Την άνοιξη του 1995, λίγο μετά από μια επιτυχημένη συναυλία φόρο-τιμής στον πατέρα της, στη Νέα Υόρκη, η Nora Guthrie προσεγγίζει έναν από τους συμμετέχοντες, τον Άγγλο τραγουδοποιό Billy Bragg και του δίνει κάποιους από τους αδημοσίευτους στίχους του. Μεταξύ 1939 και 1967 (της χρονιάς του θανάτου του), ο Woody Guthrie είχε γράψει χιλιάδες στίχους, καθώς και πεζά, τα οποία είχαν μείνει ακυκλοφόρητα. Ο Bragg συμφώνησε στην πρόταση της Nora Guthrie και με τη σειρά του προσέγγισε τους Wilco, προκειμένου να μελοποιήσουν και να ηχογραφήσουν τους στίχους αυτούς. Το άλμπουμ που προέκυψε κυκλοφόρησε το 1998 και έλαβε τον τίτλο Mermaid Avenue, από τη λεωφόρο στο Coney Island της Νέας Υόρκης, όπου ο Guthrie πέρασε πολλά από τα τελευταία χρόνια της ζωής του, μαζί με την οικογένειά του.

 

Γραμμένα σε ένα στυλ που δεν μιμούταν εκείνο του Guthrie, τα τραγούδια του Mermaid Avenue, καθώς και του Mermaid Avenue II (του άλμπουμ που ακολούθησε) χαρακτηρίζονται πάντως από μελωδικότητα και καταφέρνουν να ζωντανέψουν τους στίχους του σπουδαίου τραγουδοποιού. Μεταξύ αυτών και το “California Stars” που ακούστηκε αρκετά στα ραδιόφωνα της εποχής. Κατά τη δεκαετία του 1930, στον απόηχο του οικονομικού κραχ και του καιρικού φαινόμενου που έμεινε γνωστό ως Dust Bowl (συνεχείς σκονοθύελλες που ρήμαξαν μεγάλο μέρος των αγροτικών περιοχών των ΗΠΑ), ο Guthrie υποχρεώθηκε να μετοικήσει στην Καλιφόρνια και να αναζητήσει δουλειά ως εργάτης σε κτήματα. Η σύζυγός του, Margie, και τα παιδιά τους παρέμειναν στο τότε σπίτι τους, στο Τέξας. Οι κακουχίες, η μοναξιά και τα γενικά προβλήματα που πρέπει να πέρασε ο Guthrie στην Καλιφόρνια δεν περιγράφονται άμεσα στους στίχους του “California Stars”, αλλά υπονοούνται μέσα από την παράθεση ονείρων λύτρωσης, ξεκούρασης και ανταμώματος με τα αγαπημένα του πρόσωπα.

 

Ο τραγουδοποιός, συγγραφέας, αντιφασίστας, ακτιβιστής και βετεράνος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου Woodrow Wilson Guthrie (ή απλώς Woody Guthrie) γεννήθηκε σαν σήμερα το 1912 και έφυγε από τη ζωή 1967, αφήνοντας πίσω του ένα σπουδαίο λογοτεχνικό και μουσικό έργο που ακόμα και σήμερα δεν έχει εξερευνηθεί και δημοσιευτεί στην πληρότητά του.

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

About The Author

Γεννήθηκε στο Χολαργό το 1980 και σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη μουσικολογία, στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Τον Απρίλιο του 2013 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο «Ελληνική Ασφυξία» (Εκδόσεις των Συναδέλφων), υπό το ψευδώνυμο Ηλίας Νίσαρης. Κείμενά του, είτε με το πραγματικό του όνομα είτε με το ψευδώνυμο, έχουν δημοσιευτεί επίσης σε διάφορα περιοδικά του ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου (3pointmagazine.gr, να ένα μήλο, Metropolis Free Press, Fractal Press, thecricket.gr, mixtape.gr, bibliotheque.gr, To Παράθυρο, Ποιητική, HUMBA! κ.ά.) Διατηρεί το blog www.eliasnisaris.blogspot.gr , ενώ κάθε Δευτέρα, από τις 12 έως τις δύο το μεσημέρι, παρουσιάζει την εκπομπή Wax Trash στον ιντερνετικό σταθμό www.indiegroundradio.com. Το βιβλίο του με τίτλο “Το Ορφανό Αριστούργημα”, υπό το πραγματικό του όνομα, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Εύμαρος.

Related Posts