Ψήφισμα με το οποίο ζητάνε την άμεση ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, υπογράφουν 700 γιατροί. Στο κείμενο του ψηφίσματος περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και κάνουν λόγο για ένα ΕΣΥ, υποστελεχωμένο, γηρασμένο και απροετοίμαστο. Σημειώνουν ότι η κυβέρνηση έχει ήδη καθυστερήσει πολύ να θωρακίσει τη δημόσια υγεία σε σημείο που “η ελλιπής και καθυστερημένη πρόσληψη επαρκούς προσωπικού για την αντιμετώπιση της πανδημίας κινδυνεύουν να μετατρέψουν σε πηγή μετάδοσης” τους ίδιους τους υγειονομικούς.

Πριν γίνουν τα πράγματα χειρότερα, οι γιατροί ζητούν να πάρει η κυβέρνηση μία σειρά από μέτρα, είναι να ανοίξουν κλίνες ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) και η προμήθεια αναπνευστήρων. Ζητούν ακόμη την άμεση πρόσληψη μόνιμου και έκτακτου υγειονομικού προσωπικού, την επίταξη κλινών και νοσοκομείων του ιδιωτικού τομέα, όπως και τη χορήγηση αντιδραστηρίων στα δημόσια νοσοκομεία.

Κλείνοντας οι γιατροί, εκφράζουν τον σεβασμό τους στον κόσμο που τους στηρίζει, αλλά όπως λένε δυστυχώς, δεν αρκεί. “Οδηγούμαστε στην μάχη που έρχεται και πρέπει να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε.”

Το κείμενο του ψηφίσματος

“Ο SARS-CoV-2 συστήθηκε στη χώρα μας στις 26 Φεβρουαρίου.

27 μέρες μετά μετράμε ήδη περισσότερα από 600 επιβεβαιωμένους ασθενείς και θρηνούμε τα πρώτα 15 θύματα

Στην Ελλάδα η επιδημία βρίσκει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ):

 1. Υποστελεχωμένο από ειδικευόμενους και ειδικευμένους ιατρούς, νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό
 2. Γηρασμένο με τον μέσο όρο ηλικίας των υπηρετούντων ιατρών να είναι άνω των 50 ετών
 3. Απροετοίμαστο με μόλις 567 κλίνες ΜΕΘ, με τις περισσότερες να είναι ήδη πλήρεις και να συνοδεύονται απόμακριές λίστες αναμονής.

Η κυβέρνηση επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας και ζητάει από τον ελληνικό λαό να αναλάβει την ατομική και κοινωνική ευθύνη και να μείνει σπίτι. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι είμαστε σε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό.

Ως υγειονομικοί (ιατροί και νοσηλευτές) που εργαζόμαστε υπό αντίξοες συνθήκες εδώ και πάρα πολλά χρόνια σας λέμε:

Είμαστε και ήμασταν εδώ, στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση και αυτής της κρίσης.

Δεν μας πτοούν οι επιθέσεις που δέχθηκε το ΕΣΥ όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα και δεν βάζουμε στο ζύγι την καθημερινή μας προσφορά.

Με πλήρη επίγνωση του κινδύνου ότι θα είμαστε από τους πρώτους που θα νοσήσουν θα συνεχίσουμε.

Ήδη 200 συνάδελφοι μας βρίσκονται σε καραντίνα. Όμως, η «μειωμένη καραντίνα» του υγειονομικού προσωπικού σε περίπτωση συμπτωμάτων, οι ελλείψεις σε εξοπλισμό προστασίας όπως τις έχουμε βιώσει και η ελλιπής και καθυστερημένη πρόσληψη επαρκούς προσωπικού για την αντιμετώπιση της πανδημίας κινδυνεύουν να μας μετατρέψουν σε πηγή μετάδοσης.

Κύριοι της κυβέρνησης δυστυχώς έχετε ήδη αργήσει! Έστω και τώρα όμως αναλάβετε τις δικές σας ευθύνες.

 • Ανοίξτε άμεσα κλίνες ΜΕΘ και προμηθευτείτε αναπνευστήρες
 • Προχωρήστε άμεσα σε προσλήψεις μόνιμου και έκτακτου υγειονομικού προσωπικού για τη στελέχωση των κλινών ΜΕΘ και των λοιπών κενών θέσεων στο ΕΣΥ
 • Επιτάξτε όσες κλίνες ΜΕΘ και νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα χρειαστεί για να αντέξει το ΕΣΥ
 • Προμηθεύστε με αντιδραστήρια τα δημόσια νοσοκομεία και εξοπλίστε τα με μοριακές τεχνικές (PCR)
 • Ανακαλέστε την απαράδεκτη ρύθμιση για καραντίνα 7 ημερών στους συναδέλφους που θα νοσήσουν μεπ ρόνοια για αντικατάσταση των νοσούντων με νέο προσωπικό.
 • Εξασφαλίστε για το σύνολο των υγειονομικών όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας
 • Ανακαλέστε την απαράδεκτη οδηγία του ΕΟΔΥ που μειοδοτεί σχετικά με τα απαιτούμενα μέτρα ατομικής προστασίας και μας καλεί να δουλέψουμε με μειωμένο ή και ανύπαρκτα εξοπλισμό
 • Μεριμνήστε για τους πιο ευπαθείς ανάμεσά μας (έγκυες, συνάδελφοι με χρόνια νοσήματα).

Μόνο συγκίνηση προκαλούν οι εικόνες σεβασμού των συμπολιτών μας απέναντί μας. Αλλά, δυστυχώς, δεν αρκεί. Οδηγούμαστε στην μάχη που έρχεται και πρέπει να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε.”

Το κείμενο συνοδευόμενο από τις υπογραφές

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια