Αν και η ζωή δεν τους φέρθηκε με εύνοια, εκείνοι σήκωσαν ψηλά το κεφάλι και είδαν πέρα από το δικό τους πρόβλημα. Αντί να καθηλωθούν από την κακουχία, δύο άνθρωποι που έμειναν άστεγοι αποφάσισαν να γίνουν αρωγοί άλλων αστέγων. Εδώ και ενάμιση μήνα μαγειρεύουν καθημερινά φαγητό για τους άστεγους του Ηρακλείου και το προσφέρουν με περίσσεια αγάπη.

Ο Μηνάς Χατζηδάκης και η Όλγα Ψυχογιού, εδώ και λίγους μήνες ζουν σε ένα τροχόσπιτο στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου. Ο Μηνάς είναι άστεγος εδώ και οχτώ χρόνια και η Όλγα από το 2018. Κοιμούνταν στους δρόμους, στα πάρκα ή μέσα σε αυτοκίνητα. Όταν βρέθηκαν με ένα τροχόσπιτο στην κατοχή τους, σκέφτηκαν να μοιράζουν τρόφιμα σε άλλους άστεγους. Σταδιακά, η Όλγα, που είναι μαγείρισσα, ξεκίνησε να μαγειρεύει με μια φιάλη υγραερίου και μια μικρή κατσαρόλα. Δεν άργησε να μαθευτεί ότι κάθε μεσημέρι υπάρχει ένα ζεστό πιάτο φαγητό για όσους ζουν στο δρόμο.

«Μέχρι τώρα μπορούμε να δίνουμε φαγητό σε δέκα ανθρώπους», είπε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο Μηνάς Χατζηδάκης, «όμως χθες μας χάρισαν ένα μεγαλύτερο πετρογκάζ και έτσι θα μπορούμε να δίνουμε φαγητό σε περισσότερους».

Έξω από το τροχόσπιτο έχουν ήδη μαζευτεί κούτες με τρόφιμα μακριάς διαρκείας, μπισκότα, κρουασάν, ελαιόλαδο, σαμπουάν και αφρόλουτρα. Ένας ψαράς τους προμήθευσε με όσα ψάρια δεν πουλήθηκαν στην αγορά, και σήμερα το μενού τους έχει κακαβιά. Λίγα υλικά και μπόλικη γενναιοδωρία είναι αρκετά. Και στο τροχόσπιτο βρίσκεται καθημερινά ό,τι χρειάζεται για να φτιαχτεί το γεύμα των αστέγων.

Όνειρο της Όλγας και του Μηνά είναι αρχικά να φτιάξουν ένα εστιατόριο για άστεγους και στη συνέχεια ένα κέντρο αστέγων. Έχουν μεγάλο ψυχικό απόθεμα, και ξέρουν πόσο σκληρό είναι να ζει κανείς μόνος και αβοήθητος στο δρόμο.

*Από την ΕΡΤ

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια