Βίντεο από τη βίαιη μεταχείριση Σλοβάκου υπηκόου στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών πριν δυο χρόνια, δημοσιοποίησε Φλαμανδική εφημερίδα και μεταδόθηκε από βελγικά κανάλια, παραπέμποντας στον τρόπο που πέθανε ο Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ τον περασμένο Μάιο.

Ο Σλοβάκος Γιόσεφ Τσόβανεκ συνελήφθη από τους αστυνομικούς στο αεροδρόμιο Σαρλερουά τον Φεβρουάριο του 2018 με την αποβίβασή του, επειδή «προκάλεσε επεισόδιο στο αεροσκάφος». Το βίντεο που δεν έχει ήχο, κατέγραψε τις συνθήκες προσαγωγής και κράτησής του μέχρι τον θάνατό του. Δημοσιοποιήθηκε χθες από την καθημερινή εφημερίδα Het Laasste Niews.

Το βίντεο δείχνει τον Τσόβανεκ στο κελί στο αεροδρόμιο. Στην αρχή χτυπά μόνος του το κεφάλι του στον τοίχο, και αρχίζει και αιμορραγεί. Μετά αρκετοί αστυνομικοί μπαίνουν στο μικρό δωμάτιο. Το βίντεο δείχνει έναν από αυτούς να κάθεται στο στήθος του Τσόβανεκ επί 18 λεπτά, ενώ ένας άλλος γελάει στην διάρκεια του περιστατικού και μια γυναίκα αστυνομικός χαιρετάει ναζιστικά.

Ο Τσόβανεκ μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο νοσοκομείο, έπεσε σε κώμα και πέθανε την επόμενη ημέρα, επισήμως από καρδιακή προσβολή.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια