«Τα μάτια της αλήθειας δεν θα τυφλωθούν ποτέ» το σύνθημα των Παλαιστίνιων αλληλέγγυων στον δημοσιογράφο Μουάζ Αμάρνε που έχασε το αριστερό του μάτι την ώρα που κάλυπτε διαδήλωση στη Δυτική Όχθη.

Ο Μουάζ Αμάρνε, 32 ετών, τραυματίστηκε την Παρασκευή στο αριστερό μάτι κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον της κατάσχεσης γαιών στο χωριό Σουρίφ, κοντά στη Χεβρόνα, στο νότιο τμήμα των κατεχόμενων από το Ισραήλ εδαφών της Δυτικής Όχθης.

«Έμεινα σε απόσταση από τα επεισόδια, φόραγα αλεξίσφαιρο γιλέκο και κράνος», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμάρνε στο νοσοκομείο Χαντάσα της Ιερουσαλήμ όπου νοσηλεύεται, εκτιμώντας ότι παρ’ ότι το γιλέκο του έγραφε «Τύπος», έγινε στόχος ισραηλινών πυρών. Οι γιατροί του είπαν ότι μεταλλικό θραύσμα περίπου 2 εκατοστών διαπέρασε το αριστερό του μάτι και σταμάτησε πίσω από την κόγχη, κοντά στον εγκέφαλό του.

Σε ένδειξη υποστήριξης και αλληλεγγύης στον Μουάζ Αμάρνε, παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι συμμετείχαν χθες σε συγκεντρώσεις στη Βηθλεέμ και στην Τουλκαρέμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ορισμένοι με καλύπτρες στα μάτια και με συνθήματα όπως «Σταματήστε να βάζετε στο στόχαστρο τους δημοσιογράφους» και «τα μάτια της αλήθειας δεν θα τυφλωθούν ποτέ».

Την στοχοποίηση του δημοσιογράφου από τις ισραηλινές δυνάμεις καταδικάζει η Ένωση των Παλαιστίνιων Δημοσιογράφων. Σύμφωνα με την Ένωση, τουλάχιστον 60 εργαζόμενοι σε ΜΜΕ έχουν χτυπηθεί από αληθινές σφαίρες στα Παλαιστινιακά Εδάφη από την αρχή της χρονιάς, στην πλειονότητά τους στη Λωρίδα της Γάζας, 43 ακόμα έχουν τραυματιστεί από κρότου λάμψης, ενώ 170 έχουν χτυπηθεί ή τους έχει απαγορευθεί η κάλυψη γεγονότων. Δέκα συνελήφθησαν και 18 δημοσιογράφοι κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ υποστήριξε ότι ο Αμάρνε «δεν έγινε σε καμία περίπτωση στόχος» πυρών και ότι έκαναν «χρήση μη θανατηφόρων μέσων καταστολής ταραχών για να διαλύσουν το πλήθος των ταραχοποιών».

Με πληροφορίες από AFP και Middle East Monitor

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια