Δεκάδες ακόμα νεκροί από τη γιγαντιαία κατολίσθηση λάσπης σε ορυχείο νεφρίτη στη βόρεια Μιανμάρ θα ταφούν σήμερα, δόλωσε τοπικός αξιωματούχος, καθώς 77 άλλοι άνθρωποι ενταφιάστηκαν σε μαζικό τάφο χθες, ύστερα από ένα από τα χειρότερα ατυχήματα σε ορυχείο στην Ιστορία της χώρας.

171 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων μετανάστες που αναζητούσαν την τύχη τους στην πλούσια σε κοιτάσματα νεφρίτη περιοχή Χπακάντ της πολιτείας Καχίν, σκοτώθηκαν την Πέμπτη όταν τεράστιοι βράχοι έπεσαν σε λίμνη προκαλώντας αλλεπάλληλα κύματα λάσπης.

Ο Ταρ Λιν Μαούνγκ, τοπικός αξιωματούχος του υπουργείου Πληροφοριών, δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι έχουν ανασυρθεί 171 νεκροί αλλά υπάρχουν κι άλλοι νεκροί. Σύμφωνα με τον ίδιο, 77 άνθρωποι που ενταφιάστηκαν την Παρασκευή έχουν ταυτοποιηθεί και ότι ακόμα 39 θα ταφούν σήμερα. Ωστόσο, η ταυτότητα πολλών άλλων νεκρών παραμένει άγνωστη.

Η Global Witness επέρριψε την ευθύνη στην κυβέρνηση, που δεν περιορίζει «τις ανεύθυνες πρακτικές εξόρυξης», που έχουν προκαλέσει δεκάδες κατολισθήσεις. Θύματα «πάμφτωχοι άνθρωποι που διακινδυνεύουν τη ζωή τους κυνηγώντας τον ημιδιαφανή πράσινο πολύτιμο λίθο».

«Πέντε χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας και τη δέσμευση για μεταρρύθμιση του διεφθαρμένου τομέα, η Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία δεν έχει ακόμη εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, επιτρέποντας τη συνέχιση των θανατηφόρων εξορυκτικών πρακτικών» τόνισε η περιβαλλοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση.

Κάθε χρόνο δεκάδες εργάτες χάνουν τη ζωή τους σε ορυχεία νεφρίτη  λόγω των επισφαλών συνθηκών εργασίας, ιδιαίτερα την περίοδο των μουσώνων, με τους επικριτές της κυβέρνησης να την κατηγορούν ίδια για χαλαρή επιβολή μέτρων ασφαλείας και τους φορείς εξόρυξης που λειτουργούν χωρίς αποτελεσματικούς ελέγχους εδώ και χρόνια.

Εκτιμάται ότι το 2015 τα κέρδη από την εξόρυξη νεφρίτη στην Μιανμάρ ξεπέρασαν τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, ελάχιστα όμως δόθηκαν στην ενίσχυση της ασφάλειας των ορυχείων, στη χώρα που μαστίζεται εδώ και δεκαετίες από εμφύλιο.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια