Σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα κι ανάμεσα στα πολλά μπαράκια του κέντρου, βρίσκεται επί των Στρατηγού Καλλάρη και Λεωφόρου Νίκης στη Θεσσαλονίκη, το Saloon “Crazy horse”.

Μαγαζί εποχής, μετράει ένα χρόνο ζωής, αλλά έχει ήδη καταφέρει ν’ αφήσει το στίγμα του και να κερδίσει το δικό του κόσμο. Έχει όψη σαλούν αλά Λούκυ Λουκ, cowboys και cowgirls, ακούγονται country, classic & southern rock κομμάτια. Δεν είναι κιτς. Δεν είναι ακριβό. Έχει πάνω από 45 μπύρες, special ομελέτες, πλούσιες ποικιλίες με λουκάνικα.

Βαφτίστηκε Crazy Horse από τον αρχηγό της φυλής Ogla Lakota, που πολέμησε τον αμερικανικό στρατό, υπερασπιζόμενη τη γη της. Κέρδισε αρκετές μάχες, με αποκορύφωμα εκείνη του Little Bighorn τον Ιούνιο 1876. Η υπεροπλία και η αριθμητική υπεροχή του αμερικανικού στρατού αποδείχτηκαν ωστόσο καταλυτικές. Οι Ινδιάνοι παραδόθηκαν και τον Μάιο του 1877, ο Crazy Horse δολοφονήθηκε στην προσπάθειά του να δραπετεύσει.

“Ακόμα και οι σέλες που βλέπεις για καθίσματα, είναι σέλες από δικά μας άλογα, που τις δουλεύαμε παλιά”, λέει στο 3pointmagazine ο Χρήστος Ζιώγας, ένας από τους ιδιοκτήτες. Εκτός από τη διακόσμηση, οι άνθρωποι του σαλούν ξέρουν όλοι ανεξαιρέτως ιππασία. “Το ορίτζιναλ κερδίζει τον κόσμο”, λέει ο Χρήστος.

saloon_thes

Το saloon είναι καινούριο, αλλά το κόνσεπτ υπάρχει εδώ και χρόνια. Οι γονείς του Χ. Ζιώγα άλλαξαν ζωή το 1985. Στο «ιστορικό» του σάιτ για το σαλούν, αναφέρουν ότι έφυγαν από την πόλη “Want More Victory” για να γλυτώσουν από το στρες και την κατάθλιψη. Αρχικά ασχολήθηκαν με την κτηνοτροφία και το 1992, αφού μεσολάβησαν κάποια ταξίδια στο εξωτερικό, είχαν την ιδέα να δημιουργήσουν τη δική τους “Western city” στο Λευκοχώρι.

Ανοικτό από το πρωί μέχρι… τα ξημερώματα, το Saloon έχει κάτι διαφορετικό από ώρα σε ώρα να προσφέρει. Οι άνθρωποί του μας παροτρύνουν για πρωινό καφεδάκι με θέα τη θάλασσα ή να χαλαρώσουμε τ’ απόγευμα χαζεύοντας το ηλιοβασίλεμα. Το βράδυ στο μπαρ «θα βρεις τα πάντα για κάθε διψασμένο cowboy. Νερό που καίει (ουίσκι) και εξαιρετική επιλογή από παγωμένες μπύρες… πολλές μπύρες!»

Μερικά πιάτα που μας τράβηξαν την προσοχή:
Βad Sheriff (Φασόλια με χοντροκομμένες φέτες μπέικον) στα 5 ευρώ, Fajitas (Ψητό χοιρινό και κοτόπουλο με πιπεριές, κρεμμύδι, ρύζι basmati, φασόλια σως γιαουρτιού και Mexican salsa) στα 9 ευρώ για 2 άτομα, Red Nex Salad (ντομάτα, πιπεριά, κρεμμύδι, ελιές, πιπεριές τουρσί και φέτα) στα 5 ευρώ.

«Θέλω να φέρω και το άλογο μια μέρα. Απλώς σκέφτομαι μην έχει πρόβλημα απ’ όλη τη φασαρία και τρομάζει», μας λέει ο Χρήστος. Ήδη πάντως το Saloon είναι ένα ταξίδι στο χρόνο. Αλλά και μια διαφυγή για τον κόσμο της πόλης ή όπως τη λένε «Want More Victory». Σε λίγες μέρες το εγχείρημα θα μεγαλώσει, καθώς στις Καλύβες Χαλκιδικής εγκαινιάζεται κι άλλο Saloon. Ραντεβού εκεί για κρύες μπύρες και πικάντικα λουκάνικα!

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]