Ισχυρό αντιρατσιστικό μήνυμα, μέσα από μια ξεχωριστή γιορτή, έστειλε το Παναφρικανικό φεστιβάλ, που έγινε την Κυριακή στο Θησείο. Μια μέρα πριν τη δίκη της Χρυσής Αυγής, διαφορετικοί πολιτισμοί έγιναν ένα. Οι λαοί της Αφρικής έστησαν πάγκους με δικά τους φαγητά και χειροποίητα κοσμήματα, χόρεψαν και τραγούδησαν μαζί με τους περαστικούς, ενώ μαζί τους μοιράστηκαν ιστορίες, που τους πληγώνουν κάθε μέρα.

Μία γυναίκα από τον Άγιο Μαυρίκιο ήρθε στην Ελλάδα πριν 26 χρόνια. Η πραγματικότητα που βιώνει, είναι χειρότερη από εκείνη που έζησε στις πρώτες μέρες της στη χώρα μας, καθότι οι ρατσιστικές επιθέσεις έχουν αυξηθεί. Όπως έλεγε: “η κόρη μου που γεννήθηκε και έχει μεγαλώσει εδώ, δεν έχει τις ίδιες ευκαιρίες στη δουλειά της”.

Παρόμοιες ιστορίες, συναντούσες σε όλες τις κουβέντες, ενώ έκδηλη ήταν η αγωνία των ανθρώπων για το μέλλον. Αν και η κυβέρνηση άλλαξε, ακόμη οι μετανάστες – πρόσφυγες περνούν δύσκολα. Ελάχιστοι μπορούν να δουλέψουν υπό κανονικούς όρους, ενώ ακόμη και στις γειτονιές τους δεν αισθάνονται ασφάλεια, καθότι η Χρυσή Αυγή και άλλες φασιστικές ομάδες δρουν ανεξέλεγκτα.

“Έξω οι ξένοι από την Ελλάδα”, λένε οι ρατσιστές, όμως όπως εύκολα διαπιστώσαμε και την Κυριακή, τρώγοντας φαγητό από τη Μοζαμβίκη, πίνοντας καφέ από την Αιθιοπία και ακούγοντας μελωδίες από τη Νότιο Αφρική, οι μετανάστες-πρόσφυγες δεν ήρθαν να “κλέψουν” ούτε τις δουλειές, ούτε τον πολιτισμό της χώρας.

Το φεστιβάλ διοργάνωσε η μη κερδοσκοπική, πολιτιστική και εκπαιδευτική οργάνωση Watoto Africa. Στόχος της είναι να προωθήσει την αφρικανική κουλτούρσα, μέσα από το χωρό, τη μουσική, τη μαγειρική, τις τέχνες και τις χειροτεχνίες

af

af3

af6

af4

af5af8

af9

af10

af11

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X