Ατίταμος: Καλό φαΐ με άρωμα Κρήτης

Η γωνιά στην Καποδιστρίου, στο τέλος του πεζόδρομου της Κωλέττη στα Εξάρχεια ήταν για χρόνια σε τραγική κατάσταση. Ήταν το σημείο που οι χρήστες “χτυπούσαν” ενέσεις, υπήρχε πορνεία και κατουρούσαν οι ξενυχτισμένοι. Η παρουσία του Κρίνου, παλιού ζαχαροπλαστείου δεν ήταν αρκετή. Η αίσθηση παρακμής, άλλωστε, κυριαρχούσε στο ίδιο το μαγαζί, νωρίτερα απ΄ ότι κυριαρχούσε η παρακμή στο σημείο.

«Η γωνιά ήταν παρατημένη και βρώμικη», λέει για την εικόνα που συνάντησε ο Χρήστος ιδιοκτήτης του Ατίταμου, του κρητικού μεζεδοπωλείου που άνοιξε πέρυσι στη θέση του Κρίνου.

Το περιστατικό

«Ποτίζω το παρκάκι με δικά μου έξοδα, ο δήμος δεν ενδιαφέρεται. Έχω πάρει και φυτά. Μια φορά ένα παιδί μου έκλεψε τη γλάστρα, αλλά μετά τη γύρισε πίσω και ζήτησε συγγνώμη. Μου είπε ότι του άρεσε και γι’ αυτό την πήρε. Τον κέρασα μια ρακή».

atitamos 8

Ο χώρος έχει φωτίσει. Τα δέντρα έχουν ξανανιώσει και μέσα σε λίγους μήνες τίποτα δεν θυμίζει τη σκοτεινή παρηκμασμένη γωνιά που υπήρχε παλιότερα. Περνώντας δίπλα, ακούς τις κουβέντες από τις παρέες, αλλά και ωραίες μουσικές, όπως οι «Νύχτες μαγικές» του Τσιτσάνη στην δεύτερή του εκτέλεση από τους Ιωάννα Γεωργακοπούλου και Στελλάκη Περπινιάδη. Τις μουσικές λίστες του μαγαζιού τις έχει επιμεληθεί ο Ηλίας Αναστασόπουλος, ραδιοφωνικός παραγωγός στο ρ/σ Στο Κόκκινο.

atitamos 6

Είναι όμως και οι μυρωδιές από τα φαγητά που σε τραβάνε. Στον Ατίταμο, θα φας την πιο γευστική τηγανιά και παϊδάκι που σου φέρνει στο νου την καλύτερη βουνίσια ταβέρνα. Δύναμή του, όπως αρμόζει σε κάθε κρητικό μαγαζί, είναι η ρακή, την οποία φέρνει ο Χρήστος από το Ρέθυμνο.  Όπως λέει, «ό,τι δίνω στον πελάτη, πρώτα το δοκιμάζω εγώ. Θα κάτσω και θα πιω μισό κιλό κρασί, θα δω την άλλη μέρα, αν μπορώ να ξυπνήσω, αν με πονάει το κεφάλι μου». Υπάρχει όμως και ένας ακόμη λόγος που το μαγαζί του γίνεται όλο και πιο αγαπητό στον κόσμο. «Υπάρχουν σταθεροί πελάτες, διότι συζητάμε. Αν μου πουν για ένα πιάτο τη γνώμη τους και είναι αρνητική δεν με στεναχωρεί. Θα πάρω το πιάτο και δεν θα το χρεώσω, θα φέρω κάτι άλλο. Κοστίζει λιγότερο από το να μη πει ο πελάτης τίποτα, να φάει και να φύγει».

Η σελίδα του Ατίταμου στο Facebook

Πώς θα πάτε:

Το όνομα

atitamos 2

Ο Ατίταμος ονομάστηκε έτσι από το βοτάνι της Κρήτης, το δίκταμο, που λέγεται όμως και ατίταμος. «Μου κάνει εντύπωση γιατί πολλοί Κρητικοί που έρχονται στο μαγαζί δεν το γνωρίζουν». Ο Χρήστος, βορειοηπειρώτης στην καταγωγή, έζησε για 12 χρόνια στην Κρήτη, τα οποία μοίρασε στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο. Οι συνήθειες και παραδόσεις των διάφορων τόπων που έχει ζήσει φαίνονται στο μαγαζί.

Πρώτη φορά άκουσε τον «Ατίταμο» από έναν γέροντα στην Έμπαρο, χωριουδάκι στην Κρήτη. Συγκράτησε την ονομασία και λίγα χρόνια αργότερα έμελε να ονομάσει έτσι το μαγαζί του. Έχει φτιάξει από μάρμαρο και πέτρα όλο το μαγαζί, όλα με τα χέρια του, καθότι είναι και μαρμαράς. Οι πιο παρατηρητικοί θα δουν ότι έχει και φαναράκια δίπλα από τις πόρτες. «Τα είχαν οι παλιοί και τα άναβαν όταν έρχονταν επισκέπτες για να δουν ποιοι είναι».

atitamos 7

Το «παρκάκι» που έχει κοντά στο μαγαζί, ίσως είναι και ο βασικότερος λόγος που επέλεξε την τοποθεσία. «Όπου υπάρχει πλάτανος, είναι ευλογημένο μέρος. Σε όποιο χωριό και αν πας στη μέση της πλατείας υπάρχει ένας πλάτανος», λέει. Έπειτα η πλατεία Εξαρχείων που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, «είναι η καλύτερη πλατεία της Αθήνας».

Όσο για τις τιμές, με λιγότερο από δέκα ευρώ το άτομο, τρως και πίνεις με το παραπάνω. Τα πιάτα είναι πλούσια, επομένως αν δεν πεινάτε πολύ, θα επιστρέψετε με ταπεράκια σπίτι!

*Να δοκιμάσεις:

– Λουκάνικο (από το Καρπενήσι)

– Φέτα (από βοσκούς στον Γαλατά Κορίνθου)

–  Σφακιανή πίτα με μέλι

atitamos 4

atitamos 10

 

 

Βίντεο: Έφη Γιάννου
Κείμενο: Κώστας Παπαντωνίου
Φωτογραφίες: Έφη Γιάννου, Κώστας Παπαντωνίου

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]