Του Στρατή Μπουρνάζου

Οι ως τώρα προτάσεις της εισαγγελέως στη δίκη της XA είναι απογοητευτικές, κακές και εξοργιστικές. Όχι μόνο για όσους παλεύουμε κατά του ναζισμού, μα και για το ίδιο το δίκιο. Δεν χρειάζονται μισόλογα ή εξωραϊσμοί ούτε μακρά συζήτηση, νομίζω.

Το κρίσιμο όμως είναι τι κάνουμε.Για μένα, τώρα είναι η στιγμή της κορύφωσης του αγώνα. Τίποτα δεν έχει κριθεί. Το τελευταίο που χρειάζεται είναι να ελεεινολογούμε το δικαστικό σύστημα, την εισαγγελέα, να προεξοφλούμε την έκβαση, να καταριόμαστε τη μοίρα μας, να κατηγορούμε την κυβέρνηση (την νυν και την προηγούμενη) – δικαίως ή αδίκως όλα αυτά, δεν έχει σημασία.

Θυμίζω δύο πολύ βασικά. Πρώτον, οι προτάσεις της εισαγγελέως (που ασφαλώς δημιουργούν κλίμα και δίνουν τόνο) είναι μόνο προτάσεις, δεν είναι αποφάσεις του δικαστηρίου. Δεύτερον, το δικαστικό προηγούμενο είναι απολύτως αρνητικό για τη ΧΑ: στις μέχρι τώρα υποθέσεις, όλες οι αποφάσεις (και παρά τους παγιωμένους συντηρητικούς συσχετισμούς στο δικαστικό σώμα, την ύπαρξη ισχυρής και αντιδραστικής, βαθιά δεξιάς τάσης σε αυτό), με ελάχιστες εξαιρέσεις, ήταν καταδικαστικές για τους ναζί. Επίσης, αναμένουμε την εισαγγελική πρόταση, που δεν έχει ολοκληρωθεί, και για το –πολύ κρίσιμο– θέμα της εγκληματικής οργάνωσης.

Τίποτα δεν έχει κριθεί λοιπόν· κι όχι μόνο αυτό, αλλά η έκβαση εξαρτάται και από τη δράση μας. Τώρα λοιπόν είναι η στιγμή της δράσης. Παντού και με κάθε τρόπο, με μαζική παρουσία μέσα κι έξω από το δικαστήριο, με αρθρογραφία, με συγκεντρώσεις, με διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις, πρέπει να φωνάξουμε πώς το ζήτημα δεν μπορεί να συρρικνωθεί στην καταδίκη του Ρουπακιά και της «μαρίδας». Να στηρίξουμε έμπακτα τους δικηγόρους κι όσους πρωτοστατούν στον αγώνα. Το ζήτημα είναι να καταδικαστεί η εγκληματική δράση της ΧΑ, από την κορυφή. To «μόνο ο Ρουπακιάς» είναι πολύ βαρύ για να το δεχτούμε. Το δίκιο πρέπει να νικήσει.

ΥΓ. Αυτό είναι ένα πρώτο σχόλιο. Αναμένω την ολοκλήρωση της εισαγγελικής αγόρευσης και θα επανέλθω.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια