Το παραπάνω σκηνικό για την ώρα σκιαγραφείται μόνο στη φαντασία και στις δικαιολογημένες υποθέσεις μας, βάσει του πρότερου ανέντιμου βίου των κατ’ ονομασία μόνο φιλάθλων των ελληνικών γηπέδων. Ωστόσο, μόνο απίθανο στο να πραγματοποιηθεί, δεν πρέπει να θεωρείται σύμφωνα με τον Κώστα Μίσσα. Όχι τόσο εξαιτίας του ότι θεωρεί δεδομένη τη σύγκρουση των χρωματισμένων φρουρών, αλλά λόγω του ότι κάποιο πουλάκι που ακούει στο όνομα… ένστικτο του διασφάλισε πως ο τελικός θα έχει άρωμα… αιωνίων. Ο πολύπειρος προπονητής με δηλώσεις του στο 3pointmagazine.gr μίλησε για το τελευταίο μεγάλο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με την Μακάμπι Τελ Αβίβ στο πλαίσιο της προημιτελικής φάσης της Ευρωλίγκα και εξέφρασε την άποψη, ότι οι πράσινοι θα προκριθούν και θα παλέψουν με τον Ολυμπιακό για τον τίτλο του Πρωταθλητή Ευρώπης!

Κόουτς, στα πρώτα δύο παιχνίδια είδαμε σχετικά μεγάλα σκορ, εν αντιθέσει με αυτά που έγιναν στο Ισραήλ, όπου οι άμυνες αποδείχτηκαν περισσότερο αποτελεσματικές. Πώς πιστεύεις ότι θα κυλήσει αυτή τη φορά το παιχνίδι; Να περιμένουμε ένα κλειστό ματς;
“Είναι συγκεκριμένος ο τρόπος που οι δύο ομάδες αμύνονται και αυτό δύσκολα θα αλλάξει, χωρίς να αποκλείονται φυσικά οι εκπλήξεις, ειδικά από πλευράς Ομπράντοβιτς. Η Μακάμπι παίζει με την λογική του να διασφαλίσει τη ρακέτα της και να ρισκάρει, αφήνοντας κάποια ελεύθερα σουτ. Αυτό ήταν κάτι όμως, που πλήρωσε, ειδικά με τον Καλάθη. Δεν νομίζω ότι θα επαναλάβει πάντως το ίδιο λάθος. Να αφήσει δηλαδή κάποιο παίκτη του Παναθηναϊκού με άμυνα στα δύο μέτρα.

Από την πλευρά του ο Παναθηναϊκός μέχρι στιγμής έχει δείξει ότι στοχεύει συγκεκριμένους παίκτες και έχει εξουδετερώσει κάποια ατού της Μακάμπι, όπως είναι ο Σχορτσανίτης. Γενικά προσέχει αρκετά την άμυνα του, διότι πολλές φορές υπάρχουν 4 και 5 παίκτες των ισραηλινών, που μπορούν να σκοράρουν από απόσταση. Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να επιδιώξει πάντως, να επιβάλλει το ρυθμό του. Να μην πάει στο 5-5, θα είναι πρόβλημα, ανεξαρτήτως του αν έχει κερδίσει την Μακάμπι και με αυτό τον τρόπο. Πρέπει να αξιοποιήσει τον αιφνιδιασμό και να φέρει το παιχνίδι στα δικά του μέτρα. Εν κατακλείδι θεωρώ πως το παιχνίδι θα είναι σκληρό. Αν ο Παναθηναϊκός κατορθώσει να κερδίζει σταδιακά έδαφος, να ανοίξει το ματς όταν μπορέσει και κάποια στιγμή να ξεφύγει θα πάρει και το ματς”.

Εκτός της έδρας, ποια είναι τα βαριά χαρτιά του Παναθηναϊκού;
“Θεωρώ ότι οι πιθανότητες να κερδίσει ο Παναθηναϊκός αυτό το ματς είναι υπέρ του. Ίσως στην έδρα του, ο Ομπράντοβιτς κάνει την ομάδα του πιο επιθετική, ρισκάρει λίγο περισσότερο. Δεν ξέρω αν θα το κάνει και τώρα. Έχει πάντως τους παίκτες χάρη στους οποίους μπορεί να στηριχθεί πάνω σε ένα πιο γρήγορο ρυθμό, όπως είναι ο Λόγκαν και ο Σάτο. Σημαντικότατη για τον Παναθηναϊκό είναι η απόδοση του Διαμαντίδη. Φέτος στηρίζεται ακόμα περισσότερο πάνω του. Αν παίξει καλά, τότε θεωρώ πως δύσκολα θα χάσει. Σημαντικοί όμως, έχουνε αποδειχτεί πως είναι φέτος και οι Τσαρτσαρής, Καϊμακόγλου (πολύ καλή σεζόν), ο Σμιθ και ο Σάρας, που με την προσωπικότητα του, έχει κατορθώσει να προσφέρει πάρα πολύ”.

Και οι δύο ομάδες, έχουν κάποια ποιοτικά όπλα τους εκτός μάχης. Ο μεν Ομπράντοβιτς χρησιμοποιεί ελάχιστα τον Μάριτς, ο δε Μπλάτ το ίδιο τον Σχορτσανίτη. Υπάρχει λογική εξήγηση;

“Θεωρώ ότι ο Μάριτς παίζει κυρίως μέσα από πικ εν ρολ, αλλά γενικά δεν είναι παίκτης που παίζει πολύ καλά με την πλάτη. Ο Βουγιούκας έχει καλές κινήσεις κοντά στο καλάθι και γι΄ αυτό τον εμπιστεύεται περισσότερο ο Ομπράντοβιτς. Αξίζει πάντως να τονίσουμε, ότι εμείς κάνουμε μία τοποθέτηση ως εξωτερικοί παρατηρητές. Δεν ξέρουμε τι γίνεται στις προπονήσεις. Τώρα για τον Σοφοκλή, νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο, πως ο τρόπος που παίζει η Μακάμπι δεν του ταιριάζει. Τον τροφοδοτεί κατά κύριο λόγο από πλάγια, απενεργοποιώντας την εκτελεστική του δεινότητα και αναγκάζοντας τον να δημιουργήσει αποκλειστικά. Έχει  βελτιωθεί μεν σε αυτό το κομμάτι, αλλά δεν είναι το δυνατό του. Αν ο Σοφοκλής έπαιρνε την μπάλα στην καρδιά της άμυνας, δεν θα μπορούσε κανείς να τον σταματήσει. Αυτό όμως δεν γίνεται. Η Μακάμπι το επαναλαμβάνω είναι μία άναρχη ομάδα”.

Αυτό το στοιχείο είναι πιστεύεις και ο μεγαλύτερος κίνδυνος, που αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός;
“Αυτό ναι, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Είναι διαφορετικό να αντιμετωπίζεις μία σαφή κατάσταση και διαφορετικό να μην ξέρεις τι σε περιμένει. Πρέπει εννοείται να προσέξει παίκτες όπως τον Σμιθ, τον Οχαγιόν, που κάνει καλά παιχνίδια τελευταία και φυσικά τον Μπλου.

Το δεύτερο που πρέπει να προσέξει είναι να μην επαναλάβει την εμφάνιση του δεύτερου παιχνιδιού. Βέβαια αυτή τη φορά δύσκολα θα υπάρξει μία μορφή εφησυχασμού. Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι προπονητές είναι να βάλουν το παίκτες στο κλίμα του αγώνα μόλις δύο μέρες μετά από μία μεγάλη νίκη. Δεν υπάρχει αυτό το σφίξιμο στο στομαχάκι. Τώρα όμως τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Το δημιουργικό άγχος είναι δεδομένο πως θα υπάρχει. Το σημαντικό είναι να μη γίνει μόνο άγχος. Διότι σε αυτή την περίπτωση δεν μπορείς ούτε τα ζάρια από το τάβλι να πετάξεις σωστά. Τα ρίχνεις απέξω!”

Αν καθόσουν σήμερα στον πάγκο του Παναθηναϊκού, τι έκπληξη θα ετοίμαζες στον Μπλατ;
“Κοίτα, ο Ομπράντοβιτς την τελευταία διετία έχει ρίξει πολλά χαρτιά που δεν περίμενε κανένας, ειδικά στην άμυνα. Ενδεχομένως να δούμε και πάλι κάποια ιδιαίτερη προσαρμογή πάνω στον Σμιθ ή στον Μπλου. Δεν αποκλείεται να δούμε πάλι τον Καλάθη να κυνηγά τον Λάνγκφορντ. Να παίζει δηλαδή ινδιάνικο. Θα δούμε…”

Σε περίπτωση πρόκρισης του Παναθηναϊκού, το ελληνικό μπάσκετ θα εκπροσωπείται και πάλι από δύο ομάδες στο Final 4…
“Θα είναι τεράστια επιτυχία. Διότι σε μία τέτοια περίοδο, αυτές οι ομάδες κατόρθωσαν να πετύχουν κάτι σπουδαίο, παρά το γεγονός ότι μείωσαν τα μπάτζετ τους, ειδικά ο Ολυμπιακός. Διαισθητικά και όχι σαν προπονητής, πιστεύω ότι αυτές οι δύο ομάδες θα παίξουν στον τελικό. Το θέμα είναι να μη φτάσουμε στο σημείο να δούμε τους Τούρκους να χωρίζουν τους Έλληνες. Αν και στο εξωτερικό δεν τρωγόμαστε, όπως εδώ πέρα. Αφήστε που εκεί η αστυνομία είναι ακόμα πιο σκληρή. Αν γίνει κάτι, θα γίνει εκτός γηπέδου…”

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]