Ο ορισμός

Το χρωμόσωμα είναι μια οργανωμένη δομή DNA που βρίσκεται στα κύτταρα και ποικίλλει μεταξύ διαφορετικών οργανισμών. Κάνοντας μια πιο ελεύθερη προσέγγιση, η επιχείρηση όντας ένας οργανισμός της οικονομίας θα μπορούσε με την σειρά της να απαρτίζεται από δικά της χρωμοσώματα. Μάλιστα ένα εξ αυτών θα το ονομάζαμε Χρωμόσωμα Ωmega.

Καθώς τα χρωμοσώματα φέρουν διαφορετικό γενετικό φορτίο, το Χρωμόσωμα Ωmega είναι ακριβώς αυτό που δίνει στον οργανισμό την ιδιότητα της – Εντύπωσης – !  Με τον τρόπο αυτό μία επιχείρηση είναι σε θέση να κάνει τόσο καλή εντύπωση όσο και κακή, εξαρτάται από το φορτίο του Ωmega. Στην πρώτη περίπτωση το χρωμόσωμα είναι θετικά φορτισμένο:   Ω+  , κάνοντας «καλή εντύπωση» στους καταναλωτές, ενώ μια «κακή εντύπωση» θα οφειλόταν σε ένα αρνητικά φορτισμένο χρωμόσωμα:  Ω-  .

Μελέτη Περίπτωσης

Στις παρακάτω περιπτώσεις στόχος είναι η Εξερεύνηση του Ωmega και του αντίστοιχου φορτίου του, της Θετικής ή της Αρνητικής εντύπωσης.

-> Ο οργανισμός (επιχείρηση) : ΤοΜέλιΜου  http://www.tomelimou.eu/

Περιγραφή:

«Για όλους εσάς που η ποιότητα στη σωστή τιμή αποτελεί προτεραιότητα, υπάρχει πλέον η εταιρία «ΤοΜέλιΜου».
Φαντάσου πόσο μοναδικό είναι να δοκιμάζεις στο γιαούρτι σου, στο ψωμί σου, στα ροφήματα σου, το δικό σου μέλι, από τη δικιά σου προσωπική κυψέλη, από τις πεδιάδες και τα βουνά της Ελλάδος.
Ζήσε την εμπειρία του να είσαι μελισσοκόμος, να παράγεις το ΔΙΚΟ ΣΟΥ μέλι!
Κάνε δώρο σε φίλους και συγγενείς το δικό σου εξαιρετικό προϊόν, που θα φέρει το όνομα σου ως παραγωγό!»

Ανάλυση:

Είναι μια καινοτόμος επιχείρηση, με διαδραστικό χαρακτήρα που τοποθετεί τον πελάτη σε μια διττή θέση. Συνεχίζει να έχει την ιδιότητα του Καταναλωτή, μα ταυτόχρονα απόκτα κατά κάποιον τρόπο και την ιδιότητα του Παράγωγου ή τουλάχιστον σου δίνει αυτήν ακριβώς την Εντύπωση.

Δημιουργεί δίκαια, λοιπόν, μια θετική εικόνα, καθότι σου δίνει μια νέα δυνατότητα• είναι έξυπνη σαν ιδέα αυτή καθ’ αυτή και ίσως σου δημιουργήσει την επιθυμία για ζήτηση αυτού του προϊόντος-υπηρεσίας, ώστε να έχεις και εσύ «το Μέλι Σου».
Αυτό, φυσικά, εκτός από την κατανάλωση του φυσικού προϊόντος, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, φιλικές προς το περιβάλλον. Το χρωμόσωμα Ωmega, λοιπόν, βρίσκεται στην έξυπνη καινοτομία και επειδή έχει όντως κάτι να προσφέρει, γεγονός που «περνάει» στον καταναλωτή, η Εντύπωση που αφήνει είναι θετική. Επομένως η απάντηση στο τι φορτίο έχει το χρωμόσωμα δεν είναι άλλη από την Ω+.

-> Ο οργανισμός (επιχείρηση): Rent a Mourner  http://www.rentamourner.co.uk/

Περιγραφή:

Η επιχείρηση προσφέρει την υπηρεσία ενοικίασης πενθούντων. Δηλαδή, αν φοβάσαι ότι στην κηδεία κάποιου προσώπου δεν θα έρθει αρκετός κόσμος, μπορείς απλούστατα να νοικιάσεις ανθρώπους για να έρθουν να κλάψουν. Προσφέρει απόλυτη εχεμύθεια, εξαιρετική ηθοποιία από τους κατάλληλα καταρτισμένους συνεργάτες και για εσένα μια αξιοπρεπέστατη τελετή.

Ανάλυση:

Η ιδέα είναι αν μη τι άλλο καινοτόμα (ή μήπως «κενοτόμα»;! ).  Ως πελάτη, σου λύνει τα χέρια από το πρόβλημα της ντροπής κατά την συγκεκριμένη τελετή. Σίγουρα μόνο στο άκουσμα ότι μια τέτοιου είδους επιχείρηση λειτουργεί, σου κάνει δυνατή Εντύπωση.

Η δύναμη της όμως εξαρτάται από το αν είσαι εσύ εκείνος που έχει αυτή την ιδιαίτερη ανάγκη αφαίρεσης της ντροπής ή αν είσαι απλά ένας παρατηρητής. Ενώ στην πρώτη περίπτωση ίσως και να σου δημιουργούσε μια κάποια Θετική εντύπωση, διότι θα αποτελούσε την λύση στο πρόβλημα σου, όταν έρχεται στο πλαίσιο της κοινωνίας να αξιολογήσει, θεωρώ πως η εντύπωση θα έκλινε προς την Αρνητική.

Επομένως, το χρωμόσωμα Ωmega στη συγκεκριμένη επιχείρηση βρίσκεται στην και(ε)νοτομία της παροχής μιας τέτοιας υπηρεσίας. Βέβαια, επειδή δεν τίθεται θέμα προσφοράς στην κοινωνία και πολλοί καταναλωτές δυσαρεστούνται και μόνο στην ιδέα ενοικίασης πενθούντων, το φορτίο του χρωμοσώματος θα ήταν Ω-.

Συμπέρασμα:

Ακόμη και αν το χρωμόσωμα Ωmega δεν είναι παρά μια θεωρία, η πρώτη εντύπωση πραγματικά μετράει. Ενώ για το κέρδος μιας επιχείρησης ίσως να απαιτείται απλά εντύπωση, για την ουσιαστική εξυπηρέτηση των ανθρώπων οι οργανισμοί πρέπει να αναζητήσουν αυτό το Ω+ που θα προκαλεί εντύπωση η οποία θα πηγάζει από την θετική συμβολή της επιχείρησης στην οικονομία. Τέλος, μπορεί τα χρωμοσώματα στην βιολογία να μην τα επιλέγει ο οργανισμός και να είναι καθορισμένα, στην οικονομία όμως ο οργανισμός έχει δυνατότητα να επιλέξει τόσο το φορτίο, όσο και από το κατεξοχήν δικό του DNA, το Χρωμόσωμα  Ωmega.

Νίκος Γκολφινόπουλος

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]