Δεκάδες καταγγελίες εργαζομένων έχει δεχθεί ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας για καταστρατήγηση ωραρίου, επιβολή αδήλωτων υπερωριών, κομμένα ρεπό λόγω της «Black Friday».Ο Σύλλογος ζητά από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) να διαθέσει επιθεωρητές ώστε από κοινού με εκπροσώπους του σωματείου να γίνουν αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε καταστήματα του κέντρου.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας «καλεί τους συναδέλφους να απευθυνθούν στο σωματείο για κάθε ζήτημα που αντιμετωπίζουν στο χώρο εργασίας τους. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που οι εργοδότες απαιτούν να εργαζόμαστε ασταμάτητα, 10ωρα και 12ωρα, χωρίς ρεπό και διάλειμμα. Από κοινού μπορούμε να εμποδίσουμε τα σχέδια της εργοδοσίας, η οποία μπροστά στην εξασφάλιση των κερδών της, ισοπεδώνει κατακτήσεις, δικαιώματα, σμπαραλιάζει ακόμα και τις κατάπτυστες ατομικές συμβάσεις που επιβάλλει στους εργαζόμενους, χτυπά το σταθερό χρόνο εργασίας.

Μαύρα μάτια θα κάνουμε για να δούμε τα παιδιά και την οικογένειά μας. Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου κορυφώνεται άλλη μια  BLACK FRIDAY, ακολουθεί το εορταστικό ωράριο από 12 – 31 Δεκεμβρίου, ο Γενάρης με τις εκπτώσεις και τις απογραφές, ενώ από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι καλέστηκαν να εργαστούν τις Κυριακές. Δουλειά από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, ωράρια-λάστιχο, έντονη πίεση και εξαντλητικοί ρυθμοί μέχρι λιποθυμίας. Αυτή είναι η σκληρή και μαύρη πραγματικότητα για τους εργαζόμενους στο Εμπόριο. Αυτή είναι η κανονικότητα και η δικαιοσύνη που μας τσαμπουνάει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ήδη δεκάδες καταγγελίες έχουνε φτάσει στο σωματείο από συναδέλφους για καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας, κομμένα ρεπό, απλήρωτες υπερωρίες και μισθούς, μετακινήσεις από κατάστημα σε κατάστημα και απειλές για απόλυση σε όποιον τολμήσει να διαμαρτυρηθεί. Μπροστά στην πολυδιαφημιζόμενη BLACK FRIDAY πολλά εμπορικά θα ανοίξουν από τις οχτώ το πρωί, οι συνάδελφοι δουλεύουν εδώ και μέρες 10ωρα και 12ωρα αδήλωτα.

Συνάδελφε, απέναντι σε αυτή την κατάσταση δεν είσαι μόνος σου, δεν είσαι απροστάτευτος. Έχεις το κλαδικό σου σωματείο, το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, που σε καλεί να απευθυνθείς για οποιοδήποτε ζήτημα αντιμετωπίζεις στο κατάστημα που εργάζεσαι, να γίνεις μέλος του και να δυναμώσουμε τους αγώνες μας. Το σωματείο βρίσκεται σε ετοιμότητα να πραγματοποιήσει παρεμβάσεις στην εργοδοσία, απαιτώντας να σταματήσει τώρα η επίθεση στα δικαιώματά μας, να πληρωθούν μισθοί και υπερωρίες, να δοθούν κανονικά τα ρεπό και τα διαλείμματα.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας με αίτημά του στο ΣΕΠΕ έχει ζητήσει να διατεθούν επιθεωρητές και να πραγματοποιηθούν έλεγχοι με την παρουσία εκπροσώπων του σωματείου σε καταστήματα, την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου.

Απαιτούμε από το υπουργείο Εργασίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες του (ΣΕΠΕ):

• Να προχωρήσουν σε ελέγχους και επιβολή προστίμων στους εργοδότες που καταστρατηγούν ωράρια και συμβάσεις εργασίας προκειμένου να προστατευτούν οι εργαζόμενοι.

• Να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, 12ωρο, των εργαζομένων ανάμεσα στις βάρδιές τους.

• Οι εργαζόμενοι να πάρουν επιπλέον ρεπό.

• Να πληρωθούν κανονικά  οι παραπάνω ώρες εργασίας των εργαζομένων.

Κανείς να μη δεχτεί να δουλέψει τσάμπα με εξαντλητικά ωράρια, κανείς να μη δεχθεί την απληρωσιά. Να μην παραιτηθούμε από τα δικαιώματά μας!».

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X