Μια ομάδα ιθαγενών γυναικών στο χωριό Τιπουλκάν στη βόρεια Γουατεμάλα, έχουν βρει στις πολεμικές τέχνες έναν τρόπο να αποκτούν αυτοπεποίθηση και να διεκδικούν χώρο που κυριαρχείται από άντρες.

Από το 2015, που ξεκίνησε το συγκεκριμένο πρότζεκτ, το ταε κβο ντο και άλλες πολεμικές τέχνες έχουν γίνει δημοφιλείς μεταξύ των γυναικών του Τιπουλκάν.

Μία ή δύο φορές την εβδομάδα, οι γυναίκες με τις παραδοσιακές φούστες των ιθαγενών Qʼeqchiʼ και εξασκούνται στο ταε κβο ντο με τον προπονητή τους τον Dany Coy.

Το Ταε κβο ντο προσφέρει στα κορίτσια φυσικά και πνευματικά εφόδια για να υπερασπίζονται τον εαυτό τους, αναφέρει ο Coy, που έχει διδάξει την κορετική πολεμική τέχνη στις δυο κόρες του και τον γιο του.

Τα κορίτσια που διδάσκει ο Coy είναι ηλικίας 8 με 17 ετών. Σύμφωνα με μαρτυρίες κοριτσιών, το τάε κβο ντο τα έχει βοηθήσει να μην φοβούνται στους δρόμους του χωριού και να πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς φόβο.

Ο προπονητής έχει προσπαθήσει να φέρει το ταε κβο ντο και σε κοντινά χωρία αλλά έχει έρθει αντιμέτωπος με την σθεναρή αντίσταση των ηγετών της κοινότητας που δεν θέλουν οι γυναίκες να ασχολούνται με αθλητισμό που θεωρείται «βίαιος», κάτι που ο Coy το αποδίδει στον σεξισμό που κυριαρχεί ακόμα στη Γουατεμάλα.

Η Γουατεμάλα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά βίας σε βάρος των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων και γυναικοκτονιών. Μόνο το 2019, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο, η εισαγγελία είχε δεχτεί περίπου 752 καταγγελίες για βία κατά γυναικών, ενώ από τον Αύγουστο του 2018 μέχρι τον Νοέμβριο του 2019 έχουν εκδοθεί περισσότερες από 2.520 ειδοποιήσεις για εξαφανίσεις γυναικών.

Με πληροφορίες από Telesur

Φωτογραφία: EFE

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια