Του Δημήτρη Τσίρκα

Η γυναίκα στην Κέρκυρα που δολοφονήθηκε από τον πατέρα της είχε, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, καταφύγει στον εισαγγελέα για προστασία, αφού ο δολοφόνος της την απειλούσε εδώ και καιρό γιατί δεν του άρεσε η σχέση της με έναν Αφγανό. Είδαμε τι προστασία έλαβε. Η Ελένη, η κοπέλα που δολοφονήθηκε στη Ρόδο από δύο άνδρες πριν λίγες εβδομάδες είχε επίσης, καταγγείλει τον βιασμό της στο τοπικό αστυνομικό τμήμα. Αποκάλυψε μάλιστα ότι οι βιαστές της την εκβίαζαν με βίντεο που τράβηξαν κατά τη διάρκεια του βιασμού. Η αστυνομία όχι μόνο δεν έψαξε την υπόθεση αλλά και αποθάρρυνε την κοπέλα από το να υποβάλει επίσημη καταγγελία.

Είναι αμέτρητα τα περιστατικά γυναικών που αναζητούν προστασία από τις αρχές επειδή υφίστανται κακοποίηση και απειλές από άνδρες. Τις περισσότερες φορές βρίσκουν κλειστές πόρτες. Είτε δεν γίνονται πιστευτές, είτε συναντούν την απροθυμία των αρχών να κάνουν το παραμικρό. Οι υποθέσεις έμφυλης βίας υποτιμώνται συστηματικά από την αστυνομία με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να συνεχίζουν να ζουν μέσα στην κακοποίηση και τη διαρκή τρομοκράτηση ή και να δολοφονούνται, όπως στην περίπτωση της Κέρκυρας.

Αυτή η πραγματικότητα γίνεται ακόμη πιο εξοργιστική από τη στιγμή που όλα τα στοιχεία και οι στατιστικές δείχνουν ότι η μεγαλύτερη απειλή για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των γυναικών είναι η έμφυλη βία. Έχουμε δηλαδή, ένα σύστημα (Αστυνομία, Δικαιοσύνη), που ενώ είναι επιφορτισμένο να προστατεύει τους πολίτες, υποβαθμίζει συστηματικά τον μεγαλύτερο κίνδυνο που αντιμετωπίζει ο μισός πληθυσμός – οι γυναίκες. Και αυτό γιατί οι σεξιστικές αντιλήψεις που κρύβουν, υποτιμούν ή και δικαιολογούν την έμφυλη βία, που αθωώνουν εκ των προτέρων τους δράστες και ενοχοποιούν τα θύματα ενημερώνουν συνειδητά ή ασυνείδητα τις αντιδράσεις τόσο της Αστυνομίας όσο και της Δικαιοσύνης απέναντι στα περιστατικά έμφυλη βίας.

Πίσω από κάθε φριχτή δολοφονία γυναίκας που γίνεται πρωτοσέλιδο και προκαλεί μεγάλη αλλά πρόσκαιρη αγανάκτηση, κρύβονται χιλιάδες άλλες περιπτώσεις γυναικών που ζουν καθημερινά υπό το καθεστώς της βίας και του φόβου γιατί η κοινωνία και ένα ολόκληρο σύστημα προστασίας και απονομής δικαιοσύνης είναι έτσι (πατριαρχικά) δομημένα ώστε να κάνουν τα στραβά μάτια.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια