Μια νέα απόλυση στις Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου καταγγέλλει ο Σύλλογος υπαλλήλων βιβλίου – χάρτου – ψηφιακών μέσων Αττικής. “Ο μπαμπούλας του εφεδρικού στρατού των ανέργων που ξεπερνά το 1.000.000 «βοηθάει» ώστε οι εργασιακοί χώροι να μετατρέπονται σε κάτεργα” μέσα σε συνθήκες εντατικοποίησης και τρομοκρατίας. Αυτή η τρομοκρατία βρίσκει τον εκφραστή της στο πρόσωπο του αφεντικού που αποφασίζει πως αυτός ξέρει καλύτερα και ύστερα από ένα “λάθος” έχει το ελεύθερο να υποτιμά βρίζοντας και να απαξιώνει καθημερινά τον εργαζόμενο που φέρνει εις πέρας τη δουλειά του.

Έτσι και στην περίπτωση του Γ. Φ. που απολύθηκε από το “προοδευτικό” αφεντικό των Εκδόσεων του Εικοστού Πρώτου. Είχε προηγηθεί η απόλυση ενός εργαζόμενου και η παραίτηση ενός ακόμα το Φεβρουάριο.

Αναλυτικά η καταγγελία του ΣΥΒΧΨΑ:

Η εργοδοτική αυθαιρεσία συνεχίζεται…

Η εργατική τάξη διανύει μια ασφυκτική περίοδο πίεσης και τρομοκρατίας. Η καπιταλιστική κρίση έχει πέσει και πάλι στις πλάτες των εργαζομένων. Οι χώροι εργασίας έχουν μετατραπεί σε αρένες εντατικοποίησης, αυταρχισμού, ρουφιανιάς, πλαστών διαχωρισμών, φόβου. Οι εργαζόμενοι καθημερινά «χορεύουν» στο ρυθμό της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, καταπίνουν τις προσβολές, τις ταπεινώσεις αλλά και το «αφήγημα» του κάθε επιχειρηματία όταν του χτυπά την πόρτα «ο ανταγωνισμός της αγοράς»…

Ο μπαμπούλας του εφεδρικού στρατού των ανέργων που ξεπερνά το 1.000.000 είναι άλλος ένας παράγοντας που «βοηθάει» ώστε οι εργασιακοί χώροι να μετατρέπονται σε κάτεργα. Στην «εφεδρική στρατιά των ανέργων» πέρασε και ο σύναδελφός μας Γ. Φ. που απολύθηκε μετά από σχεδόν 7 χρόνια δουλειάς από τα αφεντικά των Εκδόσεων του Εικοστού Πρώτου. Δεν πέσαμε ως Σύλλογος από τα σύννεφα, αφού είχε προηγηθεί η απόλυση του συναδέλφου Θ.Χ. (σχετικά εδώ: bookworker.wordpress.com/2018/12/06/mia-apolysi-ston-eikosto-prwto/), ενώ τον Φλεβάρη και ο συνάδελφος Ρ. εξωθήθηκε σε παραίτηση στην ίδια επιχείρηση.

Με την απόλυση του Γ. Φ. έπεσαν οι μάσκες περί “αριστερών” και “προοδευτικών” αφεντικών και αποδομήθηκαν πλήρως τα αφηγήματα περι “οικογενειακού περιβάλλοντος”. Μετά τις χυδαιολογίες ήρθε η απόλυση.

Όλα ξεκίνησαν την επομένη της απεργίας (18/2) ενάντια στο ασφαλιστικό με τη συμμετοχή του Γ.Φ. σε αυτή. Ο λόγος; Μια ασήμαντη αφορμή. Ένα… «λάθος» σε μια παράδοση βιβλίων που την ευθύνη για το λάθος την είχε το αφεντικό (!). Ένα «λάθος» όμως τόσο σημαντικό για να πέσει ο «πέλεκυς» του επιχειρηματία ως συνέχεια της υποτίμησης που καλλιεργούνταν από τα αφεντικά με «υπόγειους» αλλά και φανερούς τρόπους.

Η λεκτική επίθεση που δέχτηκε ο συνάδελφός μας ενώπιον πελατών και συναδέλφων μέσα στον χώρο εργασίας στις 19/2/2020 ήταν κάτι που όχι μόνο ανέβασε τον «πήχη», μα έριξε και τις όποιες μάσκες περί «εργασιακής ειρήνης» και εξεύρεσης λύσεων που κατά καιρούς επικαλούνται οι εργοδότες.

Η λεκτική επίθεση του αφεντικού προς τον συνάδελφό μας περιλάμβανε άθλιους χαρακτηρισμούς -βρισιές και χυδαιότητες, ενώ στη συνέχεια το αφεντικό τον πρόσταξε «να χαθεί από τα μάτια του» πράγμα που ο συνάδελφος έκανε, χωρίς ο εκνευρισμός του να θίξει κανέναν στον περιβάλλοντα χώρο, σε αντίθεση με την συμπεριφορά του εργοδότη.

Έκτοτε ο συνάδελφος Γ.Φ. βρέθηκε σε έναν καθημερινό αγώνα ενάντια στην απαξίωση και την υποτίμησή του, καταγγέλλοντας την εργοδοσία και ενημερώνοντας τον κλάδο.

Τα ζητήματα που άνοιξαν εμπράκτως στην εν λόγω εταιρεία-εκδοτικό μας αφορούν όλους και βάζουν για άλλη μια φορά το ζήτημα για το τι εργασιακούς χώρους θέλουμε και για ποια δικαιώματα παλεύουμε. Οι κάθε είδους πιέσεις που ασκούν οι επιχειρηματίες και οι άθλιες συνθήκες που επιβάλλουν στους εργαζόμενους είναι η καθημερινότητα στον κλάδο του εμπορίου και φυσικά στα βιβλιοπωλεία και τους εκδοτικούς οίκους. Ο Σύλλογός μας τις είχε, τις έχει και θα συνεχίσει να τις καταγγέλλει και να αγωνίζεται για την ανατροπή τους. Ας βάλουν καλά στο μυαλό τους οι εργοδότες ότι έχουμε δικαιώματα και ότι την αξιοπρέπεια μας δεν την παζαρεύουμε.

Καταγγέλλουμε την απόλυση του συναδέλφου μας και την συνεχιζόμενη εργοδοτική αυθαιρεσία στις «εκδόσεις του 21ου»!

Τα αφεντικά μιλάνε για κέρδη και ζημιές – εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές!

Για τα αφεντικά είναι νόμος της φύσης: πρώτα το ξεζούμισμα μετά οι απολύσεις!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ – ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια