Ως έγκλημα μίσους ερευνούν την ένοπλη επίθεση στο Ελ Πάσο του Τέξας οι αμερικανικές αρχές, καθώς ο ένοπλος νεαρός φέρεται να είχε αφήσει ένα γραπτό ρατσιστικό «μανιφέστο» πριν προχωρήσει στην επίθεση που κόστισε τη ζωή σε 20 ανθρώπους, μεταξύ αυτών πολλοί μεξικανοί-καθώς η πόλη βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με το Μεξικό.

Σε ένα κείμενο τεσσάρων σελίδων που ο Κρούσιους ανάρτησε στο διαδίκτυο λίγη ώρα πριν τη σφαγή, ο 21χρονος δηλώνει ότι «πηγή έμπνευσης» του για την επίθεση υπήρξε ο Μπρέντον Τάραντ. Πρόκειται για τον ακροδεξιό που στις 15 Μαρτίου είχε εξαπολύσει διπλή επίθεση σε τεμένη του Κράιστσερτς στη Νέα Ζηλανδία, σκοτώνοτας 51 μουσουλμάνους.

Στο κείμενο o 21χρονος κάνει λόγο για «εισβολή ισπανόφωνων στο Τέξας», που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στην πολιτεία και να την «αλλάξει» από ρεπουμπλικανική σε δημοκρατική, ενω υποστηρίζει ότι η «μείξη» των φυλών καταστρέφει το έθνος και προτείνει τον διαχωρισμό των ΗΠΑ σε περιοχές ανάλογα με τη φυλή.  

Σε έναν λογαριασμό στο Twitter που φέρεται να ανήκει στον Κρούσιους υπάρχουν και αναρτήσεις υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, όμως, ο συγγραφέας του μανιφέστου αναφέρει ότι δεν θα έπρεπε να κατηγορηθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τις πράξεις του.

Αν και ακόμη δεν έχουν καταλήξει με απόλυτη βεβαιότητα στο ότι συγγραφέας του μανιφέστου αυτού είναι ο συλληφθείς Πάτρικ Κρούσιους, όλο και περισσότερο συγκλίνουν προς αυτό το σενάριο.

Μάλιστα σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα του Τέξας Χάιμε Εσπάρσα, η κατηγορία που θα προτείνει η Πολιτεία είναι η εσχάτη των ποινών και ως εκ τούτου θα ζητήσουν τη θανατική ποινή. 

Όπως ήταν φυσικό το περιστατικό στο Ελ Πάσο που είναι το 249ο περιστατικό μαζικών πυροβολισμών εντός του 2019 έχει φέρει στο προσκήνιο γι’ άλλη μια φορά την αντιπαράθεση για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ, που κατοχυρώνεται συνταγματικά από τη Δεύτερη Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ που υιοθετήθηκε το 1791.

Το φαινόμενο των μαζικών πυροβολισμων και της οπλοκατοχής σε αριθμούς

Από τις αρχές του έτους 246 ανθρωποι βρήκαν τον θάνατο και 979 τραυματίσθηκαν στη διάρκεια ένοπλων επιθέσεων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Stanford Data Project, που καταμετρά ως τέτοιες όσα επεισόδια έχουν πάνω από τέσσερα θύματα (νεκρούς και τραυματίες, εκτός των δραστών) σε ένα συγκεκριμένο σημείο και σε συγκεκριμένο ελάχιστο χρόνο.

Το 35% με 50% ιδιοκτήτών όπλων σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται ότι βρίσκονται στις ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο 89 όπλα αντιστοιχούν σε κάθε 100 κατοίκους, αριθμός πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με την Υεμένη, που έρχεται στη δεύτερη θέση με 55 όπλα για κάθε 100 πολίτες, ή την Ελβετία, που είναι τρίτη με 46 όπλα για κάθε 100 άτομα.

Η ρατσιστική ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ και η οπλοκατοχή

Τα απανωτά περιστατικά μαζικών πυροβολισμών το περασμένο σαββατοκύριακο και φυσικά τα ρατσιστικά κίνητρα που φαίνεται να είχε ο δράστης της επίθεσης στο Ελ Πάσο έχουν στρέψει τα βέλη κατά του Ντόναλντ Τραμπ, τόσο για την ρατσιστική ρητορική του όσο και για την στήριξή του στο δικαίωμα της οπλοκατοχής.

Στον απόηχο των επιθέσεων αλλά και της κριτικής ο Ρεπουμπλικανος πρόεδρος των ΗΠΑ έσπευσε να καταδικάσει την επίθεση στο Ελ Πάσο αλλά και προανήγγειλε μέτρα που θα περιλαμβάνουν ελέγχους στην αγορά πυροβόλων όπλων και συγκκειμένα του ιστορικού των επίδοξων αγοραστών.

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ εξαγγέλλει τέτοια μέτρα, το είχε κάνει και το 2018 μετά την αιματηρή επίθεση σε σχολείο της Φλόριντα και φυσικά τα πήρε πίσω μετά την παρέμβαση της Εθνικής Ομοσπονδίας Όπλων-NRA που χρηματοδοτεί τις προεκλογικές εκστρατείες τόσο του Τραμπ όσο και αλλων ρεπουμπλικανων υποψηφίων. Μόνο το 2016 54,4 εκατομμύρια δολάρια κατέληξαν από την Εθνική Ένωση Όπλων στην πολιτική. Πάνω από τα μισά εξ αυτών πήγαν στον Ντόνλαντ Τραμπ και τα υπόλοιπα διοχετεύτηκαν κυρίως σε άλλους έξι ρεπουμπλικάνους, υποψήφιους για τη γερουσία, που η εκλογή τους ήταν αρκετά δύσκολη.

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς κάλεσε τις ΗΠΑ «να ενωθούν ώστε να αποβάλουν αυτή την επικίνδυνη και αυξανόμενη κουλτούρα φανατισμού που υποστηρίζουν ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του». «Αντί να σπαταλάμε χρήματα για να βάζουμε παιδιά σε κλουβιά, πρέπει να αντιμετωπίσουμε σοβαρά τη μάστιγα του βίαιου φανατισμού και της εσωτερικής τρομοκρατίας», πρόσθεσε ο γερουσιαστής του Βερμόντ.

Τους τελευταίους μήνεςο Ντόναλντ Τραμπ έχει θέσει ως προτεραιότητα την σκληρή αντιμετανστευτική του πολιτική με στρατό και κλουβιά στα σύνορα με το Μεξικό, ενώ δεν έλειψε και η λεκτική ρατσιστική επίθεση σε 4 γυναίκες μέλη του Κογκρέσου που είναι είτε μετανάστριες είναι πολίτες των ΗΠΑ με καταγωγή από άλλες χώρες.

Διαβάστε περισσότερα:

Ρατσιστική επίθεση Τραμπ σε γυναίκες μέλη του Κογκρέσου: Φύγετε, γυρίστε στις χώρες σας

Ο Τραμπ ζητά να διώκονται ως τρομοκράτες οι αντιφασίστες

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]