Ο Σταύρος Λιάρος είναι ένας freelancer κομμωτής με μεγάλη εμπειρία στο χώρο. Πριν λίγες μέρες έγραψε στο προφίλ του: «Θέλω να ενημερώσω ότι την Τρίτη 7 Ιουλίου θα κουρεύω δωρεάν για οποιονδήποτε επιθυμεί και δεν έχει την οικονομική δυνατότητα. Επίσης θέλω να πω στα παιδιά που έχω εκπαιδεύσει τόσα χρόνια και στους συναδέλφους μου να δεχτούν μια φιλική πρόκληση και συνεχίσουν την προσπάθεια μου και να αφιερώσουν μια μέρα για τον συνάνθρωπο τους».

Ο Σταύρος ξεκίνησε μια πρωτοβουλία, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα κλίμα αλληλεγγύης και βοήθειας μέσα σε αυτό το κρίσιμο διάστημα. Και κάνοντάς το ως πρόκληση, προσπάθησε να εμπλέξει ακόμα περισσότερα άτομα. Το θεωρήσαμε μία από τις πιο όμορφες ιδέες της καθημερινότητας και τον βρήκαμε και του μιλήσαμε. Μας είπε για την πρωτοβουλία του, για την ανταπόκριση του κόσμου αλλά και άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες που έχει βοηθήσει.

Ποιο ήταν το έναυσμα για να πάρεις αυτή την πρωτοβουλία;

Η ιδέα ήρθε από τις ανησυχίες που έχω ήδη μέσα μου για το συνάνθρωπό μου. Στο παρελθόν έχω κάνει κι άλλες παρόμοιες ενέργειες και τις τελευταίες μέρες που ήταν τα πράγματα λίγο περίεργα, μίλαγα με πελάτες μου στο τηλέφωνο και μου έδειχναν μια ανασφάλεια, θέλανε να αλλάξουν το ραντεβού ή να το ακυρώσουν. Δεν αισθανόμουν καλά με αυτό το πράγμα. Κάποιοι που είχαμε στενότερες σχέσεις δέχτηκαν να έρθουν και να τους το κάνω αφιλοκερδώς, κάποιοι άλλοι ντραπήκανε ή αισθάνθηκαν κάπως υποδεέστερα και δε δέχτηκαν. Έτσι αποφάσισα να τους εξυπηρετήσω όλους και να τους βγάλω από τη δύσκολη θέση βρίσκοντας μια λύση. Σκεπτόμενος τι πρέπει να κάνω, ήθελα να είναι κάτι που θα έπιανε τόπο. Συνήθιζα να λέω ότι η δουλειά μας «χαρίζει χαμόγελα” και ότι τώρα είναι η ευκαιρία μου να κάνω όντως κάτι. Να αφιερώσω μια μέρα από τη ζωή μου, μια μέρα από τη δουλειά μου, ένα μεροκάματό μου, να το αφιερώσω σε 10-20-30 άτομα όσα έρθουν, έτσι ώστε να τους κάνω χαρούμενους και να δουν τα πράγματα λίγο πιο ρομαντικά. Με αυτό πορεύομαι κι έτσι συνεχίζω. Και οι πελάτες μου ακόμα αυτό το βλέπουν από την καθημερινότητά τους. Τα λεφτά δεν είναι ποτέ ο στόχος και έτσι πάει ακόμα καλύτερα και δημιουργείται μια σχέση πιο ανθρώπινη. Γιατί πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι.

6
Για να κουρευτεί σε εσάς δεν είναι ανάγκη να είναι πελάτης σας, αλλά αρκεί να αποδείξει ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να το κάνει;

Οι περισσότεροι που ήρθαν ήταν άγνωστοι. Υπήρχαν και κάποιοι πελάτες μου που όντως δεν είχαν να συνεισφέρουν και χάρηκα που ήρθαν και τους ευχαριστώ που με στηρίζουν και θα τους στηρίξω και εγώ. Αυτό που τους είπα ήταν ότι «άμα νομίζεις ότι βρίσκεσαι στην οικονομική ομάδα η οποία δεν έχει την ευχέρεια, πολύ ευχαρίστως» και αυτό και έγινε. Κι απ΄ ό,τι κατάλαβα, τα άτομα που όντως ήρθαν εδώ, δεν είχαν την οικονομική ευχέρεια. Παρ΄όλα αυτά μπορέσαμε να τους κάνουμε κι ένα δώρο από τη L’Oréal Professional, η οποία μου έστειλε προϊόντα για να μπορώ να δουλέψω κι εγώ και για να κάνει δώρα και σε αυτούς. Επίσης στην προσπάθεια αυτή, με βοήθησαν δύο μαθητές μου, η Δανάη Χελιώτη και ο Δημήτρης Μπουραζάρης. Βλέπω ότι υπάρχει μια δυναμική από πίσω που με κάνει πολύ χαρούμενο γιατί φαίνεται ότι αλλάζουμε ως κοινωνία προς το καλύτερο.

