Ενώσεις αστυνομικών στη Βραζιλία καταγγέλλουν ότι ο πρόεδρος της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου άσκησε πιέσεις στον διοικητή του τμήματος που ερευνά τη δολοφονία της ακτιβίστριας και δημοτικής συμβούλου του Ρίο Ντε Τζανέιρο Μαριέλ Φράνκου. Η Φράνκου δολοφονήθηκε στις 14 Μαρτίου 2018 στο αυτοκίνητό της κοντά στο κέντρο του Ρίο.

«Εκμεταλλευόμενος το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας, (ο Ζαΐχ Μπολσονάρου) ξεκάθαρα επιτέθηκε και προσπάθησε να εκφοβίσει τον διοικητή της αστυνομίας του Ρίο ντε Ζανέιρο με στόχο να εμποδίσει την αμερόληπτη έρευνα για την αλήθεια», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των αστυνομικών.

Το Σάββατο ο Βραζιλιάνος πρόεδρος κατηγόρησε τον κυβερνήτη της πολιτείας του Ρίο, τον Ουίλσον Βίτζελ, ότι παρεμβαίνει στην έρευνα της υπόθεσης αυτής και δήλωσε ότι ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος που την έχει αναλάβει είναι «φίλος του».

Οι παρεμβάσεις του ακροδεξιού προέδρου έρχονται λίγες μέρες μετά την μαρτυρία ενός φύλακα του ελεγχόμενου συμπλέγματος πολυτελών κατοικιών όπου διέμενε ο Μπολσονάρου που κατέθεσε ότι ένας από τους κατηγορουμένους για τη δολοφονία της  Μαριέλ Φράνκου επισκέφθηκε το συγκρότημα λίγες ώρες πριν από το έγκλημα.

Ο φύλακας Έλθιο Ντε Κουεϊρός κατέθεσε ότι κατέγραψε το όνομα του κατηγορούμενου πρώην αστυνομικού στο βιβλίο των επισκεπτών και ότι αυτός είπε πως ήθελε να συναντήσει τον τότε βουλευτή Μπολσονάρου, που προετοίμαζε την υποψηφιότητά του για την Προεδρία. Υπογραμμίζει επίσης ότι παρακολούθησε από τις κάμερες το αυτοκίνητο του κατηγορουμένου και ότι αυτός επισκέφθηκε έναν άλλο κάτοικο του συμπλέγματος των πολυτελών κατοικιών, τον πρώην αστυνομικό Λέσα, που κατηγορείται ως αυτουργός της δολοφονίας της Φράνκου και του οδηγού της Άντερσεν Γκόμες.

Η κατοικία του Μπολσονάρου βρισκόταν σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων από αυτήν του εκτελεστή της Μαριέλ. Οι Κουεϊρός και Λέσα συμμετέχουν στην αποκαλούμενη «Παρα-αστυνομική Πολιτοφυλακή του Ρίο».

Περισσότερα για την Μαριέλ:

Marielle Franco: Η «προστάτιδα» των φαβέλων, η φωνή των μαύρων και της LGBTQ κοινότητας

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X