Στον απόηχο της δολοφονίας του George Floyd και του κινήματος Black Lives Matter, κάποιοι, εχμ, διανοούμενοι της ημεδαπής συνεχίζουν να μας «ενημερώνουν» πως ο ρατσισμός στις ΗΠΑ (και γενικά) κάθε άλλο παρά συστημικός είναι και πως οι μειονότητες έχουν την τάση να αυτοθυματοποιούνται. Ωστόσο, οι μαρτυρίες διάσημων μη λευκών Αμερικανών και από το παρόν αλλά και από το παρελθόν δείχνουν μια πολύ διαφορετική -και πολύ πιο αξιόπιστη- εικόνα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ella Fitzgerald.

Ήδη από τη δεκαετία του 1930 η Fitzgerald διακρίθηκε και σε εμπορικό και καλλιτεχνικό επίπεδο, ως μια από τις πιο σημαντικές ερμηνεύτριες της τζαζ. Η φήμη της εξαπλώθηκε και εκτός των ΗΠΑ και περιόδευσε επανειλημμένα στην Ιαπωνία, την Αυστραλία και την Ευρώπη. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούσε να εργάζεται ανενόχλητη στην πατρίδα της: χρόνια μετά το ντεμπούτο της, της ήταν δύσκολο έως και ακατόρθωτο, να δώσει συναυλίες σε συγκεκριμένα μέρη του Αμερικανικού Νότου, ενώ γνώρισε ακόμα και συλλήψεις (όπως στο Χιούστον, το 1955, επειδή, πράγμα σπάνιο και παράνομο για την εποχή και το μέρος, εμφανίστηκε στην ίδια σκηνή μαζί με λευκούς καλλιτέχνες). Παρομοίως, οι δύο πρώτες της συναυλίες στην Αυστραλία, το 1954, ακυρώθηκαν, μιας και η τραγουδίστρια αναγκάστηκε να αποχωρήσει -μαζί με τον πιανίστα και μάνατζέρ της Norman Granz- από το αεροπλάνο που θα τους μετέφερε από τη Χονολουλού στο Σύδνεϋ, χωρίς ποτέ να τους δοθεί μια στοιχειοθετημένη, βάσιμη δικαιολογία (η Fitzgerald μήνυσε την αεροπορική εταιρεία και κέρδισε).

Συνέντευξη για τη μήνυση στην αεροπορική:

Δυστυχώς, όμως, η συνέντευξη δεν μεταδόθηκε ποτέ. Έμεινε στα αρχεία του Paley Center for Media μέχρι και το 2018, όταν και την ανακάλυψε εκ νέου ο συγγραφέας Reggie Nadelson. Τα αποσπάσματα που παρουσιάστηκαν παραπάνω πρόκειται να συμπεριληφθούν στο επερχόμενο ντοκιμαντέρ Ella Fitzgerald: Just One of Those Things”, σε σκηνοθεσία του Leslie Woodhead.

Με πληροφορίες από Open Culture, USA Today

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια