Ανυποχώρητοι στον πόλεμο του Μπέου

Στρίβοντας στην ταμπέλα για Σταγιάτες, ο δρόμος καταλήγει στο σχολείο του πηλιορείτικου χωριού. Οι κλειστές πόρτες και οι αναποδογυρισμένες καρέκλες υποδηλώνουν ότι είναι ξανά “ανενεργό”, μετά από περίπου 10 χρόνια που λειτουργεί ως το πολιτιστικό κέντρο και “έδρα” της λαϊκής συνέλευσης.

“Τα περασμένα Χριστούγεννα παρακολουθήσαμε κονσέρτο, γίνονται συχνά προβολές, συνελεύσεις, εκδηλώσεις, έχουν έρθει σημαντικοί σκηνοθέτες και συγγραφείς. Αν δεν το συντηρούσαν οι κάτοικοι θα είχε ερημώσει”, μας λέει ένας Βολιώτης ο οποίος λόγω καταγωγής ανεβαίνει τακτικά στις Σταγιάτες “για να πάρει καθαρό αέρα – αφού η δυσοσμία στην πόλη “είναι συχνά ανυπόφορη”.

Ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, που την Παρασκευή 19/6 επιχείρησε με νέα “συνέντευξη – τύπου” (ακόμα ένα μνημείο χυδαιότητας) να κατευνάσει τις αντιδράσεις για την επικείμενη δημιουργία εργοστασίου SRF στην πόλη, επέλεξε την περασμένη εβδομάδα τον χώρο του παλιού σχολείου των Σταγιατών (αλλά και του Κοινοτικού Κέντρου Παράδοσης και Πολιτισμού) για να κάνει επίδειξη δύναμης και “τσαμπουκά” απέναντι στους (κατά τον ίδιο) “καταληψίες” κατοίκους.

*ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: 

Μήνυση εναντίον του Αχιλλέα Μπέου καταθέτουν οι κάτοικοι των Σταγιατών

*****

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, συμπράξεις με τους Ρομά

Πηγαίνοντας στο χωριό των Σταγιατών, βλέπουμε όσο πλησιάζουμε, να πληθαίνουν από στροφή σε στροφή τα πανό και τα συνθήματα στους τοίχους. Δεν αφορούν όμως μόνο την ιδιωτικοποίηση του νερού, αλλά και ζητήματα, όπως τα αιολικά πάρκα, η εγκατάσταση των οποίων γίνεται μαζικά ανά την Ελλάδα και προκαλεί καταστροφές στο περιβάλλον, ή ακόμη την παραβίαση των δικαιωμάτων που υφίστανται γυναίκες κρατούμενες αγωνίστριες.

Το σημαντικό όμως, είναι ότι, οι κάτοικοι των Σταγιατών δεν περιορίζονται στα λόγια. Όπως λέει ο Βαγγέλης οι εκδηλώσεις στο χωριό πέρα απ’ το γεγονός ότι έχουν πάντα πολιτικό περιεχόμενο, επιδιώκουν να εστιάζουν στην πράξη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα, μαθήματος από Ρομά, οι οποίοι έδειξαν στον κόσμο πώς φτιάχνουν τις δικές τους πίτες, στήνοντας αυτοσχέδια εργαστήρια στην πλατεία του χωριού.

Εξίσου σημαντικό δείγμα αλληλεγγύης και μιας προσπάθειας για μια ολοκληρωμένη κοινωνική αντιπρόταση, ήταν η καθημερινή συνεισφορά των κατοίκων με νερό στους πρόσφυγες που ζουν στο κέντρο υποδοχής στη Μόζα, στο Βόλο. Γεμίζοντας με νερό από την πηγή τους μεγάλα δοχεία, μετέφεραν περίπου 200 λίτρα τη φορά και  το πήγαιναν σχεδόν κάθε μέρα με δικό τους αυτοκίνητο στους πρόσφυγες. Σε 160 πρόσφυγες επιτρεπόταν από τις “αρχές” 1 λίτρο νερό για κάθε άτομο, δηλαδή λιγότερη ποσότητα από ένα μεγάλο μπουκάλι νερό. Οπότε η συνδρομή από τις Σταγιάτες ήταν πολύτιμη. Παρόλα αυτά η δράση τους σταμάτησε, ύστερα από συκοφάντηση της ποιότητας του νερού τους.

*****

«Μαζί για τον Βόλο»: Εκρηκτικό το κλίμα από τον αυταρχισμό Μπέου

Για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ζητήσαμε και την άποψη του Ιάσονα Αποστολάκη υποψήφιου δημάρχου στις τελευταίες εκλογές, δημοτικού συμβούλου Βόλου και επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Μαζί για τον Βόλο”, η οποία ασκεί δριμεία κριτική στις πρακτικές του δημάρχου Βόλου.

Ο κ. Αποστολάκης κάνει λόγο για αυταρχισμό αλλά και ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής Μπέου να συνδιαλλαγεί με τους κατοίκους των χωριών, τόσο στα ζητήματα ύδρευσης, όσο και άρδευσης και να σχεδιάσει μαζί τους (και εν γνώσει τους) τη διαχείριση. Συμπεριφορές που, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ περί εμπορίας νερού από το Πήλιο, “δίνουν τροφή και αφορμές σε αυτούς που προσβλέπουν στην αυτοδιαχείριση”.

“Ο αυταρχικός χαρακτήρας και η δυναμική καταστολή της όποιας αντίδρασης, αλλά και το ακατάσχετο υβρεολόγιο Μπέου δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση στην περιοχή”, δηλώνει ο κ. Αποστολάκης.

Σε σχέση με το ζήτημα της αυτοδιαχείρισης, υπενθύμισε ότι παλαιότερα, πριν τον “Καποδίστρια”, ο Βόλος αγόραζε νερό από τις Κοινότητες Πορταριάς, Μακρυνίτσας, Σταγιατών, Αγ. Λαυρεντίου, Αγριάς κ.α. προκειμένου να λύσει το υδροδοτικό του ζήτημα.Με τη συνένωση στον δήμο Βόλου, “όλα αυτά ενοποιήθηκαν και ανέλαβε τη διαχείριση τους η ΔΕΥΑΜΒ”.

Όπως λέει ο κ. Αποστολάκης “τα φαινόμενα αυτονόμησης και αυτοδιαχείρισης δεν μπορεί να έχουν βάση όταν μιλάμε για ένα κοινό αγαθό. Ας σκεφτούμε τι θα γίνει αν όλες οι παλαιές Κοινότητες ζητήσουν να αυτοδιαχειρίζονται τα νερά που πηγάζουν στα παλαιά διοικητικά όρια τους. Και πού πάει ο περίφημος νόμος όπου λέει ότι δεν υπάρχει ιδιοκτησία στα νερά. Τι νερό θα πίνουν οι κάτοικοι του Βόλου;”.

Αναφορικά με την απολύμανση του νερού, προσθέτει ο ίδιος, “ο νόμος είναι σαφής”: “Μηδενική ανοχή σε μικρόβια και κυρίως κολοβακτηρίδια. Ο υπεύθυνος φορέας διαχείρισης οφείλει να το τηρεί απαρέγκλιτα και υπάρχουν  οι πλέον σύγχρονοι τρόποι να γίνεται στα ελάχιστα αλλά ασφαλή όρια αυτό”.

*Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε πρώτα στο avgi.gr και το left.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια