Επίθεση από ομάδα ακροδεξιών δέχτηκε χτες το μεσημέρι ένας 60χρονος, στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί πανό του κινήματος των Σκουριών.

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση του χωριού Μεγάλη Παναγία (που βρίσκεται 3.5 χιλιόμετρα μακριά από τις εγκαταστάσεις της καναδικής Eldorado Gold) κατά τη διάρκεια απόπειρας από την ακροδεξιά ομάδα να κατεβάσει πανό του κινήματος για το ετήσιο δεκαήμερο εκδηλώσεων που διοργανώνει στην περιοχή με σκοπό ν’ αναδείξει την καταστροφή που επιτελείται με τα έργα για την εξόρυξη χρυσού.

Στο σημείο παρενέβη 60χρονος κάτοικος της Μεγάλης Παναγίας και υποστηρικτής του κινήματος, ο οποίος αφού ζήτησε πρώτα να μάθει τον λόγο που γινόταν η ενέργεια στη συνέχεια έβαλε το σώμα του μπροστά στα τέσσερα με πέντε άτομα που επιχειρούσαν να κατεβάσουν το πανό.

Συνηθισμένοι να επιτίθενται πολλοί εναντίον ενός, οι ακροδεξιοί τον γρονθοκόπησαν, τον απείλησαν για το μαγαζί του και τη σωματική του ακεραιότητα.

Η επίθεση σταμάτησε όταν τυχαία από το σημείο πέρασαν μέλη του κινήματος που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, μπροστά στη θέα των οποίων η ακροδεξιά ομάδα τράπηκε σε φυγή. Κρατήθηκαν ωστόσο οι πινακίδες του αυτοκινήτου και πρόκειται να κατατεθεί σύντομα μήνυση.

Σύμφωνα με όσα έχουν καταγγελθεί τα άτομα που έκαναν την επίθεση ανήκουν στην ακροδεξιά οργάνωση Ιερος Λοχος 2012, η οποία διοργάνωνε το 2ο Εθνικιστικό Διήμερο Νέων  στις 25 & 26 Ιουλίου, λίγο πιο έξω από τα Πυργαδίκια Χαλκιδικής.

Ο Ιερός Λόχος είναι ένα ακροδεξιό μόρφωμα με στοιχεία θρησκευτικού φονταμενταλισμού. Τα μέλη της οργάνωσης θαυμάζουν τον Ιωάννη Μεταξά, την απριλιανή Χούντα και πιστεύουν στον Ιησού Χριστό. Στο πρόσφατο παρελθόν είχαν συμμετάσχει στα εθνικιστικά συλλαλητήρια για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ είχαν διακόψει θεατρική παράσταση στη Θεσσαλονίκη γιατί θεώρησαν ότι προσέβαλε τα θεία.

Σε ό,τι αφορά το πανό, παρέμεινε κανονικά στη θέση του και το μήνυμα του κινήματος μετά την επίθεση ήταν σαφές: “Δεν μας φοβίζουν, μας εξοργίζουν”.

 

Διαβάστε επίσης:

Φάκελος Σκουριές: Ο αγώνας κρατάει χρόνια

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια