Η Παρί Σεν Ζερμέν, μοιάζει με ένα πλουσιόπαιδο το οποίο θέλει να έχει τα ακριβότερα παιχνίδια, αδιαφορώντας για την τιμή τους, αλλά και για την γνώμη που θα έχουν για αυτό, τα λιγότερο “τυχερά” παιδιά.

Στη θέση των γονιών αυτού του κακομαθημένου παιδιού, είναι η Qatar Investment Authority. Η εταιρία που εκμεταλλεύεται τις πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου και αποφάσισε να επενδύσει και στο ποδόσφαιρο.

Μέσα σε δύο χρόνια οι Άραβες έχουν δαπανήσει παραπάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ (μόνο για μεταγραφές, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτά, τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών) για να φέρουν στο Παρίσι την “αφρόκρεμα” του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Τα τελευταία και ηχηρότερα “χτυπήματα” ήρθαν από το Μιλάνο. Μέσα σε μια εβδομάδα, η Παρί απέκτησε τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς και τον Τιάγκο Σίλβα από την Μίλαν. Οι “ροσονέρι” αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα και οι Άραβες το εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ως γνωστόν τα κακομαθημένα παιδιά, προέρχονται από ίδιους γονείς. Οι επενδυτές από το Κατάρ ακόμη δεν μπορούν να χωνέψουν ότι πέρσι έχασαν το πρωτάθλημα από την Μονπελιέ και έκαναν ότι περνούσε από… την τσέπη τους στο μεταγραφικό παζάρι, για να μην επαναληφθεί το ίδιο και του χρόνου.

Όταν οι “γονείς” δεν μπορούν να τραβήξουν το αυτί του “παιδιού”, αλλά συνεχίζουν να του χαϊδεύουν το κεφαλάκι, επεμβαίνουν οι… παππούδες. Στην προκειμένη περίπτωση, οι “παππούδες”, παρακολουθούν τις εξελίξεις, δεν έχουν επέμβει ακόμα, αλλά αν το κάνουν θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες για τα… νεότερα μέλη της οικογένειας.

Από τη μία ο Πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί και από την άλλη ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, θέλουν να βάλουν τέλος στα καπρίτσια των Αράβων της Παρί και κατ’ επέκταση των ισχυρών οικονομικά ομάδων.

Ο Μισέλ Πλατινί έχει δύο πράγματα κατά νου. Το πρώτο ακούει στο όνομα, Financial Fair Play. Η βασική αρχή αυτής της ιδέας είναι, οι ομάδες να μην έχουν δικαίωμα να ξοδεύουν περισσότερα από  όσα εισπράττουν. Το δεύτερο είναι μια παραλλαγή του Salary Cap που εφαρμόζεται στο NBA. Σύμφωνα με αυτό, κάθε ομάδα του NBA δεν πρέπει να ξεπερνάει ένα καθορισμένο ποσό, για τις αποδοχές των παικτών της.

Όσο για τον Φρανσουά Ολάντ, πριν ακόμα εκλεγεί, είχε δηλώσει ότι θα φορολογήσει με 75% τα εισοδήματα άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ και κατά 45% εκείνα που υπερβαίνουν τις 150.000 ευρώ ετησίως.

Επειδή όμως η θεωρία από την πράξη είναι πάντα μακριά, μέχρι να εφαρμοστεί κάποιο από τα παραπάνω μέτρα, το ποδόσφαιρο θα είναι ένα άθλημα που θα κερδίζει ο πλουσιότερος και όχι ο καλύτερος, ή ο τυχερότερος. Παρί Σεν Ζερμέν, Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι θα έχουν τον πρώτο λόγο τα επόμενα χρόνια σε όλες τις διοργανώσεις, με την Μπαρτσελόνα και την Ρεάλ να τις κοντράρουν για όσο αντέξουν μέχρι να ξεσπάσουν και τα δικά τους οικονομικά προβλήματα. Εκτός αν πουληθούν και αυτές σε πλούσιους ιδιοκτήτες και γίνουν 5 οι ομάδες που θα πρωταγωνιστούν. Οι υπόλοιποι θα χάνουν πριν καν μπουν στο γήπεδο. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο που θέλουμε όμως;

 

Αξίζει μια ματιά στις μεταγραφές της Παρί Σεν Ζερμέν με την άφιξη των Αράβων:

*
1. Javier Pastore                  43.0    2011

2. Thiago Silva                    42.0    2012

3. Ezequiel Lavezzi             30.0    2012

4. Zlatan Ibrahimović          20.0    2012

5. Marco Verratti                 12.0    2012

6. Kévin Gameiro                11.0    2011

7. Thiago Motta                   10.0   2012

8. Jérémy Ménez              9.0     2011

9. Mohamed Sissoko            8.0     2011

10.Blaise Matuidi                 7.5     2011

11.Alex                                 5.0     2012

12.Milan Biševac                  4.0     2011

13.Maxwell                           4.0     2012

14.Salvatore Sirigu               3.5     2011

15.Diego Lugano               3.0    2011

* Τα ποσά είναι σε εκατομμύρια ευρώ

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]