Αντιδράσεις έχε προκαλέσει η ενέργεια της ΕΡΤ να μην μεταδώσει  ντοκιμαντέρ για τους πρόσφυγες από την Ικαρία κατά την περίοδο του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, που βρέθηκαν στη Συρία. Αντίθετα, δύο μέρες νωρίτερα, η ΕΡΤ πρόβαλε το ντοκιμαντέρ «Μπρούνο και Τζίνα», που αποτελεί καταγραφή της ζωής του «ορκισμένου φασίστα» γιου του Μπενίτο Μουσολίνι.

Όπως αναφέρει το mediatvnews.gr το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ικαριώτες πρόσφυγες στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», παραγωγής 2019, επρόκειτο να μεταδοθεί το απόγευμα της 28ης Οκτωβρίου και  ρίχνει φως στις ανθρώπινες πτυχές μιας μάλλον άγνωστης μέχρι τώρα ιστορίας, της ιστορίας των άνω των 30.000 Αιγαιοπελαγιτών προσφύγων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μεταξύ αυτών και περίπου 3.000 Ικαριώτες.

Στο ντοκιμαντέρ οι Έλληνες πρόσφυγες εξιστορούν το γεγονός ότι βρήκαν καταφύγιο στη Συρία και διηγούνται, μεταξύ άλλων, την υποδοχή, την ένταξη των παιδιών τους στην εκπαιδευτική διαδικασία, τη σχέση με τους ντόπιους πληθυσμούς αλλά και το αντιφασιστικό κίνημα στις ένοπλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής.

Μουμτζής: Όλα τα ντοκιμαντέρ μετά το 1974, είναι «κομμουνισμένα»

Όπως είναι προφανές, στη θεματολογία αποδίδεται και ο λόγος που «κόπηκε» το ντοκιμαντέρ. Είχε προηγηθεί, ελάχιστες ώρες νωρίτερα, κριτική από τον αρθρογράφο του Liberal και γνωστό αντικομμουνιστή συγγραφέα Σάκη Μουμτζή, που επέκρινε την ΕΡΤ 3 για ντοκιμαντέρ με παραπλήσια θεματολογία (για την αντίσταση στη Μέση Ανατολή) και υποδείκνυε στον Πρόεδρο της ΕΡΤ, να αποσύρει όλα τα μεταπολιτευτικά ντοκιμαντέρ από τη δημόσια τηλεόραση ως «κομμουνισμένα».

Αναλυτικά ανέφερε: «Επιεικώς απαράδεκτη η επετειακή εκπομπή της ΕΡΤ3.  Προπαγάνδιζε την στάση των κομμουνιστών στην Μ,Ανατολή τον Απρίλιο του 1944.  Ο Ζούλας έχει πολλή δουλειά να κάνει. Ολα τα ιστορικά ντοκιμαντέρ που μονταρίσθηκαν μετά το 1974 είναι κομμουνισμένα».  

Οι εντυπωσιακές συμπτώσεις και το «κόψιμο» του ντοκιμαντέρ αναδεικνύουν έναν ακόμη τομέα του ιδεολογικού ρεβανσισμού και του ιστορικού αναθεωρητισμού που επιχειρείται, εμπλέκοντας πλέον και τη δημόσια τηλεόραση.

*Από tvxs.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]