Σαν σήμερα πριν ακριβώς από 30 χρόνια στις 8 Ιανουαρίου 1991 και κατά την διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργού παιδείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Βασίλη Κοντογιαννόπουλου, δολοφονείται έξω από το Σχολικό Συγκρότημα του 3ου και 7ου Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας, ο μαθηματικός Νίκος Τεμπονέρας, ο οποίος ήταν ενταγμένος στην αριστερά και στέλεχος του Εργατικού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου (Ε.Α.Μ).

Ο Νίκος Τεμπονέρας δολοφονήθηκε από τον Γιάννη Καλαμπόκα δημοτικό σύμβουλο της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρο της τοπικής ΟΝΝΕΔ ο οποίος τον χτύπησε με λοστό στο κεφάλι κατά την διάρκεια επεισοδίων που ξέσπασαν έξω από το σχολικό συγκρότημα το οποίο τελούσε υπό κατάληψη.

Τα επεισόδια ξέσπασαν από ομάδες υποτίθεται “αγανακτισμένων” τραμπούκων που αντιδρούσαν στις καταλήψεις τις οποίες υποστήριζε η συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών και των γονέων.

Αυτές οι ομάδες με τη χρήση βίας καθώς ήταν εξοπλισμένοι με λοστούς, ρόπαλα και άλλα σύνεργα, προσπαθούσαν να διαλύσουν τις καταλήψεις των μαθητών χτυπώντας και απειλώντας γονείς, μαθητές και καθηγητές.

Επικεφαλής των ομάδων αυτών στην Πάτρα ήταν ο Καλαμπόκας όπως και οι Μαραγκός , Σπίνος, Γραμματικας…

Αμέσως μετά την δολοφονία του Καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα ξέσπασε ένα τεράστιο κύμα αντιδράσεων και μαζικών διαδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα, με τελικό αποτέλεσμα την παραίτηση του τότε Υπουργού Παιδείας και την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου.

Ο Καλαμπόκας λίγο καιρό μετά δικάστηκε στον Βόλο έχοντας στο πλευρό του σαν συνηγόρους υπεράσπισης τα γνωστά στελέχη πρώτης γραμμής της ΝΔ Απόστολο Ανδρεουλάκο, Κώστα Κωνσταντινίδη (καθηγητής Ποινικού Δικαίου) και τον πρώην πρόεδρο του ΔΣΑ Επαμεινώνδα Ζαφειρόπουλο.

Για πολλούς η συγκεκριμένη νομική στήριξη στον δολοφόνο πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας Καλαμπόκα από τα στελέχη της ΝΔ θεωρείται μέχρι και σήμερα σαν καθαρή στήριξη στις πράξεις του από τον κεντρικό μηχανισμό της ΝΔ.

Ο Καλαμποκας καταδικάστηκε αρχικά σε ισόβια αλλά αργότερα η ποινή μειώθηκε σε 17 χρόνια και τελικά σε 16.

Ο Καλαμπόκας αποφυλακίστηκε τον Φλεβάρη του 1998 έχοντας εκτίσει μόνο 7 χρόνια από την συνολική ποινή του…

Από τότε το σχολικό συγκρότημα του 3ου και 7ου Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας, αλλά και το 2ο λύκειο Ιλίου και το 3ο γυμνάσιο Ιλίου φέρουν το όνομα του Νίκου Τεμπονέρα, ενός αγωνιστή καθηγητή που έγινε παράδειγμα για όλους μας, γιατί όπως λέει και το σύνθημα…

«Ζει ζει ο Τεμπονέρας ζει με Πέτρουλα, Λαμπράκη μας οδηγεί»

 

Διαβάστε επίσης:

Γεωμετρία του αίματος

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια