Τι κάνεις όταν βλέπεις πόστερ με ρατσιστικά μηνύματα να έχουν κατακλύσει την πόλη; Τα καλύπτεις με μια γάτα, φυσικά.

Αυτό τον τρόπο βρήκαν στην πόλη του Μάντσεστερ για να εξαφανίσουν από την κοινή θέα μια σειρά από πόστερ ρατσιστικού περιεχομένου.

Συγκεκριμένα, τα επίμαχα πόστερ πιστεύεται ότι δημιουργήθηκαν για να πλήξουν το παγκόσμιο περιβαλλοντικό κίνημα Extinction Rebellion, καθώς χρησιμοποιούν την κλεψύδρα, σύμβολο του κινήματος, και τη χαρακτηριστική γραμματοσειρά για να εκφράσουν εξτρεμιστικά αντιμεταναστευτικά και ρατσιστικά μηνύματα. Τα πόστερ αυτά έχουν τύχει μεγάλης διάδοσης στα κοινωνικά δίκτυα, όμως δεν προέρχονται από την ακτιβιστική ομάδα του Extinction Rebellion και ούτε φυσικά αντιπροσωπεύουν τις ιδέες της. Εκτός από το Μάντσεστερ έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στο Μπράιτον.

Στο Μάντσεστερ, όμως, βρήκαν τον τρόπο να τα ξεφορτωθούν. Κάποιος ή κάποιοι κολλάν πάνω από τα ρατσιστικά πόστερ αυτοκόλλητα με μια γάτα και το μήνυμα: “Εδώ υπήρχαν μερικά ρατσιστικά σκουπίδια, αλλά τα κάλυψα με αυτή τη φωτογραφία μιας γάτας”.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

About The Author

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από μικρή θαύμαζε τους πολεμικούς ανταποκριτές και της άρεσαν τα ντοκιμαντέρ. Πιστεύει πως συνώνυμο του επαγγέλματος πρέπει να είναι η εργασία και όχι η δουλειά, γι’ αυτό επιδιώκει να ενεργεί μέσα σε αυτοδιαχειριζόμενα και συνεργατικά περιβάλλοντα. Αγαπά την πόλη της, την οποία συχνά εξερευνά περπατώντας. Συμμετέχει στο εγχείρημα του 3point magazine από τότε που ήταν blog γράφοντας κυρίως τη στήλη «Οι Ταινίες της Εβδομάδας» και ασχολούμενη με τα social media του περιοδικού. Μπορείς να την ακούσεις ζωντανά στο Music Society WebradiON στην εβδομαδιαία εκπομπή του 3point και «κονσέρβα» στο www.mixcloud.com/3pointmagazine.

Related Posts