Την Ποιότητα Ζωής μέτρησε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) για τους πολίτες εντός των ευρωπαϊκών συνόρων. Το εγχείρημα πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Χαράς – International Day of Happiness που έχουν καθιερώσει τα Ηνωμένα Έθνη. Συγκεκριμένα η Ελλάδα είναι στην 3η θέση από το τέλος όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα. «Πωπω μια χαρά που πήρα».

mezoura1

Κάτι παραπάνω από προσοχή θα πρέπει να δώσουμε και στην απόσταση από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Όπως φαίνεται στο διάγραμμα, η Ελλάδα είναι σχεδόν μιάμιση μονάδα κάτω από την ποιότητα ζωής του μέσου Ευρωπαίου. Αναμενόμενο φυσικά μετά από την εκτεταμένη αντικοινωνική πολιτική και την ανύπαρκτη οικονομική συνέπεια και λογική από μέτρο σε μέτρο. Είναι το λιγότερο οξύμωρο και παράδοξο αν σκεφθεί κανείς ότι, ιδεολογικά, η ΕΕ αποτελεί κοινωνική ολοκλήρωση.

Η μέτρηση αυτή βέβαια αποκαλύπτει περισσότερα καίρια και επίμονα φαινόμενα. Ένα από αυτά είναι και η ψαλίδα μεταξύ της Ποιότητας Ζωής των χαμηλών εισοδημάτων και των υψηλών. Όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες μας τις παρέχει το επόμενο διάγραμμα.

mezoura2

Τώρα αντιστρέφονται οι ρόλοι και κατέχουμε την 3η θέση από τον πρώτο. Η μεγαλύτερη ψαλίδα παρουσιάζεται στην Βουλγαρία και έπειτα στην Σλοβενία για να ακολουθήσει ποι’ος άλλος; Η Ελλάδα. Οι πλούσιοι μας περνούν σαφώς καλύτερα από τους χαμηλόμισθους, απολαμβάνοντας μια σχεδόν μέση Ευρωπαϊκή Ποιότητα Ζωής. Ως προς τους χαμηλόμισθους όμως, αυτή η ποιότητα αγγίζει μόλις την 2η θέση από το τέλος συγκριτικά.

Ποιο θέμα τίθεται λοιπόν; Η αναδιανομή του εισοδήματος. Στα εσωτερικά της Ελλάδας γίνεται πασιφανές πως η μεσαία τάξη πεθαίνει γρήγορα και με γεωμετρική πρόοδο. Αυξάνεται διαρκώς η ψαλίδα και την έκταση του φαινομένου την παρουσίασε με «χαρά» το δεύτερο διάγραμμα.

Είναι επομένως απαραίτητη μια εισοδηματική σύγκλιση τόσο στο εσωτερικό των χωρών όσο και ανάμεσα στις χώρες. Χωρίς αυτή την πολιτική κατεύθυνση το Ευρωπαϊκό όραμα δεν θα είναι τίποτα παρά ένα άπιαστο όνειρο με πάμπολλες θυσίες. Είμαστε μάρτυρες  της γενικευμένης απόκλισης βλέποντας και αυτό το τελευταίο διάγραμμα που δείχνει τι δείκτες χρησιμοποίησε η eurostat και τα σκόρ της κάθε χώρας.

 

mezoura3

Παίζουμε μάντεψε ποιος; Κατέχει την 2η θέση από το τέλος μαζί με την Λετονία προσπερνώντας σε Ποιότητα Ζωής μόνο την Βουλγαρία. Ίσως, αν μετρούσαμε και την ανασφάλεια των πολιτών σε κάθε χώρα να καταλάμβανε την 1η θέση από το τέλος. Ποιά είναι; Ας πάρουμε την βοήθεια του κοινού.

Το βρήκατε! Επειδή είναι και η International Day of Happiness, ας χαρούμε για την νίκη μας!

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]