Κορυφαία ισραηλινή οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα λέει ότι το Ισραήλ έχει κατεδαφίσει περισσότερα σπίτια από κάθε άλλη χρονιά την τελευταία δεκαετία.

Ισραηλινές μπουλντόζες κατέστρεψαν 11 σπίτια παλαιστινίων στην Καλαντίγια, κοντά στην Ιερουσαλήμ, καθώς οι ισραηλινές αρχές έχουν αυξήσει τις κατεδαφίσεις σε επίπεδα που δεν είχαμε συναντήσει αυτή τη δεκαετία.

Ανάμεσα στα κτίρια που καταστράφηκαν ήταν ένα διώροφο κτίσμα, που άφησε 44 ανθρώπους άστεγους, συμπεριλαμβανομένων 11 παιδιών.
Οι κατεδαφίσεις διεξήχθησαν νωρίς την Τρίτη. Οι αρχές δεν ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα που ζητούσαν να ενημερωθούν για το λόγο.

Οι καταστροφή τους προστίθεται στις 78 κατεδαφίσεις που έλαβαν χώρα αυτό το χρόνο στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ – ακόμα περισσότερες από το περσινό σύνολο των 74 κατεδαφίσεων, και κάθε άλλου χρόνου, τα τελευταία δέκα χρόνια σύμφωνα με την ομάδα δικαιωμάτων Bt’Selem.

A-Palestinian-man-cant-look-as-his-home-is-demolished

Συγκρούσεις ξέσπασαν κατά τη διάρκεια των κατεδαφίσεων της Καλαντίγια, αφήνοντας πολλούς παλαιστίνιους τραυματισμένους, σύμφωνα με την ομάδα δικαιωμάτων Ir Amim.

Ο Μοχάμεντ Αλ-Γιούρι, ένας κάτοικος του οποίου το σπίτι καταστράφηκε, είπε ότι οι ισραηλινές αρχές τους προειδοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας ότι επρόκειτο να καταστρέψουν τα σπίτια τους, κάποια από τα οποία ήταν ακόμα υπό κατασκευή.

Σύμφωνα με την ισραηλινή ομάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα B’ Tselem, το Ισραήλ έχει κατεδαφίσει περισσότερα σπίτια παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη τους τελευταίους εφτά μήνες από ότι κάθε άλλο χρόνο την προηγούμενη δεκαετία.

Οι ισραηλινές αρχές λένε ότι πολλά από τα κατεδαφισμένα σπίτια των παλαιστινίων χτίστηκαν παράνομα.

Διαβάστε ακόμη: Ένα κόκκινο χαλί στα ερείπια της Παλαιστίνης

Η αδειοδότηση ωστόσο είναι σχεδόν αδύνατη για τους παλαιστίνιους στο κομμάτι της Δυτικής Όχθης που βρίσκεται στον απόλυτο έλεγχο των ισραηλινών, το οποίο αντιστοιχεί σε 60% της περιοχής.

“Αυτές οι προσπάθειες να σπάσει η γειτνίαση της παλαιστινιακής Ανατολικής Ιερουσαλήμ με τη Δυτική Όχθη θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τη λύση των δύο κρατών”, προσθέτει η B’ Tselem.

Ο Ιμάμ Αμπού Σάλμπεκ, που το σπίτι του αδερφού του καταστράφηκε, είπε ότι είχε σταλεί ένα σημείωμα από τις αρχές το οποίο είχε τοποθετηθεί πίσω από το σπίτι και οι ίδιοι δεν είχαν δει παρά μόνο μετά την κατεδάφιση.

Ο Σάλμπεκ σκοπεύει να φιλοξενήσει τα ανίψια του προς το παρόν.

“Ο πατέρας επένδυσε όλη του τη ζωή και τις οικονομίες του σε αυτό το σπίτι και τώρα δεν ξέρει που θα πάει.”, είπε ο Σάλμπεκ.

*To αγγλικό κείμενο θα το διαβάσεις εδώ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Σπούδασε στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ και είναι Υποψήφια Διδάκτορας Βιοιατρικής Τεχνολογίας στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Στο πλαίσιο του διδακτορικού της ασχολείται με την κίνηση του βλέμματος. Παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο της αλληλεγγύης ιδιαίτερα στο πεδίο της παιδείας, συμμετέχοντας σε σχολεία αλληλεγγύης, ως καθηγήτρια φυσικής. Της αρέσει, όταν βρίσκει χρόνο, να γράφει επηρεασμένη από τα ερεθίσματα που δίνουν οι άνθρωποι της πόλης, οι ομάδες της γειτονιάς, οι πολύχρωμες ομάδες που χωράνε πολλές διαφορετικότητες και όσα συμβαίνουν στο πολιτικό τοπίο.

Related Posts