H άνεση με την οποία ο Μιχαλολιάκος προβαίνει σε ρατσιστικά παραληρήματα, δεν εκπλήσσει και δεν έχει να κάνει μόνο με την άνοδο της Χρυσής Αυγής. Αντιθέτως “μάθαμε” από μικροί τον Αντετοκούνμπο “ξένο”. Όπως “μάθαμε” να φορτώνουμε πάνω του και τα προβλήματά μας, να τον μισούμε, να τον αντιμετωπίζουμε ως παρείσακτο.

Λίγο αφότου ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πήρε την ελληνική ιθαγένεια, η Χρυσή Αυγή κατηγόρησε για υποκρισία την κυβέρνηση, ενώ ο Μιχαλολιάκος τον παρομοίασε με χιμπατζή. Τότε, αρκετά μέσα ενημέρωσης είπαν ότι “ξέφυγε”, θέλοντας μάλλον να υποβαθμίσουν το γεγονός.
Χωρίς κάποια αφορμή, ο αρχηγός της Χ.Α “ξέφυγε” ξανά πριν λίγες μέρες. Απέδωσε την επιλογή Αντετοκούνμπο από τους Μπακς στο αντιφασιστικό παρελθόν του προέδρου της ομάδας και σε κρυφά πολιτικά παιχνίδια. Ανέφερε ακόμα ότι οι γονείς του, από τη στιγμή που δεν έχουν πάρει ιθαγένεια, θα έπρεπε κατά την επίσκεψή τους στο Μαξίμου να συλληφθούν και να οδηγηθούν στην… Καλογρέζα, εννοώντας προφανώς το στρατόπεδο της Αμυγδαλέζας.
H άνεση με την οποία ο Μιχαλολιάκος προβαίνει σε ρατσιστικά παραληρήματα, δεν εκπλήσσει και δεν έχει να κάνει μόνο με την άνοδο της Χρυσής Αυγής. Προκύπτει από την πεισματική άρνηση των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, άλλοτε μαζί κι άλλοτε χώρια, να θεμελιώσουν στη συνείδηση της κοινωνίας το απολύτως φυσιολογικό: κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα, μαθαίνει τη γλώσσα της, τον πολιτισμό της, κοινωνικοποιείται και τη θεωρεί τόπο του, δεν μπορεί παρά να θεωρείται ισότιμος πολίτης με κάποιον που δεν έχει γονείς μετανάστες.

Αντιθέτως “μάθαμε” από μικροί τον Αντετοκούνμπο “ξένο”. Όπως “μάθαμε” να φορτώνουμε πάνω του και τα προβλήματά μας, να τον μισούμε, να τον αντιμετωπίζουμε ως παρείσακτο. Στην αρρωστημένη αυτή νοοτροπία, προστίθενται αρρωστημένες πρακτικές. Επιχείρηση “Ξένιος Δίας”, στρατόπεδα συγκέντρωσης, βασανισμοί.

adetokubo2

Κάποιοι λίγοι ξεφεύγουν, όπως ο Αντετοκούνμπο, που πήρε την ιθαγένεια ως επιβράβευση, υπό το φόβο ότι θα χανόταν ένα τεράστιο ταλέντο και θα εκπροσωπούσε είτε την Ισπανία, είτε τη Νιγηρία. Ίσα ν’ αποφευχθεί το ρεζιλίκι. Έτσι όμως, η Χρυσή Αυγή μοιάζει… λογική όταν λέει “θέλουν να τον κάνουν Έλληνα, με μοναδικό κριτήριο ότι παίζει καλό μπάσκετ”. Διότι αν ο Αντετοκούνμπο πουλούσε ακόμα cd, τότε ο Σαμαράς κι ο Μπένι θα αγνοούσαν την ύπαρξή του, όπως συμβαίνει δηλαδή σε όλες τις υπόλοιπες ανάλογες περιπτώσεις.

Με τη Χ.Α σε διψήφιο ποσοστό δεν υπάρχουν περιθώρια. Είτε η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ισότιμα τον κάθε Αντετοκούνμπο ξέρει δεν ξέρει μπάσκετ, αναγνωρίζοντας τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του όπως οφείλει να κάνει με κάθε Έλληνα πολίτη, είτε συνεχίζει να αβαντάρει τη χρυσαυγίτικη ρητορεία που “γεννά” δεκάδες ναζί τη μέρα, ανάγοντας την ιθαγένεια σε προνόμιο. Πολύ απλά, δικαιοσύνη ή φασισμός.

Kώστας Παπαντωνίου

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε και ζει στα Εξάρχεια. Αγαπά τους τοίχους τους, τους αγώνες και τους ανθρώπους τους. Του αρέσει να φωτογραφίζει και να γράφει για όσα δεν μπόρεσε να φωτογραφίσει. Κυκλοφορεί από τα εννιά του με μια εφημερίδα στο χέρι και συνεχίζει να γράφει σε μπλοκάκι στα ρεπορτάζ. Ακούει ό,τι μακριά πολύ μακριά μας ταξιδεύει και διαβάζει ό,τι του γυαλίσει στις βιτρίνες της Καλλιδρομίου, της Ζωοδόχου Πηγής και της Θεμιστοκλέους. Αγαπά τα νησιά και κάποτε θέλει να ζήσει σε ένα από αυτά. Μέχρι τότε, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για μια διαφορετική δημοσιογραφία, με πολλά αυτοδιαχειριζόμενα 3point και γραφιάδες χωρίς περιορισμούς.

Related Posts