1
Ποια ήταν η ανταπόκριση του κοινού;

Δεχόμουν και τελευταία στιγμή μηνύματα (μέχρι τις 7 που ήρθα είχαν κουρευτεί γύρω στους 20 ανθρώπους). Στην αρχή περίμενα ότι θα έρθουν μαγκωμένοι, ταλαιπωρημένοι. Ήρθαν παιδιά, που οι γονείς τους είχαν μείνει άνεργοι και ήθελαν να κουρευτούν πολύ καιρό και δε μπορούσαν. Μπορεί να φαίνεται απλό, ότι είναι ένα κούρεμα αλλά τελικά μας κάνει να νιώθουμε μια ανανέωση, μια ευεξία, κάνεις κάτι για τον εαυτό σου. Είναι άσχημο να μη μπορείς να κάνεις απλά πράγματα.

5
Ο κόσμος από ό,τι φαίνεται έχει ανάγκη από ένα στήριγμα, από ένα χαμόγελο, από κάποιον που θα τους πει ότι το αύριο δεν είναι αβέβαιο. Και νομίζω ότι αυτό κρύβεται πίσω από τέτοιες πρωτοβουλίες και γι’ αυτό τις αγκαλιάζει ο κόσμος. Επίσης χαίρομαι πολύ που έχουν εμπλακεί και άλλοι κομμωτές γιατί εμένα στην ουσία το όνειρο μου δεν είναι να σταματήσει εδώ αλλά να συνεχιστεί. Θα είμαι ικανοποιημένος αν δω κι άλλους να αρχίζουν να προσφέρουν. Δε μου αρκεί αυτό που έγινε μόνο. Για αυτό το έκανα πρόκληση. Αλλιώς θα έλεγα «εγώ μόνο για σήμερα κουρεύω τσάμπα, ας έρθει όποιος θέλει». Ξεκίνησε και μια κοπέλα με νύχια η οποία ήρθε σε επαφή μαζί μου. Οπότε βλέπουμε αντίστοιχες κινήσεις από ένα παράλληλο κλάδο. Χαίρομαι που άναψε η σπίθα και ελπίζω να συνεχιστεί.

Αρά βλέπουμε μια πρωτοβουλία σαν το ice bucket challenge;

Ναι, για αυτό και στους όρους που έχω βάλει στο page μου αναγράφεται ότι αυτό δε μου ανήκει, ανήκει στον κάθε άνθρωπο. Έβαλα τους όρους άλλα θα ήθελα να το αποδεχτούν κι άλλοι. Δεν ήθελα να μπουν μαγαζιά στη μέση ή να γίνει μόνο για το συμφέρον. Έχουμε δει κι άλλα πράγματα στο παρελθόν, τα οποία έχουν καπηλευτεί.

4
Έχεις ξανακάνει κάποια τέτοια πρωτοβουλία;

Είχα δει ένα βίντεο στο διαδίκτυο από το εξωτερικό κάποια στιγμή και σκέφτηκα, αφού υιοθετούμε τόσες «αμερικανιές», ας υιοθετήσουμε και μια «αμερικανιά» που είναι καλή. Στο βίντεο παρότρυναν ανθρώπους να πουλήσουν τα μαλλιά τους για φιλανθρωπικό σκοπό. Η αδερφή μου τότε είχε δει ένα παρόμοιο βίντεο και με είχε πάρει βουρκωμένη τηλέφωνο. Τελικά γυρίσαμε ένα αντίστοιχο βίντεο μαζί με την αδερφή μου και μου έχουν στείλει 70 δωρεές για μαλλιά από την επαρχία, έχουν έρθει πάνω από 70 άτομα να τους κουρέψω αφιλοκερδώς. Τα μαλλιά αυτά στέλνονται σε δωρεές για παιδιά με καρκίνο. Γίνονται κινήσεις από κάποια παιδιά, που έχουμε έρθει σε επαφή, να φτιάξουν ένα ίδρυμα γι’ αυτές τις ανάγκες. Έχει ξεκινήσει σιγά σιγά και είναι τεράστια η χαρά μου που έχω συμβάλει στο να έχει μια σταθερότητα και να μην είναι απλά μια περιοδική μόδα. Όπως επίσης, αυτή η δράση αντίστοιχα θα ήθελα αν μπορεί να καθιερωθεί.

Λίγα Λόγια για τον Σταύρο Λιάρο
Freelancer Έλληνας κομμωτής με πολύ μεγάλη εμπειρία σε editorials, φωτογραφίσεις και πολλές συμμετοχές σε fashion shows. Εργάζεται ως special guest εκπαιδευτής σε εβδομαδιαία βάση στο Prestige Telis Kikeris, έχει την δική του Collection με Κουρέματα και Βραδινά Χτενίσματα που ανανεώνεται κάθε χρόνο, επίσης παίρνει μέρος και στα events & fashion shows σε μεγάλες εταιρείες του χώρου της κομμωτικής.

Προσωπική σελίδα

Facebook Page

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]