Σε μια σοβαρή αποκάλυψη για τις εργασιακές συνθήκες που επιβάλλει η τηλεφωνική εταιρεία Teleperformance εν μέσω της πανδημίας, προχωρά το Vice.

Όπως αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος Κώστας Κουκουμάκας σε δημοσίευμα του Vice, την Παρασκευή το απόγευμα οι εργαζόμενοι στην εταιρεία Teleperformance Greece στην Αθήνα έλαβαν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, με το οποίο ενημερώνονταν ότι το επόμενο διάστημα θα δούλευαν από το σπίτι, λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό. Ανάμεσα σε όσα ανέφερε το μήνυμα, σημειωνόταν ότι η εταιρεία θα στείλει σε κάθε εργαζόμενο από μια webcam. «Ο σκοπός αυτού δεν είναι η κατασκοπία, αλλά απλώς να εξασφαλιστεί ότι τα δεδομένα των πελατών μας θα παραμείνουν ασφαλή, όσο θα τα χειρίζεστε», έγραφε το εταιρικό μήνυμα στα αγγλικά.

Σύμφωνα με το άρθρο στο email αναφέρεται ότι «ισχύουν οι ίδιοι περιορισμοί για το ωράριο εργασίας και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων», αλλά και η πολιτική Clean Desk που ορίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να έχουν τίποτα πάνω στα γραφεία τους, πέραν από ένα μπουκαλάκι με νερό.

Πιο κάτω, το email που έχει περιέλθει σε γνώση του Vice και έχει επιβεβαιωθεί από δύο τουλάχιστον εργαζόμενους, φέρεται να αναφέρει: «Σύμφωνα με τους κανονισμούς που ισχύουν για τους agents που εργάζονται στο σπίτι, θα σας αποσταλεί μια webcam τις επόμενες μέρες. Ο σκοπός αυτού δεν είναι η κατασκοπία, αλλά απλώς να εξασφαλιστεί ότι τα δεδομένα των πελατών μας θα παραμείνουν ασφαλή, όσο θα τα χειρίζεστε. Θα είναι συνδεδεμένη (σσ: η κάμερα) για όση ώρα είστε ενεργοί και φυσικά θα κλείνει όταν η βάρδιά σας τελειώνει». Μάλιστα, το απόσπασμα ξεκινάει με τη φράση, «first, remember – this is business as usual».

Πριν λίγες ημέρες η συλλογικότητα «Καμία Ανοχή» είχε καταγγείλει ότι στη συγκεκριμένη εταιρεία που απασχολεί πάνω από 8.500 εργαζόμενους δεν τηρούνταν οι κανόνες προστασίας από τον κορωνοϊό. Όπως κατήγγειλαν,  οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε απόσταση το πολύ 30-40 εκατοστά, δουλεύουν χωρίς γάντια και μάσκες, ενώ δεν υπάρχουν ούτε επαρκή αντισηπτικά, ενώ η εταιρία ήταν γεμάτη από προσωπικό που ταξίδεψε πρόσφατα σε χώρες υψηλού κινδύνου.

Με πληροφορίες από το Vice

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια