Αναληθής είναι η είδηση που μεταδόθηκε, δυστυχώς και από το σάιτ μας, ότι τα δελφίνια “επέστρεψαν” στη Βενετία μετά τη διακοπή κυκλοφορίας των κανό και τη μείωση της μόλυνσης, σύμφωνα με το National Geographic. Αντίστοιχα ψευδές είναι ότι επανεμφανίστηκαν οι κύκνοι. Όπως σημειώνει το μέσο, στα κανάλια του Μπουράνο, ενός μικρού νησιού στη Βενετία, κοπάδια κύκνων συνήθιζαν να κάνουν την εμφάνισή τους και πριν τον κορωνοϊό.

Στην περίπτωση των κύκνων, όλα ξεκίνησαν από ένα ψευδές tweet κοπέλας στην Ινδία. Όπως δήλωσε η Ahuja που ζει στο Νέο Δελχί της Ινδίας, είδε κάποιες φωτογραφίες στα social media και αποφάσισε να τις βάλει μαζί, χωρίς να γνωρίζει ότι οι κύκνοι ήταν ήδη τακτικοί επισκέπτες στο Μπουράνο.

“Με το tweet ήθελα να μοιραστώ κάτι που απλά μου έφερε χαρά μέσα σε μία τόσο δύσκολη περίοδο”, τόνισε. Ποτέ δεν περίμενε όμως ότι η ανάρτηση της θα γινόταν τόσο viral.

Παρόλα αυτά δεν έχει διαγράψει την ανάρτησή της και ούτε το σχεδιάζει. Τα νερά στη Βενετία είναι καθαρότερα και αυτό έχει σημασία να κρατήσουμε, τονίζει και προσθέτει πως το δημοφιλές tweet είναι ένα προσωπικό ρεκόρ για εκείνη, οπότε δεν θα ήθελε να το διαγράψει…

Όσο για τα δελφίνια, τα βίντεο που διαδόθηκαν είναι από τη Σαρδηνία και όχι από τα κανάλια της Βενετίας.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια ψυχολογία Σούζαν Κλέιτον, ο λόγος που ο κόσμος πιστεύει τόσο εύκολα αυτές τις ειδήσεις, είναι γιατί νιώθει βαθιά την ανάγκη στη δύναμη της φύσης να “επανέλθει”. “Οι άνθρωποι ελπίζουν, ότι ανεξάρτητα από το τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, η φύση είναι αρκετή δυνατή ώστε να το ξεπεράσει”.

Στην πραγματικότητα όμως, αυτό που πετυχαίνει η διασπορά ψεύτικων ειδήσεων, είναι να κάνει ακόμη περισσότερο δύσπιστους τους αναγνώστες και να τους απογοητεύσει περισσότερο από το να μη διάβαζαν ποτέ τη ψεύτικη είδηση.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια