Ακόμα μια πόλη προστίθεται στον κατάλογο όσων επιχειρούν να μειώσουν την επίδραση του Airbnb και συναφών πλατφόρμων ενοικίασης σπιτιών. Πρόκειται για την Πράγα, έναν γνωστό προορισμό τουριστικού ενδιαφέροντος, που επιχειρεί να περιορίσει την αθρόα έλευση τουριστών και τη δυσαρέσκεια των κατοίκων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμαρχος της πόλης, Zdeněk Hřib, ζητά νέους νόμους, με τους οποίους οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα απαγορεύεται να εκμισθώνουν ολόκληρα διαμερίσματα (εκτός ειδικών περιπτώσεων) και οι τουρίστες που ζητούν ενοικίαση μέσω Airbnb θα περιορίζονται σε μονόκλινα δωμάτια, σε καταλύματα όπου ζουν κι οι ιδιοκτήτες.

Ο δήμαρχος δήλωσε ότι κυρίαρχη ιδέα στα σχέδιά του είναι το «να δώσει την πόλη πίσω στους κατοίκους της», καθώς και να αμβλύνει τις αρνητικές συνέπειες του τουρισμού.

Όπως εξήγησε, η ανάπτυξη της Airbnb μετέτρεψε την πόλη σε ένα «”διαμοιρασμένο” ξενοδοχείο», ενώ η αποτυχία οποιασδήποτε σχετικής ρύθμισης είχε ως αποτέλεσμα να καταστρέφεται η πόλη εκ των έσω.

Συμπλήρωσε πως παλαιότερα, ο αριθμός των τουριστών μπορούσε να περιοριστεί με το εγκριθεί συγκεκριμένος αριθμός ξενοδοχείων, κατά τη διάρκεια χορήγησης αδειών οικοδομής. Αντίθετα, σήμερα, δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, για την πόλη που μπορεί να απορροφήσει συγκεκριμένο αριθμό επισκεπτών.

Τα νούμερα λένε την αλήθεια

Οι αριθμοί είναι χαρακτηριστικοί: Περίπου 8 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτηκαν την πόλη μέσα στο 2018, από 2,6 εκατ. το 2000, με τους αριθμούς να καταγράφουν συνεχή αυξητική τάση.

Το Airbnb επιδείνωσε την κατάσταση, μετατρέποντας ολόκληρες περιοχές σε τουριστικά σημεία. Σύμφωνα με έκθεση από το ινστιτούτο σχεδιασμού και ανάπτυξης της πόλης, ο αριθμός των καταλυμάτων τύπου Airbnb σχεδόν τριπλασιάστηκε: από 5.537 τον Μάρτιο του 2016 σε πάνω από 13.000 τον Μάιο του 2018, σηματοδοτώντας ένα άλμα από 17.913 σε 52.738 στον αριθμό των κλινών. Σημειώνεται ότι το 80% των διαθέσιμων ενοικίων είναι ολόκληρα διαμερίσματα.

Το αποτέλεσμα ήταν η αύξηση του θορύβου και των ενοχλήσεων για τους κατοίκους, καθώς και η αύξηση των τιμών στα ακίνητα, καθώς και στα ενοίκια, γεγονός που έφεραν τους ντόπιους εκτός της αγοράς κατοικίας. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, ένας μέσος κάτοικος της Πράγας πρέπει να πληρώσει 14 φορές το ετήσιο μισθό του για να αγοράσει ένα διαμέρισμα στην πόλη.

Τέλος, ο δήμος αντιμετώπισε ένα διευρυνόμενο οικονομικό έλλειμμα, καθώς δεν έφταναν στα ταμεία του οι φόροι ενοικίασης διαμερισμάτων λόγω του Airbnb.

ΕΦΣΥΝ

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια