Τον ρόλο του λάιφσταιλ στην πολιτική και τη χρήση του ως εργαλείο από τα ΜΜΕ στην επιρροή του κόσμου τον εντοπίζουμε στα πρωτοσέλιδα των μεγάλων και παραδοσιακά συστημικών εφημερίδων, που πλέον όλες λίγο πολύ είναι ΝΔ. Από τη μία ο Μητσοτάκης στα Σαββατιάκα ΝΕΑ και το αγαπημένο του σίριαλ, από την άλλη ο Χαρδαλιάς στο Πρώτο Θέμα και το “life story ενός ανθρώπους της διπλανής πόρτας”.

Η τακτική αυτή βοηθά τα ΜΜΕ να τους παρουσιάσουν πιο ανθρώπινους  και να μειώσουν την απόσταση με τον πολίτη, η οποία όμως στην πραγματικότητα παραμένει χαώδης σε υλικό επίπεδο, γιατί ο Μητσοτάκης θα βγει έξω από το σπίτι του και θα μπει σε λιμουζίνα κι εσύ σε γκρίζο χιουντάι με ξηλωμένο στην άκρη τον προφυλακτήρα.

Περισσότερο όμως πετυχαίνουν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από την ουσία της πολιτικής και από τα πραγματικά ζητήματα. Αντί να βρίσκεται στο επίκεντρο η περιστολή των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, βρίσκεται το αγαπημένο βιβλίο του Μητσοτάκη, όλως τυχαίως το “Epidemics and Society” και πόσο “καλέ τι γκόμενος είσαι εσύ;” είναι ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Είναι απορίας άξιο βέβαια, γιατί ενώ εμφανίζεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει αντίπαλο, επιστρατεύονται μέθοδοι αποπροσανατολισμού από την ουσία της πολιτικής που υλοποιεί. Γιατί βρίσκεται στο επίκεντρο το τζάκι του πρωθυπουργού και όχι η κατάσταση στα νοσοκομεία;

Αυτό είναι όμως δικό τους θέμα. Το θέμα του τηλεθεατή, του αναγνώστη των εφημερίδων, του πολίτη ευρύτερα είναι να μη μείνει στην εντύπωση, αλλά να εντοπίσει την ουσία.

Κι αυτό γιατί πολύ απλά την τρίχα του Χαρδαλιά που βλέπει σήμερα στην οθόνη, θα τη δει μεθαύριο στο πιάτο. Τίποτα άλλο δεν θα έχει να προσφέρει αυτή η κυβέρνηση πέρα από φτώχεια και ανεργία.

 

Διαβάστε επίσης:

Ο Χαρδαλιάς δεν μπορεί να πουλάει για πάντα

About The Author

Γεννήθηκε και ζει στα Εξάρχεια. Αγαπά τους τοίχους τους, τους αγώνες και τους ανθρώπους τους. Του αρέσει να φωτογραφίζει και να γράφει για όσα δεν μπόρεσε να φωτογραφίσει. Κυκλοφορεί από τα εννιά του με μια εφημερίδα στο χέρι και συνεχίζει να γράφει σε μπλοκάκι στα ρεπορτάζ. Ακούει ό,τι μακριά πολύ μακριά μας ταξιδεύει και διαβάζει ό,τι του γυαλίσει στις βιτρίνες της Καλλιδρομίου, της Ζωοδόχου Πηγής και της Θεμιστοκλέους. Αγαπά τα νησιά και κάποτε θέλει να ζήσει σε ένα από αυτά. Μέχρι τότε, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για μια διαφορετική δημοσιογραφία, με πολλά αυτοδιαχειριζόμενα 3point και γραφιάδες χωρίς περιορισμούς.

Related Posts