Όταν η μουσική σπάει τα σύνορα και ενώνει εκατομμύρια ανθρώπους από κάθε πλευρά της γης…

 Πάμε πίσω στο 2004, όταν ο παραγωγός Mark Johnson με την ανεξάρτητη εταιρία παραγωγής του «Timeless Media Group», δημιούργησε το project «Playing for change». Μουσικοί από κάθε γωνιά του πλανήτη ένωσαν τις φωνές και τις μελωδίες τους με στόχο «να εμπνεύσουν, να ενώσουν και να φέρουν ειρήνη στον κόσμο μέσω της μουσικής», όπως οι ίδιοι καθόρισαν.

Οι δημιουργοί του project, Mark Johnson και Enzo Buon, ταξίδεψαν σε μέρη ολόκληρου του πλανήτη μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται: Νέα Ορλεάνη, Βαρκελώνη, Νότια Αφρική, Ινδία, Νεπάλ, Μέση Ανατολή και Ιρλανδία. Εκεί, με κινητό εξοπλισμό ηχογράφησης, κατέγραψαν τοπικούς μουσικούς να παίζουν το ίδιο τραγούδι, ο καθένας  με την προσωπική του αισθητική και το δικό του ξεχωριστό ύφος και χρώμα. Μεταξύ των καλλιτεχνών που συμμετέχουν είναι οι: Vusi Mahlasela, Louis Mhlanga, Clarence Bekker, Tal Ben Ari (Tula), Bono, Keb’ Mo’, David Broza, Manu Chao και Grandpa Elliott.

Το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον μοναδικό… σε αναγκάζει να ταξιδέψεις, έστω ακουστικά και νοητικά, σε τόσα διαφορετικά και άγνωστα τοπία, γνωρίζοντας διαφορετικούς πολιτισμούς και διαφορετικούς ανθρώπους. Η συνάντηση των τοπικών παραδοσιακών οργάνων με τα σύγχρονα και οι τόσο διαφορετικές φωνές σε εμπνέουν αναμφισβήτητα.

Δεν ξέρω αν η μουσική μπορεί να φέρει την ειρήνη στον κόσμο, μάλλον όχι. Ωστόσο, χωρίς αμφιβολία, μπορεί να φέρει κοντά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, καθώς δε βλέπει σύνορα και διακρίσεις… χτυπάει απευθείας στην καρδιά και εκεί δεν υπάρχουν λευκοί ή μαύροι, straight ή gay, χριστιανοί ή μουσουλμάνοι. Εκεί υπάρχει μόνο η ανθρωπιά, σε όσους έχει απομείνει…

Υστερόγραφο:
A dream you dream alone is only a dream.
A dream you dream together is a reality.
John Lennon

Μαρία Πακτίτη

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X