μιας απελπισμένης. Είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής προπαγάνδας από τα ΜΜΕ, από κυβερνητικούς και ακροδεξιούς πολιτευτές, ιδίως στα νησιά, που διαδίδει κραυγαλέα ψέματα ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ζουν πλουσιοπάροχα, με επιδόματα που τα στερούνται οι Έλληνες.

Έτσι κατάφεραν να εμφανίσουν τους πρόσφυγες, από κυνηγημένους ανθρώπους που στοιβάζονται στα άθλια στρατόπεδα, σαν τη Μόρια, ως «εισβολείς» πράκτορες ξένων δυνάμεων, που πληρώνονται αδρά από ΜΚΟ για να μας καταλάβουν και να μας αλλοιώσουν τον πολιτισμό.

Και φέρνουν ως παράδειγμα τους λίγους χιλιάδες που μπόρεσαν να πάρουν άσυλο και συντηρούνται για κάποιους μήνες με χρήματα που δεν είναι καν της Ελλάδας, αλλά της ΕΕ και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Αυτούς που πλέον πετάει στον δρόμο η κυβέρνηση και κοιμούνται άστεγοι στην Πλατεία Βικτωρίας.

Και τώρα που η κρίση χτυπά βίαια την πόρτα των ντόπιων, οι διακινητές αυτής της προπαγάνδας δρέπουν τους καρπούς των προσπαθειών τους. Η άνεργη μητέρα κατηγορεί τους πρόσφυγες για την κατάστασή της, εκείνους δηλαδή που βρίσκονται σε ακόμα χειρότερη θέση και από την ίδια. Οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την ένδειά της βγήκαν εντελώς από το κάδρο, ο εχθρός είναι κάποιοι φαντασιακοί ξένοι που ζουν πλουσιοπάροχα σε βάρος της.

Η δήλωσή της μπορεί να ήταν αυθόρμητη, μπορεί και όχι. Τέτοιος αυθορμητισμός όμως δεν θα υπήρχε αν κάποιοι δεν δούλευαν εντατικά για καταστήσουν μέινστριμ τα ακροδεξιά ιδεολογήματα. Δεν έτυχε. Πέτυχε.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια