Ανάστατοι είναι οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) από την τροπολογία που κατατέθηκε την Τρίτη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την περιστολή του λαθρεμπορίου.

Η πολυσέλιδη τροπολογία, για την οποία, όπως τόνισε μιλώντας στο Tvxs.gr και στον Γρηγόρη Ν. Θεοχάρη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών, Ηλίας Μπακέλλας, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία δεν είχαν ιδέα, ενώ ήδη βρίσκονταν σε διαπαραγματεύσεις για συλλογική σύμβαση (!) περιλαμβάνει σειρά διατάξεων που οδηγούν στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων σε ό,τι αφορά στους νεοπροσλαμβανόμενους, στην έξοδο των παλαιών εργαζόμενων – με διάφορους έμμεσους και άμεσους τρόπους – και στη συρρίκνωση του δικτύου, με απώτερο στόχο την έλευση ιδιώτη «στρατηγικού επενδυτή».

Άμεσος στόχος, είναι η μείωση κατά 2.000 του υπάρχοντος προσωπικού των περίπου 5.200 εργαζομένων. Μπορεί η χρηματοδότηση που συνοδεύει τον «μετασχηματισμό» των ΕΛΤΑ, όπως το έθεσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, να ανέρχεται σε 280 εκατομμύρια ευρώ (180 εκ. αποζημίωση Καθολικής Υπηρεσίας και 100 εκ. αύξηση μετοχικού κεφαλαίου) αλλά, όπως προκύπτει από όσα καταγγέλουν οι εργαζόμενοι, αυτά τα χρήματα δεν θα πάνε για  καλό σκοπό. Το αντίθετο.

Ο Ηλίας Μπακέλλας προσθέτει ακόμη στο tvxs ότι το κράτος χρωστάει στα ΕΛΤΑ από το 2013 και μετά, 400 εκ. ευρώ, τα οποία προκύπτουν από την αποζημίωση της καθολικής υπηρεσίας των ετών 2013 – 2020 και από την απομείωση του μετοχικού κεφαλαίου το οποίο ήταν 220 εκ. ευρώ, για μια εταιρεία που «τρέχει» με έλλειμμα 5 εκ. ευρώ τον μήνα.

Να σημειωθεί ότι η Καθολική Υπηρεσία «εξασφαλίζει την παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών σε όλους τους κατοίκους της χώρας, όπου και αν βρίσκονται, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς διακρίσεις, σε σταθερή βάση, προσιτή τιμή και καθορισμένη ποιότητα», όπως αναφέρει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών. Αν και στον νόμο 4053 του 2012η η σχετική υποχρέωση αφορά κάθε ταχυδρομικού φορέα, με την τροπολογία η υποχρέωση χρηματοδότησης της Καθολικής Υπηρεσίας αφορά μόνο το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή τους φορολογούμενους.

Χρηματοδοτώντας την ιδιωτικοποίηση

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τις προβλέψεις της τροπολογίας, τα ποσά αυτά, τα οποία σε άλλη περίπτωση θα ήταν ευπρόσδεκτα, θα χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτήσουν με δημόσιο χρήμα την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, όπως καταγγέλουν οι εργαζόμενοι.

Για να επιτευχθούν όλα αυτά, η τροπολογία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την «έξωση», ουσιαστικά, του ΑΣΕΠ από τη διαδικασία των προσλήψεων, επιφυλάσσοντας του έναν «εποπτικό» ρόλο των σχετικών αποφάσεων της εταιρείας, αλλά με εξαιρετικά ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα ελέγχου και τη δημιουργία μιας «Επιτροπής Προσλήψεων και Αμοιβών» εντός της εταιρείας, η οποία και θα εισηγείται σχετικά στο ΔΣ.

Μάλιστα, για το καθεστώς που θα διέπει τις προσλήψεις ορισμένου χρόνου, θα αποφασίζει αποκλειστικά η διοίκηση της εταιρείας, με την τροπολογία να προβλέπει ότι «παύει να ισχύει και να εφαρμόζεται κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη περί προσλήψεων προσωπικού».

«Διαλύονται οι εργασιακές σχέσεις ειδικά με τους νέους εργαζόμενους» τονίζει στο Tvxs.gr ο Ηλίας Μπακέλλας. «Όποιος νέος υπάλληλος έρθει στα ΕΛΤΑ είναι εκτός γενικού κανονισμού προσωπικού, εκτός μισθολογίου των παλαιών, δηλαδή δημιουργούνται δύο ταχύτητες εργαζομένων και συνθήκες γαλέρας για τους νέους, με διαφορετικό μισθολόγιο, δίχως συλλογική σύμβαση, χωρίς κανονισμό προσωπικού. Θα είναι στη διαδικασία του διευθυντικού δικαιώματος.

«Εθελούσιες»… απολύσεις

Για τους παλαιούς εργαζόμενους προβλέπεται η έξοδός τους με τρεις τρόπους:

  1. Εθελούσια
  2. Εσωτερική μετάταξη
  3. Μετάταξη σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου.

Η εθελούσια έξοδος αφορά 2.000 εργαζόμενους που πρέπει να φύγουν μέσα στο 2021, σημειώνει ο Ηλίας Μπακέλλας. «Αυτό σημαίνει ότι τα ΕΛΤΑ, από τους 5.200 υπαλλήλους σήμερα, θα μείνουν με 3.000 υπαλλήλους. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει λιγότερο δίκτυο. Υπολογίζουν ότι από τα 660 γραφεία να μείνουν 200. Τα υπόλοιπα θα πάνε σε πρακτόρευση και φρανσάιζ.», ενώ θεωρείται δεδομένη και η υπερενταντικοποίηση της εργασίας.

Ο ίδιος προσθέτει, ότι τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίας της εθελούσιας δεν τα γνωρίζει κανείς. «Λένε ότι από τα 180 εκατομμύρια που θα δώσει το κράτος ως αποζημίωση καθολικής υπηρεσίας, τα 120 ή 140 θα πάνε στην εθελούσια. Βάζουν έναν διαχειριστή στο πρόγραμμα να παρακολουθεί την εξέλιξή του, θα βάλουν τα 280 εκατομμύρια στην Εθνική Τράπεζα και θα παρακολουθούν πώς θα διοχετεύονται σε διάφορες πράξεις. Έναν τύπο μνημονίου θέλουν να φτιάξουν.».

Για τους εργαζόμενους που δεν δεχθούν την εθελούσια η τροπολογία προβλέπει το δικαίωμα της εταιρείας να τους μετατάξει σε άλλες υπηρεσίες και θέσεις στο εσωτερικό της.

Αλλά υπάρχουν και χειρότερα: «Όσοι δεν τσιμπήσουν με την εθελούσια ή όσοι δεν ενταχθούν στην υπυηρεσία των εσωτερικών μετατάξεων, υπάρχει όρος, για πρώτη φορά στα ΕΛΤΑ, όσοι πλεονάζουν, να μετακινούνται σε άλλες υπηερσίες του δημοσίου, με άλλο μισθολόγιο» λέει ο Ηλίας Μπακέλλας. Με ό,τι αρνητικό θα σημάνει αυτό σε μισθολογικά και συνταξιοδφοτικά δικαιώματα.

«Ουσιαστικά τους οδηγούν στην έξοδο. Θέλουν να διώξουν όλους τους παλιούς υπαλλήλους. Η τροπολογία ουσιαστικά ιδιωτικοποιεί τα ΕΛΤΑ». Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε διαδικασία ενημέρωσης των κομμάτων και προετοιμασίας κινητοποιήσεων.

Ολόκληρη η τροπολογία εδώ.

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια