Τίποτα δεν σταματά τον Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε ένα ακόμη ρατσιστικό σχόλιο,ωαυτή τη φορά κατά τη διάρκεια συνάντησής του με γηγενείς Αμερικανούς, βετεράνους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αποκαλώντας μια Γερουσιαστή του Κογκρέσου… «Ποκαχόντας».

Αφού άκουσε την ομιλία ενός Ινδιάνου «Ναβάχο διαβιβαστή», η φυλή του οποίου κατά τη διάρκεια του πολέμου είχε αναπτύξει έναν κώδικα βασισμένο στη γλώσσα τους για να μεταφέρουν μηνύματα , ο Αμερικανός πρόεδρος θέλησε να εξάρει τη συμβολή των βετεράνων.

«Βρίσκεστε εδώ πολύ πριν από οποιονδήποτε από εμάς, αν και έχουμε μια εκπρόσωπο στο Κογκρέσο για την οποία λένε ότι βρισκόταν εδώ πολύ καιρό πριν. Την αποκαλούν Ποκαχόντας», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος στη γερουσιαστή των Δημοκρατικών Ελίζαμπεθ Ουόρεν από τη Μασαχουσέτη, την οποία είχε προσπαθήσει να χλευάσει και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας καταλογίζοντάς της ότι είπε ψέματα για την καταγωγή της προκειμένου να προωθήσει την καριέρα της, υποστηρίζοντας πως κατάγεται από γηγενείς Αμερικανούς.

Όπως ήταν φυσικό, το σχόλιο του Τραμπ προκάλεσε αντιδράσεις. Πρώτη αυτή της Γερουσιαστή, η οποία χαρακτήρισε ατυχέστατη τη δήλωση και σημείωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «δεν μπορεί να κάνει ούτε μία τελετή τιμώντας αυτούς τους ήρωες χωρίς να χρειαστεί να πετάξει μια φυλετική μομφή».

Με αφορμή τον ρατσιστικό αυτό χαρακτηρισμό του Τραμπ, το Εθνικό Κογκρέσο των Ιθαγενών Αμερικάνων (National Congress of American Indians – NCAI), επέκρινε τον αμερικανό πρόεδρο ότι με την επίθεσή του κατά της Γουόρεν επισκίασε την πραγματικό στόχο της εκδήλωσης, που ήταν να τιμήσει την πολύτιμη προσφορά των Ιθαγενών που υπηρέτησαν στις διαβιβάσεις.

Όπως αναφέρει το NCAI, εκατοντάδες Ιθαγενείς αμερικάνοι από φυλές όπως οι Cherokee, Choctaw, Comanche, Lakota, Meskwaki, Mohawk, Navajo, Tlingit, και άλλες φυλές επιστρατεύθηκαν κατά τη διάρκεια του Α’  και, κυρίως, του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου προκειμένου να διαβιβάζουν μηνύματα στη γλώσσα και τη διάλεκτό τους, τα οποία ήταν – προφανώς – εξαιρετικά δύσκολο να τα αποκρυπτογραφήσει η εχθρική αντικατασκοπεία.

Το Κογκρέσο των Ινδιάνων Αμερικανών υπενθύμισε, ακόμη, μία προηγούμενη ανακοίνωσή του, όταν ο Τραμπ είχε για πρώτη φορά χρησιμοποιήσει το σχόλιο «Ποκαχόντας» ως μειωτικό χαρακτηρισμό για την Γούορεν. Η οικογένεια της Ποκαχόντας και η ίδια, που ήταν μέλη της ινδιάνικης φυλής Pamunkey στη Βιρτζίνια, έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην αμερικανική ιστορία, λόγω της συνθήκης που υπέγραψαν με τους Βρετανούς το 17ο αιώνα.  Ωστόσο, μόλις πρόσφατα αναγνωρίστηκαν ως φυλή από την αμερικάνικη κυβέρνηση.

Τον Μάιο, το NCAI δήλωσε ότι «το όνομα «Ποκαχόντας» δεν είναι προσβολή και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται με ανάρμοστο τρόπο».

Σχόλια

X