Διακρίνω μία τάση, σίγουρα καλοπροαίρετη, να μετριαστεί με “ναι μεν, αλλά” η αίσθηση χαράς για τον αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής από το Κοινοβούλιο. Λες κι ήταν αυτονόητος πριν τις εκλογές.

Κατανοώ την ανάγκη, να μην υπάρξει εφησυχασμός, ωστόσο πρέπει να αποδοθεί στη συγκυρία αυτό που της αξίζει. Και είναι ένα μεγάλο χαμόγελο.

Η Χρυσή Αυγή είναι στο Κοινοβούλιο από το 2012. Από αύριο δεν θα βρίσκεται εκεί και δεν θα επηρεάζει ή και καθορίζει με τη ψήφο της, τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Δεν θα μπορεί να έχει με την ίδια άνεση πρόσβαση στον δημόσιο λόγο. Ούτε θα ενισχύεται οικονομικά με βάση ό,τι προβλέπει ο νόμος για τα κόμματα.

Ο περιορισμός των προνομίων της δημοσιότητας και των πόρων είναι καθοριστικός για την περαιτέρω συρρίκνωσή της. Για τον οριστικό της αφανισμό. Καμία βουλευτική ασυλία δεν μπορεί πια να τη διασώσει.

Είναι όμως έτσι κι αλλιώς σημαντικό, να μη βλέπουμε στα έδρανα της Βουλής εκείνους που δολοφόνησαν μετανάστες. Εκείνους που άνοιξαν τα κεφάλια των συντρόφων μας. Εκείνους που μαχαίρωσαν τον Παύλο.

Είναι μία σημαντική νίκη το θεσμικό ξερίζωμα της Χρυσής Αυγής. Σπάει την κανονικότητα και περνά τους ναζί πάλι στο περιθώριο.

Βέβαια, αν και θα πρέπει για να εξαγάγουμε 100% ασφαλή συμπεράσματα να περιμένουμε πρώτα την επίσημη ανάλυση ψήφου, ορθώς υποστηρίζεται ότι οι ψηφοφόροι των ναζί εκφράζονται πλέον μέσα από διαφορετικούς φορείς, τη Νέα Δημοκρατία και την Ελληνική Λύση.

Έχει διαφορά όμως, αν ο φορέας εκπροσώπησης είναι ένα ναζιστικό κόμμα ή ένα κόμμα της δημοκρατικής δεξιάς. Ακόμη κι αν το τελευταίο συμπεριλαμβάνει ακροδεξιά στελέχη με κατά καιρούς ακραίες έως και φασιστικές τοποθετήσεις. Υπάρχει διαφορά της Χρυσής Αυγής σε σχέση και με την Ελληνική Λύση, παρότι η ρητορική τους μοιάζει σε πολλά σημεία. Η Χ.Α διαθέτει τάγματα εφόδου, ο Βελόπουλος χειρόγραφες επιστολές του Ιησού και συνωμοσιολογίες.

Η Χρυσή Αυγή φαίνεται πως βιώνει την αρχή του τέλους της. Η διαφαινόμενη ήττα της στα δικαστήρια, θα αποτελέσει την επόμενη καθοριστική εξέλιξη. Η νομική συντριβή, θα προστεθεί πάνω στην πολιτική και θα την ισοπεδώσει.

Ο αρχηγός και τα στελέχη της θα φυλακιστούν. Η οργάνωση που ήδη έχει εικόνα διάλυσης με μεγάλες διαρροές σε μέλη, μετρώντας παράλληλα αναρίθμητα λουκέτα σε γραφεία της ανά την Ελλάδα, θα διαλυθεί.

Για να μπορέσουν οι φασίστες να επιβιώσουν, θα πρέπει να περάσουν στην παράνομη δράση. Για την οποία θα ξέρουν όμως, ότι υφίσταται το σαφές ενδεχόμενο να καταδικαστούν. Να πάνε φυλακή, όπως ο αρχηγός.

Για την ώρα, λιποθυμούν στα δικαστήρια.

Φυσικά με τις φασιστικές αντιλήψεις δεν τελειώσαμε.
Η ιδεολογική μάχη πρέπει να δοθεί πόρτα-πόρτα, μέχρι που οι απόψεις σαν του Βελόπουλου θα συναντούν την πλήρη αποδοκιμασία.

Όμως, στην προσπάθειά αυτή, δεν θα βοηθήσει σε τίποτα απολύτως, να προσπεράσουμε το χτεσινό γεγονός.

Στερούμε, από τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, μία πολύτιμη ώθηση στην τελική ευθεία μιας μαραθώνιας διαδικασίας για την καταδίκη της οργάνωσης. Αλλά και μια χαρά που τους αξίζει, μετά από τόσες απανωτές απώλειες και πίκρες. Αλλά στερούμε και μια χαρά που στο κάτω-κάτω αξίζει σε όλους όσοι τάσσονται ενάντια στον φασισμό.

Οι ναζί σήμερα ηττήθηκαν, για πρώτη φορά κι επίσημα.
Κλείνει γι’ αυτούς η πόρτα της Βουλής και ανοίγει αυτή της φυλακής. Έχουμε λοιπόν, κάθε λόγο να το χαρούμε και μπορούμε έτσι να συνεχίσουμε εμπρός με άλλον αέρα, αυτοπεποίθηση και κουράγιο.

Μέχρι την οριστική νίκη, μέχρι να φτάσει ο κόσμος μας, να μη χωρά ούτε στάλα από το μίσος τους.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]