«Η απόφαση της κυβέρνησης καταργεί το μάθημα Καλλιτεχνικής Παιδείας στην Α΄ Λυκείου, καθώς και τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα του Ελευθέρου και Γραμμικού Σχεδίου στη Γ΄ Λυκείου», σημειώνει η Ένωση, καλώντας παράλληλα σε συγκέντρωση το Σάββατο στην ΑΣΚΤ

Ανακοίνωση αναφορικά με την αφαίρεση των καλλιτεχνικών μαθημάτων από το ωρολόγιο πρόγραμμα της Γ’ Λυκείου και την κατάργηση των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων του Ελευθέρου και Γραμμικού Σχεδίου εξέδωσε η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων.

Παράλληλα, η Ένωση καλεί σε συγκέντρωση με θέμα την έξωση της Τέχνης από το Γενικό Λύκειο, το Σάββατο 20 Ιουνίου ώρα 6:30μμ στον προαύλιο χώρο της ΑΣΚΤ, για το σχεδιασμό προγράμματος δράσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων:

Με την υπ. αριθμ. 74181/Δ2, ΦΕΚ Αρ.Φ. 2338/15/6/2020 απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας κας Σοφίας Ζαχαράκη καθορίζεται το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων για τις Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεις του Γενικού Λυκείου στο οποίο καταργούνται τα μαθήματα των Εικαστικών (Καλλιτεχνική Παιδεία, Ελεύθερο και Γραμμικό σχέδιο) από το Γενικό Λύκειο.

Η απόφαση αυτή της Κυβέρνησης:

  1. Καταργεί το μάθημα Καλλιτεχνικής Παιδείας στην Α΄ Λυκείου το οποίο είναι βασική επιλογή για αρκετούς μαθητές.
  2. Μέσα από τη διαδικασία της δημιουργικής συνεργασίας, αλλά και της θεωρητικής κατάρτισης με τους εικαστικούς εκπαιδευτικούς, αφενός καλλιεργεί την αισθητική, ενδυναμώνει και αξιοποιεί τις εικαστικές εκφραστικές ικανότητες σε ανώτερο επίπεδο από εκείνο του Γυμνασίου, αφετέρου φέρνει σε επαφή τους μαθητές με το εύρος των καλλιτεχνικών σπουδών, που αρκετοί συχνά,  ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν.
  3. Καταργεί τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα του Ελευθέρου και Γραμμικού Σχεδίου στην Γ΄ Λυκείου στερώντας από τους μαθητές τις γνώσεις που θα τους επιτρέψουν να δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις στις Σχολές Καλών Τεχνών, Αρχιτεκτονικής, Γραφιστικής, Διακόσμησης, Συντήρησης Έργων Τέχνης, Πολυμέσων και όλων των Καλλιτεχνικών Ειδικοτήτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στρέφει τους μαθητές υποχρεωτικά μόνο στα φροντιστήρια και στην παραπαιδεία εγείροντας και θέμα αντισυνταγματικότητας της απόφασης.
  4. Οδηγεί στην ανεργία εκατοντάδες αναπληρωτές, καταργεί οργανικές θέσεις και δημιουργεί αναίτιες υπεραριθμίες και διαθεσιμότητες στους μόνιμους Εικαστικούς εκπαιδευτικούς.
  5. Στερεί από τους μαθητές του Λυκείου τις  απαραίτητες γνώσεις και  την αναγκαία εκπαίδευση, για την καθολική καλλιέργεια της αντιληπτικής τους ικανότητας, της δημιουργικής σκέψης της πνευματικής – συναισθηματικής διαμόρφωσης της προσωπικότητάς τους.
  6. Αλλοιώνει  τον πολιτισμικό ρόλο του Λυκείου, που είναι η ανώτερη βαθμίδα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  αποστερώντας τις γνώσεις που αφορούν ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ   ΤΟΝ   ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, τον οποίο οι κυβερνώντες υμνούν και δηλώνουν δημόσια τόσο ανάλγητα, ότι αποτελεί θησαυρό   για τον Τουρισμό και την Ελληνική οικονομία.

Καλούμε σε συστράτευση όλους τους εκπαιδευτικούς και συλλογικούς φορείς (ΟΛΜΕ, Εικαστικό Επιμελητήριο, Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών, Αρχιτεκτονικής και Καλλιτεχνικών Σπουδών, Ομοσπονδία Γονέων, συλλόγους καλλιτεχνών κ.λπ.) για την ανάκληση αυτής της απόφασης.

Το θέμα θα τεθεί άμεσα στην πολιτική ηγεσία και στα κόμματα της Βουλής και εξετάζεται η νομική  προσβολή  κατά της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης.

ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Α.Σ.Κ.Τ., ΕΝ.ΕΚ.Ε.Μ., Ε.Ε.Τ.Ε.,

σε συγκέντρωση με θέμα την έξωση της Τέχνης από το Γενικό Λύκειο, το Σάββατο 20 Ιουνίου ώρα 6:30μμ στον προαύλιο χώρο της ΑΣΚΤ (Πειραιώς 256).

Στη συγκέντρωση θα αποφασιστεί το πρόγραμμα δράσης, μετά από κοινή εισήγηση των φορέων και προτάσεων των συναδέλφων.

Σας καλούμε επίσης να στείλετε μέχρι το Σάββατο το μεσημέρι προτάσεις στα e-mail της Ένωσης και του ΕΕΤΕ, ώστε να τις επεξεργαστούμε και να βγει μια σύνθεση.

Στο χώρο θα υπάρχει μικροφωνική εγκατάσταση και καρέκλες.

 

Διαβάστε επίσης: 

Για το μάθημα των Καλλιτεχνικών και τα «fake news»