Ευχαριστημένος εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πανηγυρίζοντας για το μνημονιακού χαρακτήρα πακέτο των 70 δις που πήρε η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, χωρίς να διευκρινίζει όμως πόσα είναι δάνεια και πόσα επιχορηγήσεις, αλλά και ποιοι οι όροι και οι προϋποθέσεις. Μίλησε μόνο για 32 δις, από τα οποία τα 19 δις θα δοθούν σε επιχορηγήσεις και τα 12,3 δις σε δάνεια.

Εκμεταλλευόμενη την πανδημία, η ΕΕ εφηύρε μια νέα «τρόικα» και νέα «μνημόνια», με την Κομισιόν να ελέγχει τη δανειοδότηση των χωρών-μελών από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα δανείζει στις ευρωπαϊκές οικονομίες συνολικά 750 δις για 7 χρόνια με όρους επιτήρησης. Από αυτά τα 390 δις θα δίνονται σε επιχορηγήσεις και τα 360 σε δάνεια, μια αναλογία που άλλαξε προς όφελος των πλουσιότερων χωρών, καθώς η αρχική πρόταση ήταν 500 δις σε επιχορηγήσεις και 250 δις σε δάνεια. Αυτό μεταφράζεται σε ένα γερό ψαλίδισμα 22% στις επιχορηγήσεις έναντι της αρχικής πρότασης και 44% αύξηση στο ποσό που θα πάει για δάνεια.

Σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, τα επιπλέον κεφάλαια που θα παραχθούν από τον δανεισμό της ΕΕ θα εκταμιευθούν ως επιχορηγήσεις και δάνεια μέσω των εργαλείων και προγραμμάτων του  Πολυετούς Χρηματοοικονομικού Πλαισίου αλλά και στο πλαίσιο του Next Generation EU, το οποίο προυποθέτει επενδύσεις σε πράσινες και ψηφιακές πολιτικές.

Επίσης αναφέρει ότι η αποπληρωμή των κεφαλαίων που δανείσει η Κομισιόν, θα είναι προγραμματισμένη, σύμφωνα με την αρχή της καλής χρηματοοικονομικής διαχείρισης, ώστε να διασφαλίζεται η σταθερή και προβλέψιμη μείωση των υποχρεώσεων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2058. Τα ποσά που δεν θα χρησιμοποιηθούν για πληρωμές τόκων, όπως προβλέπεται, θα χρησιμοποιηθούν για πρόωρες αποπληρωμές πριν το τέλος του Πολυετούς Χρηματοοικονομικού Πλαισίου 2021-2027, με ελάχιστο ποσό, και μπορούν να αυξηθούν πάνω από αυτό το επίπεδο υπό την προϋπόθεση πως έχουν παρουσιαστεί νέες ίδιες πηγές.

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

About The Author

Μελίνα Βελιμέζη

Γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε όμως σε δύο πόλεις, σε πολύ μικρή ηλικία στη Λαμία-και τα καλοκαίρια στο χωριό-και ύστερα μόνιμος κάτοικος Αθήνας. Όταν τέλειωσε το σχολείο και δήλωνε τη σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, έβλεπε όπως τα περισσότερα παιδιά πιο ρομαντικά την ιδέα της δημοσιογραφίας. Αργότερα, δουλεύοντας, συνειδητοποίησε ότι η δουλειά είναι πάντα δουλειά και για ένα τόνο διαφέρει από τη δουλεία. Πέρασε από διάφορα διαδικτυακά μέσα μέχρι να καταλήξει να την κερδίσει η διεθνής επικαιρότητα και το ραδιόφωνο. Στην ομάδα του 3point όμως και την αυτοδιαχείριση βρήκε αυτό που έλειπε από την δημοσιογραφική της καθημερινότητα, το πάθος για κάτι συλλογικό, γράφοντας ελεύθερα χωρίς αφεντικά πάνω από το κεφάλι της για όσα αλλού δεν θα μπορούσε να εκφράσει.

Related Posts

X