Η αστυνομία απαγορεύει τις συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων λόγω της 17ης Νοέμβρη

Στην ανακοίνωσή μιας πρωτοφανούς απόφασης για τη μεταπολιτευτική Ελλάδα προχώρησε χτες αργά το βράδυ το αρχηγείο της αστυνομίας, επικαλούμενο τις επιτακτικές ανάγκες αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Με τον ισχυρισμό ότι τα μέτρα λαμβάνονται «στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID -19» η ΕΛ.ΑΣ ανακοίνωσε πως για τέσσερις ημέρες θα απαγορεύονται σε όλη τη χώρα οι δημόσιες συναθροίσεις στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα ή περισσότερα άτομα από σήμερα 6 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ της 18ης Νοεμβρίου.

Για την απόφαση μας είχε προϊδεάσει από την Παρασκευή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης λέγοντας ότι «οι διαδηλώσεις γεννάνε αρρώστια» και ανακοινώνοντας με έμφαση πως «δεν θα γίνει πορεία για το Πολυτεχνείο».

Πιο αναλυτικά η απόφαση που δημοσιεύθηκε και σε ΦΕΚ προβλέπει πως «για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

  • διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
  • διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Στο μεταξύ, ακόμη κι η ιστοσελίδα in.gr υπενθυμίζει ότι καθολική απαγόρευση όλων των συναθροίσεων σε όλη την επικράτεια, δηλαδή καθολική αναστολή του άρθρου 11 του Συντάγματος, είχε γίνει ξανά στο παρελθόν μόνο στις… 21/04 του 1967 και στις 17/11 του 1973.

Έντονες είναι ήδη οι αντιδράσεις από το νομικό κόσμο. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Εγκληματολογίας Αναστασία Τσουκαλά κάνει λόγο για κατά μέτωπο επίθεση ενάντια στο Σύνταγμα, τονίζοντας ότι “όπως και να το διαβάσει κανείς, το Σύνταγμα δεν προβλέπει περιορισμό των διαδηλώσεων και ακόμα λιγότερο απαγόρευσή τους για λόγους δημόσιας υγείας”. Οπότε, “όσο δεν έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο κόσμος έχει δικαίωμα να διαδηλώσει τηρώντας φυσικά αυστηρά τα μέτρα προστασίας.”

Δριμεία κριτική ασκεί στην απόφαση και ο Θανάσης Καμπαγιάννης, μέλος μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με την “Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή”, ο οποίος τονίζει ότι “κατ’ ουσίαν, η Βουλή υποκαθίσταται από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, που τελούν υπό την άμεση εξουσία της κυβέρνησης και απέναντι στην οποία δεν απολαμβάνουν καμία ανεξαρτησία.”

Από την πλευρά του ο δικηγόρος και μέλος του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών Βασίλης Σωτηρόπουλος  που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ελευθερία της έκφρασης αναφέρει ότι “η κυβέρνηση υπερέβη τα εσκαμμένα και προκαλεί ευθέως με την ξεκάθαρα αντισυνταγματική αναστολή του δικαιώματος του συνέρχεσθαι.”

Όπως εκτιμά “σκοπός της Κυβέρνησης είναι να προσβληθεί δικαστικά η απόφαση αυτή στο ΣτΕ, για να έρθει το δικαστήριο και να ορίσει τους όρους για την επιτρεπόμενη πορεία στο Πολυτεχνείο, όπως έχει την αρμοδιότητα στην περίπτωση της αναστολής του Ν.4703/2020.”

Σε μια τέτοια περίπτωση, εξηγεί, “το ΣτΕ θα ακολουθήσει την απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που ορίζει αριθμό διαδηλωτών και μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρήσουν.”

 

Διαβάστε επίσης:

Καταστολή ή θάνατος;

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια