Εδώ καταστολή, εδώ καταστολή. Κάλλιστα αυτό θα μπορούσε να είναι το σύνθημα των αστυνομικών δυνάμεων, που περίμεναν από νωρίς το πρωί τους φοιτητές έξω από τη Νομική Σχολή. Οπλισμένοι, με σαφείς εντολές που εκ του αποτελέσματος δύσκολα αμφισβητούνται. Δυο φοιτητές στο νοσοκομείο, εντελώς συμπτωματικά όμως μόνο τόσοι, όπως δηλώνουν στο 3pointmagazine.gr.

Ο Κώστας, φοιτητής στο Οικονομικό της Νομικής, 21 χρονών, βρέθηκε στο νοσοκομείο από τα βάναυσα χτυπήματα των γκλοπ των δυνάμεων καταστολής. Μιλάει στο 3pointmagazine.gr για το πώς έζησε τα όσα εκτυλίχθηκαν έξω από τη Νομική. “Δεν έπεσε ούτε καφές προς τα ΜΑΤ, κανενός είδους αντέγκληση. Βέβαια, όταν ήμασταν στο νοσοκομείο με τον Γιάννη (σ.σ.: Συμφοιτητής του στη σχολή, επίσης τραυματίας από την άγρια επίθεση των ΜΑΤ) ακούγαμε ό,τι μπορείς να φανταστείς. Ότι τους πετάγαμε αντικείμενα, ότι προκαλέσαμε, ένα σωρό ψέματα…”

Βρισκόταν στη Νομική από το πρωί, μαζί με άλλους φοιτητές, όπου και συναντούν τις δυνάμεις καταστολής. «Από νωρίς το πρωί υπήρχαν δυνάμεις καταστολής έξω από τη Νομική. Δελτάδες, Ζητάδες, ΜΑΤ, όλοι. Η εικόνα να φυλάνε τα ΜΑΤ το πανεπιστήμιο είναι πρωτόγνωρη. Εμείς κατευθυνθήκαμε εκεί αντανακλαστικά, δεν υπήρχε απόφαση συλλόγου να καταληφθεί η Νομική.

nomiki-traumatias

Περιγράφει τις σκηνές το πρωί στην οδό Μασσαλίας: “Γύρω στις 9.20- 9.30 βρισκόταν γύρω στα 200 άτομα έξω από την είσοδο της σχολής. Περίπου στο άγαλμα του Κανελλόπουλου, καθόταν δυο φοιτητές. Ξαφνικά ακούμε φωνές, γυρνάμε και βλέπουμε 10 ΜΑΤατζήδες γύρω τους να τους χτυπάνε. Μπαίνουμε στη μέση με άλλους φοιτητές μαζί, τους τραβάμε και μέσα σε χτυπήματα, σπρωξίματα και βρισιές τους βγάζουμε από τον κλοιό. Τα ΜΑΤ φεύγουν φυσικά από κει, ενώ μετά, προφανώς επειδή τους άλλαξαν, ήρθαν άλλοι. Εγώ είχα δεχτεί χτυπήματα με τα γκλοπ. Πιάνω το κεφάλι μου και καταλαβαίνω πως αρχίζω και χάνω αίμα. Πήγα στο νοσοκομείο, μαζί με τον Γιάννη, τώρα έχω 6 ράμματα στο κεφάλι.”

“Δεν είναι προσωποκεντρικό, τυχαία ήμασταν μόνο δυο τραυματίες. – Θα γίνει και ιατροδικαστική έρευνα μήπως έχω δεχτεί χτυπήματα με το γκλοπ ανάποδα”

Πρωτοφανής η αγριότητα, πρωτοφανές και ότι βρέθηκαν τόσοι λίγοι από τους φοιτητές στο νοσοκομείο. “Είναι τελείως συμπτωματικό, τόσο το ότι ήμασταν μόνο 2, όσο και ότι ήμασταν εμείς οι συγκεκριμένοι. Γενικότερα, δεν είναι προσωποκεντρικό όλο αυτό, είναι τελείως τυχαίο ότι μόνο εγώ και ο Γιάννης φάγαμε ξύλο. Θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε, τα χτυπήματα έπεφταν στα τυφλά. Στην περίπτωση μου, μιας και έχω 4-5 εκατοστά άνοιγμα στο κεφάλι, θα γίνει και ιατροδικαστικός έλεγχος, μήπως με χτύπησαν με το γκλοπ ανάποδα. Αν ισχύει, καταλαβαίνεις την αγριότητα.

Το σκηνικό πάντως δεν είναι αψυχολόγητο. Οι τύποι είχαν ξεκάθαρες εντολές, έδερναν κόσμο από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν τέτοια πράγματα, ούτε όμως και η τελευταία…”, συμπληρώνει, ενώ από την πλευρά του δεν εκπλήσσεται από τις λεκτικές προκλήσεις των ΜΑΤατζήδων: “Δεν ήταν κάτι καινούργιο οι βρισιές. Συστηματικά τα τελευταία χρόνια υπάρχουν τέτοιου είδους προκλήσεις προς το σώμα της πορείας. Η συμπεριφορά τους είναι χαρακτηριστική εδώ και πολύ καιρό…”

Ο Γιάννης είναι ο έτερος τραυματίας από τα χτυπήματα αγριότητας των ΜΑΤ. Έχει εκδορές στο πρόσωπο και στο σώμα, μώλωπες, και 3 ράμματα λίγο κάτω από το μάτι. “Αν είχα δεχτεί το χτύπημα λίγο πιο πάνω, μάλλον θα είχα χάσει το μάτι μου», λέει στο 3pointmagazine.gr.

Δεν ήμασταν καν συγκροτημένοι, εκείνη την ώρα απλώς βρισκόμασταν στον πεζόδρομο στη Μασσαλίας. Σε κάποια φάση γυρνάω να μιλήσω στο τηλέφωνο, λίγο απόμερα από τους υπόλοιπους φοιτητές. Εκεί με βουτάνε, με πετάνε πάνω στα κάγκελα της Νομικής και άρχισαν να με χτυπάνε. Έπεσα κάτω και την ώρα που έκανα μια προσπάθεια να σηκωθώ, ένας ΜΑΤατζής με χτύπησε με το γκλοπ στο πρόσωπο, εξ ου και τα ράμματα…

poreia-foithtes1415896009

Εκείνη την ώρα μπαίνουν στη μέση οι υπόλοιποι φοιτητές. «Αν δεν έμπαιναν στη μέση οι υπόλοιποι, τώρα θα ήμασταν στη Γ.Α.Δ.Α. ως συλληφθέντες ή στο νοσοκομείο με ακόμα βαρύτερα τραύματα. Από χθες ακούμε συνέχεια για συγκρούσεις και μάχες. Η σύγκρουση προϋποθέτει δυο ομάδες που είναι σε θέση να επιτεθούν αμφότερες. Η επίδειξη βίας μιας ομάδας ΜΑΤατζήδων με κράνη, γκλοπ και ασπίδες απέναντι σε άοπλους φοιτητές δεν είναι σύγκρουση”. Συνολικά, πάντως, ο Γιάννης εξαίρει τη στάση που κράτησαν όλοι όσοι ήταν στο κέντρο της Αθήνας την Πέμπτη: «Γίνεται πραξικοπηματικό λοκ άουτ, τα ΜΑΤ είναι έτοιμα να καταστείλουν άγρια, κι όμως οι φοιτητικοί σύλλογοι ήταν εκεί έως αργά, κάνοντας συνελεύσεις και μαζικοποιώντας τις πορείες.

Όσο για τις εξελίξεις συνολικά, γύρω από το ζήτημα της παιδείας, ο Γιάννης είναι κάθετος: “Πρέπει να είναι κάποιος τελείως αφελής αν πιστεύει τον Φορτσάκη όταν μιλάει για ισότιμο διάλογο ανάμεσα σε δυο πλευρές. Αυτές τις θέσεις τις αναπτύσσει πολύ εύγλωττα στα πάνελ με τον κ. Πρετεντέρη και τον Άδωνι Γεωργιάδη. Στην πράξη στους φοιτητές απαντά με βία και μόνο.”

politexneio-mat3

Ο Φοίβος, φοιτητής στο Πολυτεχνείο, που βρέθηκε το απόγευμα στο Πολυτεχνείο, μας λέει: “Από τη μία είναι πράγματι εντυπωσιακή η αναβάθμιση, όταν αντιμετωπίζονται οι φοιτητές από τα ΜΑΤ με τόσο σκληρά μέσα καταστολής, όταν δεν συμβαίνει το παραμικρό και δεν υπάρχει ουδεμία αντίδραση, την ώρα που επιλέγεται να κλείσει το Πολυτεχνείο κατ΄ αυτόν τον τρόπο. Από την άλλη φαίνεται ο φόβος τους. Τρομοκρατούν γιατί δεν μπορούν να πείσουν κανέναν. Οι φοιτητές, εν μέσω των ξυλοδαρμών και των επιθέσεων, έδειξαν θετικά αντανακλαστικά, μαζικοποιώντας τις πορείες και τις συνελεύσεις των συλλόγων.”

“Θα μπούμε μέσα να σας σκοτώσουμε”

Τέλος, η Θέμις, 22 χρονών, φοιτήτρια, περιγράφει πώς έζησε εκείνη τα γεγονότα της Πέμπτης σε Νομική και Πολυτεχνείο: “Η επίθεση ήταν αναίτια. Επικρατεί κλίμα πανικού και αυτό φαίνεται από την εν γένει συμπεριφορά των ΜΑΤ. Βρισιές, προκλήσεις, φράσεις του στυλ ‘θα σας γαμήσουμε’, ‘θα μπούμε μέσα και θα σας σκοτώσουμε’. Προσωπικά θεωρώ ότι την Πέμπτη ζήσαμε την πιο άγρια καταστολή από τη Μεταπολίτευση. Μόνο με τον Δεκέμβρη του 2008 μπορώ να τη συγκρίνω. Τότε θυμάστε ποιος ήταν ο λόγος που ο κόσμος βρισκόταν στους δρόμους. Τώρα ο λόγος είναι η επερχόμενη επέτειος του Πολυτεχνείου…”

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]