Στις φλόγες το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας στη Λέσβο από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Εκφράζονται φόβοι ότι μέχρι το πρωί δεν θα έχει μείνει τίποτα από τον προσφυγικό καταυλισμό που στέγαζε πάνω από 12.000 ανθρώπους.

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκαταλείψει το ΚΥΤ διαφεύγοντας προς τα γύρω βουνά και ουσιαστικά μένοντας άστεγοι στους δρόμους. Νωρίτερα μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών κινήθηκε προς την πόλη, ενώ διμοιρίες ΜΑΤ με κλούβες δημιούργησαν φραγμό στο ύψος του Καρά Τεπέ αποτρέποντάς τους από το να μπουν στην πόλη.

Γίνεται λόγος ότι οι φωτιές αρχικά μπήκαν περιμετρικά του καταυλισμού ταυτόχρονα και κατέκαψαν όλες τις σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ και κοντέινερ μέσα σε αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το stonisi.gr, προηγήθηκαν συγκρούσεις μεταξύ των κατοίκων του καταυλισμού και αιτία για αυτό υπήρξε ο κορωνοϊός.

Την Τρίτη γνωστοποιήθηκε ότι 35 άτομα διαμένοντα στο ΚΥΤ βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν μετά την ύπαρξη του πρώτου κρούσματος. Όπως αναφέρει το stonisi.gr, οι 35 μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά και όσους είχαν χαρακτηρισθεί επαφές τους αποφασίστηκε να τεθούν σε απομόνωση. Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ στο δρόμο προς την Παναγιούδα.

Κάποιοι από αυτούς αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσής τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό. Κάποιοι άλλοι αργά το βράδυ προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό κινούμενοι προς τα βουνά και θεωρώντας ότι έτσι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο του κορωνοϊού που θα προκαλούσε η επαφή με όσους δεν δεχόταν να απομακρυνθούν. Ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ τους που οδήγησαν σύντομα σε φωτιές.

 

Με τις μέχρι τώρα πληροφορίες δεν έχουν υπάρξει αναφορές για θύματα.

Το σίγουρο είναι πως η αποψινή εξέλιξη μπορεί να χαρακτηριστεί προδιαγεγραμμένη. Η Μόρια μήνες τώρα είναι μια χύτρα που βράζει αδιάκοπα. Άθλιες συνθήκες διαβίωσης σε σκηνές και κοντέινερς στο ύπαιθρο, υπερπληθυσμός, καμιά ουσιαστική προσπάθεια αποσυμφόρησης, ελλιπής υγειονομική περίθαλψη, κενές κουβέντες από τους πολιτικά αρμόδιους και καμία σοβαρή προσπάθεια διαχείρισης του προβλήματος.

Η χύτρα απόψε εξερράγη.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια