Η ζωή είναι ένα μεγάλο παιχνίδι στο οποίο εσύ επιλέγεις σε ποια παρτίδα συμμετέχεις, πότε θα πεις πάσο και πότε θα ξαναρχίσεις από την αρχή ό,τι άφησες στη μέση. Στα παιχνίδια δεν μετράει εάν είσαι νικητής ή ηττημένος. Αυτό που πραγματικά μετράει είναι η διαδρομή μέχρι το τέλος του παιχνιδιού, όπως δηλαδή και η ίδια η ζωή.

Η μεγάλη παύση και η αποστασιοποίηση που μας έφερε αυτός ο ιός, καθώς και η προσκόλληση όλων μας στα μέσα μαζικής δικτύωσης μας έκαναν να ξεχάσουμε τα πιο σπουδαία πράγματα όπως είναι η ζωντάνια, η χαρά, η ανεμελιά αλλά και η ελευθερία να ανακαλύπτεις κάτι καινούργιο, κάτι διαφορετικό.

Κάπως έτσι λοιπόν ανακαλύψαμε μια μικρή όαση στον Νέο Κόσμο. Εκεί μπορεί κανείς να συναντήσει την απόλυτη ελευθερία και έναν πραγματικά “Νέο Κόσμο” γεμάτο επιτραπέζια παιχνίδια, έτοιμα να ακονίσουν το μυαλό σου, να σε ξαφνιάσουν ευχάριστα, να οξύνουν τον τρόπο σκέψης σου καθώς και να διευρύνουν τον κοινωνικό σου κύκλο.

Ο κ. Γιάννης Βιδάλης, η ψυχή αυτού του αυτοδιαχειριζόμενου χώρου που ονομάζεται “Το Κελί”, μας βοήθησε να ανακαλύψουμε τα πάντα για αυτόν τον μαγικό κόσμο των επιτραπέζιων παιχνιδιών.

Πότε ξεκίνησε η δημιουργία του “Κελιού” και πώς;

Όλα ξεκίνησαν από την Ελληνική Κοινότητα Επιτραπεζίων Παιχνιδιών. Ένας από την παρέα πρότεινε να μαζευόμαστε σε κάποιο σπίτι και να παίζουμε μία φορά την εβδομάδα. Αυτό στην πορεία καθιερώθηκε και κάθε βδομάδα ο αριθμός των ατόμων σταδιακά μεγάλωνε μέχρι που πήραμε την απόφαση να βρεθεί ένας χώρος για ενοικίαση. Μετά από αναζήτηση βρήκαν στον αριθμό 33 στον Νέο Κόσμο έναν ιδιαίτερο χώρο, που απ’ έξω είχε κάγκελα και αυτόματα γέννησε και το όνομα “Το Κελί”. Από τότε μετράμε έξι χρόνια συνεχούς λειτουργίας, όπου κάθε Σάββατο από τις 5 το απόγευμα μέχρι να φύγει και ο τελευταίος, ο χώρος είναι ανοιχτός για το κοινό για δωρεάν παιχνίδια.

Γιατί να έρθει κάποιος στο “Κελί” να παίξει επιτραπέζια παιχνίδια;

Στο “Κελί” μπορείς να έρθεις για να δεις παρέες χαμογελαστές που θα είναι πρόθυμες να σου δείξουν ένα νέο κόσμο που πιθανόν δεν γνωρίζεις. Ακόμα και αν υπάρχουν άτομα που μοιράζονται το ίδιο χόμπι, στο χώρο του “Κελιού” θα βρεις ανθρώπους που θα χαρούν να παίξουν μαζί σου, να σου εξηγήσουν παιχνίδια και να περάσεις καλά, να ακονίσεις το μυαλό σου, να παίξεις με την ψυχή σου και να ξεχάσεις για λίγο τα προβλήματα της καθημερινότητας. Να νιώσεις αυτό το ευχάριστο συναίσθημα που δημιουργείται γενικότερα όταν παίζεις ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Μέσα από το “Κελί” έχουν δημιουργηθεί αρκετές παρέες που από απλοί συμπαίκτες έγιναν πολύ καλοί φίλοι στην πορεία του χρόνου.

Υπάρχει αρκετός κόσμος που όταν θέλει να παίξει ένα παιχνίδι πηγαίνει σε καφέ που προσφέρουν αυτή τη δραστηριότητα. Σε τι διαφέρει το “Κελί” από ένα παιχνιδοκαφέ;

Καταλαβαίνω τον κόσμο γιατί είναι κάτι που κάνω κι εγώ. Έχω πάει πολλές φορές και πηγαίνω ακόμη σε διάφορα παιχνιδοκαφέ όπου παραγγέλνεις τον καφέ σου, έρχεται ο σερβιτόρος που σου εξηγεί και ένα παιχνίδι, παίζεις, πληρώνεις και φεύγεις. Τα παιχνιδοκαφέ είναι λίγο πιο απρόσωπα, έχουν τίτλους παιχνιδιών που είναι οι πιο “hot”, δηλαδή τα παιχνίδια που γνωρίζουν όλοι, δεν είναι κάτι το εξειδικευμένο. Στο δικό μας χώρο έρχεται και κόσμος που ασχολείται χρόνια με το χόμπι και το βλέπει λίγο πιο αγνά και θέλει να το διαδώσει. Αν έρθεις στο χώρο μας σίγουρα θα υπάρχει κάποιος πρόθυμος να σου εξηγήσει ένα παιχνίδι ανάλογα με τα γούστα σου. Επίσης, μπορείς να φέρεις και το δικό σου επιτραπέζιο να παίξεις, που στα περισσότερα παιχνιδοκαφέ αυτό δεν γίνεται.

Επιπλέον στο “Κελί” υπάρχουν 1.500 επιτραπέζια παιχνίδια που μπορείς να βρεις κάτι διαφορετικό που δεν το γνωρίζεις χωρίς να πληρώσεις τίποτα. Μέσα στο χώρο υπάρχουν κάποιοι κουμπαράδες όπου μπορεί ο καθένας -εάν θέλει και μπορεί- να αφήσει κάτι. Είμαστε ένας αυτοδιαχειριζόμενος χώρος όπου ακόμα και αν έρθεις μόνος σου κάποιο Σάββατο σίγουρα θα βρεις πολλούς πρόθυμους συμπαίκτες να σε υποδεχτούν. Μπορείς να φτιάξεις τον καφέ σου ή και να φας κάποιο σνακ κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού (καθώς υπάρχουν διαθέσιμα χωρίς να είναι απαραίτητο να αφήσεις κάποιο χρηματικό ποσό). Ο χώρος μας ζει με αγάπη και χρήματα, η αγάπη μας δεν τελειώνει ποτέ…

Έχετε κάποιο μότο;

Επειδή το όνομά μας είναι λίγο περίεργο ως “Κελί”, το σήμα κατατεθέν μας είναι το “Παίξε ελεύθερα”. Μία φράση που έχει πει ένας φίλος και που την αγαπάμε πολύ είναι “πίσω από τα κάγκελα παίζεις ελεύθερος”. Είναι λίγο αντιφατικό εάν το σκεφτείς, πας σε ένα κελί οικιοθελώς, περνάς τέλεια, γνωρίζεις νέους ανθρώπους και φεύγεις όποτε θες, σε αντίθεση με ένα κανονικό κελί, οπότε το μότο μας είναι “Παίξε ελεύθερα” σε συνδυασμό με το όνομά μας.

Τα επιτραπέζια παιχνίδια χωρίζονται σε κατηγορίες;

Οι δύο μεγάλες σχολές είναι η αμερικανική και η γερμανική, η αμερικανική έχει λίγο παραπάνω τύχη και βασίζεται λίγο περισσότερο στο θέμα ενώ η γερμανική σχολή είναι περισσότερο στη στρατηγική, δηλαδή μηχανισμοί μαζί με μαθηματικά -ήπιας μορφής προφανώς- για να βγάλεις ένα αποτέλεσμα στρατηγικό που δεν έχει τόσο μεγάλη τύχη. Αυτές είναι οι δύο μεγάλες σχολές αλλά σίγουρα υπάρχουν και υποκατηγορίες. Όπως για παράδειγμα τα συνεργατικά και τα ανταγωνιστικά, υπάρχουν πολλές υποκατηγορίες.

Ποιες δραστηριότητες έχει κάνει ο χώρος σας και πού έχει συμμετάσχει;

Στο “Κελί”, εκτός από τη διάδοση του χόμπι όπου κάθε Σάββατο μπορείς να παίξεις δωρεάν, κάνουμε και διάφορες εκδηλώσεις είτε στο χώρο μας είτε σε άλλους χώρους. Έχουμε συμμετάσχει τρεις φορές στην έκθεση “ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΝ” που γίνεται στην Αμερικανική Ένωση κάθε χρόνο, όπου πάμε και παρουσιάζουμε επιτραπέζια.
Έχουμε συμμετάσχει στο “Χόμπι Φέστιβαλ” που παρουσιάσαμε το χόμπι των επιτραπέζιων παιχνιδιών, καθώς επίσης έχουμε συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Επιτραπέζιων Παιχνιδιών του δήμου Καλλιθέας. Επιπροσθέτως, διοργανώνουμε στο χώρο μας ένα quiz night με θεματολογία γενικών γνώσεων είτε επιτραπέζιων παιχνιδιών με δωράκια για τους νικητές.

Διοργανώνουμε μηνιαίες κληρώσεις με τη μορφή λαχειοφόρου στο χώρο μας, οπότε εάν έρθεις και παίξεις μπορείς να μπεις και στην κλήρωση για να κερδίσεις δωρεάν ένα επιτραπέζιο που κληρώνουμε κάθε μήνα.

Προσπαθούμε μια Κυριακή του μήνα να κάνουμε ένα παιδικό event που μπορεί ο γονιός να φέρει το παιδί του να παίξει δωρεάν, όπου θα μάθει νέα παιχνίδια, θα αυξήσει την ταχύτητα αντίδρασής του, θα βελτιώσει την παρατηρητικότητά του, καθώς πέρα από το να περάσει καλά το παιδί ο σκοπός μας είναι η όλη δραστηριότητα να έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Πολλοί γονείς μάς έχουν ζητήσει να κάνουν και προσωπικές παιδικές βραδιές για τα παιδιά και τους φίλους τους.

Έχουμε συνεργαστεί με την “ΑΡΣΙΣ” και έχουμε κάνει διάφορες δράσεις σε αρκετούς από τους χώρους που έχει, έχουμε πάει σε ξενόγλωσσα παιδιά που έχουν έρθει στην Ελλάδα και που δεν έχουν τη δυνατότητα εκπαίδευσης της ελληνικής γλώσσας, καθώς και σε ασυνόδευτα παιδιά. Εκεί είχαμε πραγματοποιήσει κάποιες εκδηλώσεις όπου δείξαμε επιτραπέζια παιχνίδια εξηγώντας τα στα Γαλλικά και στα Αγγλικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να διασκεδάζουν με την ψυχή τους και εμείς πάντα αφήνουμε στο χώρο τους κάποια δωρεάν επιτραπέζια ώστε να συνεχίσουν το παιχνίδι.

Επίσης αρκετές φορές μάς ζητήθηκε και έχουμε διοργανώσει στο χώρο μας ή σε μια επιχείρηση/εταιρία βραδιές επιτραπέζιων παιχνιδιών με σκοπό να προωθηθεί η συνεργατικότητα συναδέλφων, να αυξηθεί το κινητρό τους ή απλά για λόγους αναψυχής.

 

Από όλη αυτή τη συζήτηση αυτό που αποκομίσαμε είναι πως τα επιτραπέζια παιχνίδια δεν είναι απλά μια μορφή διασκέδασης αλλά είναι κάτι παραπάνω. Είναι ένας τρόπος διαφυγής από την καθημερινότητα, είναι ένα μέσο που προσφέρει χαμόγελα και αισιοδοξία και που επιτελεί κοινωνικό έργο, δημιουργώντας ισχυρούς δεσμούς φιλίας ανάμεσα στους ανθρώπους.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια