Αν μπορούσαμε να περιγράψουμε τη νέα ταινία του Τάσου Μπουλμέτη με δύο μόνο λέξεις, αυτές   θα ήταν: σάτιρα και νοσταλγία.

Μέσα από καλοστημένα σκηνικά, προσεγμένα κοστούμια και γερή δόση ρομαντισμού, ο Νοτιάς μας φυσά πίσω στην Αθήνα της δεκαετίας του ’60 , του ’70 και του ’80 και μας αφηγείται την ιστορία της σωματικής αλλά και της καλλιτεχνικής ενηλικίωσης του Σταύρου.

Ο Σταύρος είναι ένα ανήσυχο παιδί, που πάσχει από «μυθοπάθεια» δηλαδή από την τάση να  κατασκευάζει παραλλαγές των μύθων. Ετσι, φαντάζεται πώς θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί εναλλακτικά οι περιπέτειες  του Οδυσσέα, του Ηρακλή και άλλων ξακουστών ηρώων και ξεκινά να ακονίζει τη δημιουργικότητά του. Παράλληλα, όντας και σεξουαλικά ανήσυχος, έρχεται αντιμέτωπος με τη γοητεία του γυναικείου φύλου.

Ο Γιάννης Νιάρρος υποδύεται εξαιρετικά το Σταύρο, ισορροπώντας επιτυχώς μεταξύ νεανικού πάθους και μελαγχολίας και καταφέρνοντας να κάνει τη διαφορά μέσα σε ένα -κατα τ’ αλλα- χλιαρό καστ. Η ιστορία –ενώ, για το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας, φαίνεται να μην έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση- καταλήγει όπως ξεκινάει: με ανθρωποκεντρική εστίαση. Χωρίς έντονη συναισθηματική κορύφωση, αλλά και χωρίς υπερβολές, ο πρωταγωνιστής εξελίσσεται, ωριμάζει, ερωτεύεται, προδίδει και προδίδεται.

Ο Νοτιάς είναι δύσκολο να αφήσει ασυγκίνητους όσουν έζησαν στις δεκαετίες στις οποίες διαδραματίζεται, στοχεύοντας μέσα από τη νοσταλγική απεικόνιση, αλλά και το διάχυτο χιούμορ, περισσότερο να αποτυπώσει μια εποχή, παρά να περάσει κάποιο μήνυμα ή δίδαγμα.

Υφολογικά, έχει μια απλότητα, που προσδίδει ρομαντικό ύφος, αρκετά στοιχεία αλληγορίας (που πολλές φορές από την πολλή επεξήγηση χάνουν το νόημα της αλληγορίας) αληθοφανή παρουσίαση των ανθρωπίνων σχέσεων , εκτεταμένη περιγραφή των ιδεών του πρωταγωνιστή και σατιρική διάθεση.

Ο Νοτιάς ζωγραφίζει με χαριτωμένο και γλυκόπικρο τρόπο τον έρωτα, την τέχνη, την επιτυχία, τη φιλία και τέλος τον ίδιο το χώρο του κινηματογράφου.

 

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]