Περίπου 1.100 διαδηλωτές, που είχαν εσφαλμένα συλληφθεί κατά τη σύνοδο της G20 στο Τορόντο το 2010, θα αποζημιωθούν από την αστυνομία της πόλης, έπειτα από έναν ιστορικό διακανονισμό.

Κάθε ένας από τους διαδηλωτές που είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη με την ομαδική αγωγή, θα λάβει από 5.000 έως 24.700 δολάρια, ανάλογα με τη φύση της κράτησής του, με βάση τον διακανονισμό. Επίσης, θα διαγραφεί από το μητρώο τους η σχετική σύλληψη.

Χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο του Τορόντο, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη σύνοδο της G20. Οι λόγοι για τους οποίους βγήκαν στον δρόμο ήταν πολλοί: οι διαδηλωτές ήταν κατά της παγκοσμιοποίησης και της φτώχειας, υπέρ του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων. Οι διαδηλώσεις πριν από τη σύνοδο, που είχε γίνει στις 26-27 Ιουνίου του 2010, ήταν ειρηνικές.

Όμως, κατά τη διάρκεια της συνόδου, περιπολικά πυρπολήθηκαν και μια μικρή ομάδα διαδηλωτών προκάλεσε βανδαλισμούς και επεισόδια. Η αστυνομία απάντησε περικυκλώνοντας περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, ανάμεσά τους ειρηνικοί διαδηλωτές, περαστικοί και δημοσιογράφοι, και έγιναν μαζικές συλλήψεις.

Βίντεο είχαν καταγράψει τους αστυνομικούς να χρησιμοποιούν υπερβολική βία, δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού και πλαστικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών. Σε ένα αυτοσχέδιο κέντρο κράτησης, έγδυσαν και έκαναν έρευνα στους συλληφθέντες.

Αργότερα, δικαστές στο Οντάριο έκριναν ότι οι ενέργειες της αστυνομίας ήταν ενάντια στα δικαιώματα των διαδηλωτών, ιδιαίτερα στο δικαίωμα της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης. Ο αστυνομικός διευθυντής Ντέιβιντ Φέντον -ένας από τους λίγους αστυνομικούς και ο μόνος υψηλόβαθμος που θεωρήθηκε υπεύθυνος για τις ενέργειες της αστυνομίας στη G20- είχε δηλώσει πως επέλεξε να γίνουν μαζικές και αδιάκριτες συλλήψεις σε μια προσπάθεια «να πάρουμε πίσω την πόλη». Η ποινή του ήταν η απώλεια 60 ημερών άδειας με αποδοχές.

Στο πλαίσιο του διακανονισμού, η αστυνομία του Τορόντο θα πρέπει να κάνει δημόσια δήλωση για τον ρόλο της στα γεγονότα της G20. Αυτή η δήλωση θα δημοσιοποιηθεί όταν ο διακανονισμός εγκριθεί από δικαστήριο, τον Οκτώβριο. Επίσης, το Σώμα θα πρέπει να δεσμευθεί δημόσια για το πώς θα χειρίζεται καλύτερα τις διαδηλώσεις στο μέλλον.

*Από τη LiFO

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια