nanosΕίμαστε ευτυχέστεροι όταν αναζητάμε την αλήθεια; Δεν το γνωρίζω. Εγώ απλώς την αναζητώ. Όλη μου η ζωή υπήρξε μια ανήσυχη αναζήτηση της αλήθειας και μερικές φορές αισθάνθηκα ότι την αντιλήφθηκα, ότι είδα φευγαλέα κάτι λίγο από τον αγνό ουρανό της – αλλά ο ουρανός δεν μου δωρήθηκε ποτέ, τα μάτια μου δεν γέμισαν από την απεραντοσύνη του· και χωρίς αυτή τη συναίσθηση του αέναου χώρου, τίποτα εδώ στη γη δεν γίνεται απόλυτα κατανοητό. Τίποτα δεν μας δωρίζεται. Επομένως, όλες μου οι προσπάθειες ήταν μάταιες. Επομένως, όλα όσα έχω αγγίξει υπήρξαν εν μέρει αληθινά κι εν μέρει τελειωμένα.

 

Σκέφτομαι τα έργα μου με πόνο και νομίζω ότι υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να τα δουν και όλοι οι άλλοι -σαν να είναι ο κορμός μόνον ενός αγάλματος. Ό,τι δημιούργησα είναι ατελές και ατελείωτο. Ό,τι αφήνω πίσω μου είναι ατελείωτο. Αλλά τι το παράξενο; Αυτή είναι η μοίρα των ανθρώπων, η αναπόφευκτη μοίρα κάθε ανθρώπινης προσπάθειας και κάθε ανθρώπινου επιτεύγματος. Είναι τίποτα παραπάνω από προσπάθεια, προσπάθεια για κάτι που δεν θα επιτευχθεί ποτέ, που δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί απ’ οποιονδήποτε άνθρωπο;

 

Όλη η ανθρώπινη διανόηση δεν είναι παρά μια προσπάθεια να επιτευχθεί το ανέφικτο, αυτό που υπερβαίνει τις δυνατότητές μας να το κατανοήσουμε. Να το, ακρωτηριασμένο, τραγικό, σαν κορμός αγάλματος. Μήπως και το ανθρώπινο πνεύμα δεν είναι ακρωτηριασμένο άγαλμα; Σε τι χρησιμεύουν τα φτερά άμα δεν μπορείς να πετάξεις; Γίνονται βάρος αντί αίσθηση ελευθερίας. Μας καθηλώνουν με το βάρος τους, τα κουβαλάμε, στο τέλος τα μισούμε. Κι έρχεται σαν ανακούφιση όταν ο κυνηγός κουράζεται απ’ τ’ άγριο παιχνίδι του και βάζει την καλύπτρα στο κεφάλι μας, σβήνοντας τα πάντα από τα μάτια μας».

 

Τον παρατηρούσα έτσι όπως καθότανε, σκοτεινιασμένος και κατηφής· πάνω από το στόμα του μικρές ρυτίδες πικρίας και στα μάτια του μια επικίνδυνη λάμψη. Στο λόγο μου, έμεινα εμβρόντητος. Ήταν ο ίδιος άνθρωπος που πριν λίγο καιρό δήλωνε μαγεμένος από την αμέτρητη μεγαλοσύνη του ανθρώπου, ο ίδιος που διακήρυσσε τη δύναμη του ανθρώπου, ότι ο άνθρωπος θα μπορούσε, σαν πανίσχυρος ηγεμόνας, να βασιλεύσει στην τεράστια επικράτειά του, ο ίδιος που απεικόνιζε τον άνθρωπο σχεδόν ως ισόθεο;

 

Δεν τον καταλάβαινα. Δεν καταλάβαινα τίποτα.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]